Ελλάδα|07.02.2022 16:14

Καλάβρυτα: Τι έδειξε η ιατροδικαστική έκθεση για τον θάνατο των τριών ορειβατών

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Πολλαπλές κακώσεις, οι οποίες είναι απόλυτα συμβατές με πτώση από μεγάλο ύψος είναι η σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, η αιτία θανάτου των τριών ορειβατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στα Καλάβρυτα. Οι τρεις ορειβάτες εντοπίστηκαν νεκροί το απόγευμα της Κυριακής 7 Φεβρουαρίου στην περιοχή «Ύδατα Στυγός», κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων.

Όπως δήλωσε η ιατροδικαστής Πατρών Αγγελική Τσόλια στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «κατά την ιατροδικαστική εξέταση διαπιστώθηκε ότι οι σοροί και των τριών έφεραν κακώσεις στο θώρακα, ενώ διαπιστώθηκαν επίσης διαφορετικές κακώσεις στις τρεις σορούς, όπως στα άνω και τα κάτω άκρα, στην λεκάνη και στο κεφάλι».

Απαντώντας στο ερώτημα για τον αν οι τρεις αναρριχητές έπεσαν από μεγάλο ύψος, η Αγγελική Τσιόλα είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «τις κακώσεις που διαπίστωσα, τις συναντάμε μετά την πτώση από διάφορα ύψη».

Ένα από τα ενδεχόμενα που εξετάζεται, όσον αφορά τα αίτια της τραγωδίας, είναι οι τρεις άνδρες να παρασύρθηκαν από χιονοστιβάδα, η οποία έλαβε χώρα σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων από τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού. Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν ότι δίπλα στους τρεις αναρριχητές βρέθηκαν μεγάλες ποσότητες χιονιού. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι τρεις ορειβάτες καταπλακώθηκαν από παγοσκεπή. Δηλαδή από το βουνό έπεσαν μεγάλες ποσότητες χιονιού που καταπλάκωσαν τους ορειβάτες.

Οι αρχές εντόπισαν ότι τα τελευταία ίχνη των ορειβατών εντοπίστηκαν ελάχιστα μέτρα από το σημείο που εντοπίστηκαν οι σοροί τους. Δεν φαίνεται δηλαδή να παρασύρθηκαν για πολλά μέτρα από το χιόνι.

Το χρονικό της τραγωδίας

Οι τρεις αναρριχητές ηλικίας 56, 49 και 40 ετών είχαν ξεκινήσει από το χιονοδρομικό κέντρο, προκειμένου να προσεγγίσουν μία οθροπλαγιά, στην περιοχή «Μαυρολίμνη». Πρόκειται για τους Παναγιώτη Τέκο, Γιάννη Τορέλλι και τον Θανάση Σωτηρόπουλο. Σύμφωνα με το korinthostv.gr ο πρώτος είναι μόνιμος κάτοικος Πάτρας και προϊστάμενος του ΕΛΓΑ στην Κορινθία. Ο Γιάννης Τορέλλι είναι γνωστός στο ορειβατικό κίνημα της Πάτρας, ενώ ο Θανάσης Σωτηρόπουλος είναι μέλος του Ορειβατικού Συλλόγου Πατρών.

Όταν όμως οι υπεύθυνοι του χιονοδρομικού κέντρου διαπίστωσαν ότι οι αναρριχητές δεν είχαν επιστρέψει, τότε επιχείρησαν να επικοινωνήσουν μαζί τους, αλλά δεν απαντούσαν στις τηλεφωνικές κλήσεις τους.

Αμέσως μετά ξεκίνησε η επιχείρηση του εντοπισμού τους, στην οποία συμμετείχαν πυροσβέστες με την ορειβατική ομάδα έρευνα και διάσωσης της 6ης ΕΜΑΚ, από την Πάτρα, ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα, ομάδα χειριστών εναέριων συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών εθελοντές και δύο ελικόπτερα. H επιχείρηση των αρμοδίων διήρκεσε συνολικά οκτώ ώρες. Τρεις ώρες χρειάστηκαν οι αρχές για να προσεγγίσουν το σημείο και άλλες πέντε για να ανασύρουν τις σορούς.

ιατροδικαστική εξέτασηιατροδικαστήςΚαλάβρυταειδήσεις τώραορειβάτεςθάνατος