Ελλάδα|07.02.2022 13:37

Υπουργείο Υγείας: Τροπολογία για μοριοδότηση σε νοσηλευτές – Εκτός οι γιατροί

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Τη μοριοδότηση νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού προκειμένου να μπορέσουν να μονιμοποιηθούν στο ΕΣΥ προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Υγείας θα ψηφιστεί την Τρίτη.

Από την τροπολογία εξαιρούνται οι επικουρικοί γιατροί παρά το γεγονός ότι οι περισσότεροι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και υπηρετούν στα νοσοκομεία για πολλά χρόνια.

Η τροπολογία

Η τροπολογία του υπουργείου Υγείας που εντάχθηκε στο νομοσχέδιο για τη Σύμβαση Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Σ. Νιάρχος και του Ελληνικού Δημοσίου, προβλέπει μεταξύ άλλων τη μοριοδότηση των νοσηλευτών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ με μόρια που θα προστίθενται ανά μήνα, ενώ θα αφορούν στους τρεις επόμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ για μονιμοποίηση στο ΕΣΥ.

Ειδικότερα στην τροπολογία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Για τις τρεις (3) αμέσως επόμενες από την έναρξη ισχύος του παρόντος προκηρύξεις του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (Α.Σ.Ε.Π.) για επιλογή προσωπικού με σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με το άρθρο 28 του ν. 4765/2021 (Α’ 6), και ειδικά για την πρόσληψη νοσηλευτικού και λοιπού, πλην ιατρών, προσωπικού στα νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), το Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» και το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 16 του ν. 4551/2018 (Α’ 116), περί της διενέργειας διαγωνισμού του Α.Σ.Ε.Π. για κάλυψη θέσεων νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, πλην ιατρών, για τους εποπτευόμενους από το Υπουργείο Υγείας Φορείς Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Φ.Π.Υ.Υ.), και της περ. β’ της παρ. 1 του άρθρου 29 του ν. 4765/2021, περί των κριτηρίων επιλογής με σειρά προτεραιότητας, η εμπειρία στο αντικείμενο της θέσης μοριοδοτείται με είκοσι (20) μονάδες ανά μήνα, για το χρονικό διάστημα από τις 25.2.2020 έως τη δημοσίευση των ανωτέρω κατά περίπτωση προκηρύξεων, για το σύνολο των προκηρυσσόμενων θέσεων και με εφτά (7) μονάδες ανά μήνα έως τη συμπλήρωση ογδόντα τεσσάρων (84) μηνών, εφόσον έχει αποκτηθεί από νοσηλευτικό και λοιπό, πλην ιατρών, προσωπικό, λόγω της συμβολής του στην αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών δημόσιας υγείας εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 σε επίπεδο δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας περίθαλψης»

Έμειναν εκτός οι γιατροί

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι από τη διαδικασία της μοριοδότησης εξαιρούνται για άγνωστους λόγους οι επικουρικοί γιατροί. Και το εντυπωσιακό είναι ότι υπάρχουν επικουρικοί γιατροί σήμερα στο ΕΣΥ που υπηρετούν ακόμη και 8 χρόνια με συμβάσεις που ανανεώνονται κάθε τόσο.
Σημειώνεται πως τα συνδικαλιστικά όργανα των νοσοκομειακών γιατρών εδώ και καιρό ζητούν μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών χωρίς καμία διαδικασία μοριοδότησης αλλά προς ώρας δεν έχουν καλυφθεί θέσεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού.

μοριοδότησηυπουργείο Υγείαςτροπολογίανοσηλεύτριεςειδήσεις τώραγιατροί