Ελλάδα|08.02.2022 15:43

Αγρότες: Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις - Περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σε ακόμα περισσότερες περιοχές της χώρας ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους οι αγρότες, προκειμένου να προχωρήσουν σε μαζικές κινητοποιήσεις, παρατάσσοντάς τα σε εθνικό και επαρχιακό δίκτυο. Αν και η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δημιούργησε προβληματισμό στους εκπροσώπους τους, αφού είναι λογικό ότι πρέπει να ενημερωθεί για την κατάσταση ο νέος υπουργός, Γιώργος Γεωργαντάς, επικεφαλής των αγροτών σημειώνουν στο ethnos.gr ότι τα υπάρχοντα μπλόκα ενδυναμώνονται με την κάθοδο περισσότερων τρακτέρ, δημιουργούνται νέα σε διάφορα σημεία και σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κλιμακωθούν περαιτέρω οι κινητοποιήσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν κλείσει από αγρότες σημεία του οδικού δικτύου, ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να αποκλειστεί για τις επόμενες ημέρες, ιδίως σε περίπτωση που αυξηθεί ο αριθμός των μπλόκων και κατεβούν περισσότερα τρακτέρ στους δρόμους. 


Ενισχύονται τα μπλόκα στη Θεσσαλία – κάθοδος τρακτέρ στη Λάρισα

Στο «χορό» των κινητοποιήσεων για μια ακόμα φορά πρωτοστατεί η Θεσσαλία, με επίκεντρό της το μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας. Όπως αναφέρει στο ethnos.gr o πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Νομού Λάρισας και μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Ρίζος Μαρούδας, ήδη στο συγκεκριμένο σημείο βρίσκονται περίπου 500 τρακτέρ, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί εντός της ημέρας, αφού αναμένεται να προστεθούν στην υπάρχουσα δύναμη άλλα 50-60 τρακτέρ.

Κατά τον ίδιο για την Παρασκευή οι αγρότες της περιοχής σχεδιάζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα στην πόλη της Λάρισας. Θα μπουν με τρακτέρ στην πόλη, θα πραγματοποιήσουν πορεία σε κεντρικούς δρόμους και αναμένεται να «στρατοπεδέψουν» για λίγο στην κεντρική πλατεία. Το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου οι αγρότες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, χωρίς τρακτέρ, έξω από τον ΕΛΓΑ στη Λάρισα.

«Το αγωνιστικό μας φρόνημα είναι υψηλό και οι κινητοποιήσεις μας μέρα με τη μέρα ενισχύονται περισσότερο. Παρά το φόβο του κορονοϊού, είμαστε ευχαριστημένοι από τη συμμετοχή των συναδέλφων στις κινητοποιήσεις», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μαρούδας.

Από το πρωί της Τρίτης 8 Φεβρουαρίου αγροτικό μπλόκο δημιουργήθηκε και στην Ελασσόνα. Οι αγρότες της περιοχής εξέδωσαν και ανακοίνωση, με την οποία χαιρετίζουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των συναδέλφων τους σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο.

Η εικόνα στην Κεντρική Μακεδονία

Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, σύμφωνα με το πρώην μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών, Δημήτρη Παπαδάκητρακτέρ παραμένουν στις πλατείες χωριών της ανατολικής Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα σε Επανομή, Τρίλοφο, Θέρμη και Βασιλικά. Ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η αλλαγή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης «φρέναρε» για λίγο τις κινητοποιήσεις σε Χαλκιδική και άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. «Μετά την αλλαγή του υπουργού σε αρκετές περιοχές δεν έχουν ακόμα αποφασίσει για το τι θα κάνουν. Αν και ο νέος υπουργός λογικά έχει μια εικόνα της κατάστασης, είναι λογικό ότι χρειάζεται λίγες μέρες, για να ενημερωθεί καλύτερα», λέει ο κ. Παπαδάκης.

Από την πλευρά του το μέλος της Επιτροπής Αγώνα των αγροτών Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Σιδηρόπουλος, αναφέρει στο ethnos.gr ότι κατά πάσα πιθανότητα μέχρι το βράδυ θα βγουν στους Ευζώνους τα τρακτέρ των αγροτών του Δήμου Παιονίας Κιλκίς, ενώ σε επικοινωνία βρίσκονται αγρότες από διάφορα σημεία της Ημαθίας και της Πέλλας, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να πραγματοποιήσουν από κοινού μία μεγάλη κινητοποίηση. Επίσης, μέχρι την Πέμπτη ή το αργότερο την Παρασκευή απόφαση για κινητοποιήσεις αναμένεται να πάρουν οι αγρότες των Σερρών. «Δε θέλουμε τον κόσμο εναντίον μας και γι’ αυτό αποφεύγουμε να κλείσουμε δρόμους. Όμως, πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι ζοριζόμαστε πολλοί και από το χωράφι στο ράφι είναι πολύ μεγάλη η διαφορά των τιμών», τονίζει ο κ. Σιδηρόπουλος.

Στην υπόλοιπη χώρα

Τρακτέρ έχουν βγει εδώ και μέρες στη θέση Χαλικιό της Αιτωλοακαρνανίας, κινητοποιήσεις γίνονται σε Άρτα και Αργολίδα, ενώ σε συναγερμό παραμένουν οι αγρότες του Αιγίου, οι οποίοι απέκλεισαν χθες τη γέφυρα του Μεγανίτη, στην παλαιά εθνική οδό. Στην Κρήτη οι αγρότες των Χανίων συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών και βρίσκονται σε επικοινωνία με συναδέλφους τους από το Ρέθυμνο. Υπάρχει η σκέψη να κατέβουν με τα τρακτέρ στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και ενδεχομένως να κλείσουν το δρόμο στα Μεγάλα Χωράφια.

Στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, στις 12:00 το μεσημέρι, έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στην κινητοποίηση θα συμμετάσχουν αγρότες από διάφορα σημεία της Περιφέρειας.

Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν τα τρακτέρ τους για κινητοποιήσεις οι αγρότες της Βόρειας Εύβοιας, καθώς και αυτοί νησιών του Ιονίου (ΖάκυνθοςΚεφαλλονιά), ενώ συσκέψεις πραγματοποιούν οι επικεφαλής των αγροτών σε Φθιώτιδα και Βοιωτία, προκειμένου να αποφασίσουν και αυτοί έναρξη των κινητοποιήσεων. 

αγρότεςειδήσεις τώραΘεσσαλίακινητοποιήσειςτρακτέρ