Ελλάδα|04.02.2022 17:18

Αγρότες: Μπροστά στα ΜΑΤ τα τρακτέρ στο μπλόκο της Νίκαιας - «Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της»

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI
ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ / EUROKINISSI

Στο κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα κατέφθασαν τα τρακτέρ αγροτών από όλη τη Θεσσαλία, με στόχο να πραγματοποιηθεί αγροτικό μπλόκο στην εθνική οδό, ως μέσο διεκδίκησης των αιτημάτων τους.

Στο σημείο βρίσκονται αστυνομικές δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την είσοδο των αγροτών στην εθνική οδό.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, σε δήλωσή του κάλεσε την κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της» και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα

Κύκλο κινητοποιήσεων ξεκίνησαν από σήμερα, Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου, οι αγρότες σε διάφορες περιοχές της χώρας, ζητώντας την ικανοποίηση σειράς αιτημάτων τους από την κυβέρνηση. Στόχος τους είναι οι κινητοποιήσεις να έχουν διάρκεια και σιγά -σιγά να κλιμακώνονται, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο τις επόμενες ημέρες να κλείνουν κατά διαστήματα διάφορα σημεία του εθνικού οδικού δικτύου.

Ειδικότερα, τρακτέρ από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, κυρίως από τη Λάρισα και τα Φάρσαλα φτάνουν από στιγμή σε στιγμή στον κόμβο της Νίκαιας, στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης και θα παραταχθούν στις άκρες του οδοστρώματος. Παράλληλα, τρακτέρ έχουν βγει και σε άλλες περιοχές της χώρας, χωρίς ακόμα να έχουν προχωρήσει στο κλείσιμο κάποιου δρόμου.

Παράλληλα, αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ή θα ξεκινήσουν τις επόμενες ώρες στην Αργολίδα και σε διάφορα άλλα σημεία της Πελοποννήσου, την Αιτωλοακαρνανία, τις Σέρρες, την Πέλλα, τα Πράσινα Φανάρια της Θεσσαλονίκης και αλλού. Στόχος των αγροτών είναι μέχρι την Κυριακή να δημιουργηθούν πολλά μπλόκα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

«Στον κόμβο της Νίκαιας ξεκινάει μια ενωτική πανθεσσαλική κινητοποίηση. Εδώ δίνουμε το έναυσμα για να προχωρήσουν και σε άλλα σημεία της χώρας σε κινητοποιήσεις οι αγρότες, προκειμένου με μαζικότητα και δυναμισμό να διεκδικήσουμε τα αιτήματά μας και ο αγώνας μας να έχει αποτέλεσμα. Σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα θα βγαίνουν σιγά-σιγά οι αγρότες στους δρόμους και πιστεύω ότι μέχρι την Κυριακή τα μπλόκα θα είναι πολλά», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μαρούδας.

Επίκειται κλείσιμο δρόμων

Κατά τον ίδιο, προς στιγμήν δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις από τους αγρότες για συνεχές ή κατά διαστήματα κλείσιμο του οδικού δικτύου. Οι γενικές συνελεύσεις των αγροτών στα κατά τόπους μπλόκα είναι αυτές που θα αποφασίζουν, αν θα κλείνει κάποιος δρόμος και για πόσο διάστημα αυτός θα παραμένει κλειστός.

«Το τι θα γίνει, θα εξαρτηθεί από τη μαζικότητα που θα λάβουν οι αγροτικές κινητοποιήσεις στα διάφορα σημεία Ακόμα κι αν κλείσουν κάποιο δρόμοι για κάποιο διάστημα, είναι δεδομένο ότι η ταλαιπωρία του κόσμου θα είναι πολύ μικρότερη από αυτήν που αντιμετώπισαν χιλιάδες πολίτες στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια του χιονιά», τονίζει ο Ρίζος Μαρούδας.

Τα αιτήματα των αγροτών

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Νομού Λάρισας, οι αγρότες παραθέτουν σειρά αιτημάτων προς την Πολιτεία, αφού έχει συρρικνωθεί σημαντικά το εισόδημά τους και πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, οι αγρότες ζητούν να προμηθεύονται αφορολόγητο πετρέλαιο για τα μηχανήματά τους, να χορηγείται επιδότηση από την Πολιτεία στην προμήθεια των πρώτων υλών και στις ζωοτροφές, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, να υπάρξει αλλαγή στον κανονισμό του ΕΛΓΑ για τις αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς μετά από φυσικές καταστροφές, να δίνονται σε συντομότερο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις, να γίνουν έργα υποδομής για περισσότερη ασφάλεια των περιουσιών τους από φυσικές καταστροφές και να υπάρξει μείωση στο κόστος παραγωγής, με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα.

τρακτέρμπλόκο Νίκαιαςειδήσεις τώρακλειστοί δρόμοιαγρότεςΛάρισα