Ελλάδα|11.02.2022 08:17

Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων για τον κορονοϊό – Χαραμάδα αισιοδοξίας για το Πάσχα

Newsroom

Σχέδιο για σταδιακή και άρση των μέτρων για τον κορονοϊό σε βάθος ορισμένων μηνών, έχουν κυβέρνηση και ειδικοί, παρά το γεγονός ότι κρούσματα, θάνατοι και διασωληνωμένοι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος και μέλος της επιτροπής των ειδικών, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ, ανέπτυξε το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων. «Η στρατηγική μας είναι να αρθούν οι περισσότεροι περιορισμοί μέχρι το Πάσχα, με την ελπίδα ότι τα δεδομένα σχετικά με την πανδημία θα είναι πολύ καλύτερα», είπε χαρακτηριστικά. Ωστόσο σημείωσε πως το μέτρο της χρήσης μάσκας θα παραμείνει μέχρι να καταγραφεί μεγάλη αποκλιμάκωση της πανδημίας.

Έκανε γνωστό ότι η επιτροπή των ειδικών συζητά ήδη μήπως διεξαχθούν κάποια πολιτιστικά δρώμενα χαμηλού κινδύνου, για την Αποκριά, όπου δεν θα υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός και την άλλη βδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις.  Ανέφερε παράλληλα ότι κάποια στιγμή θα γίνει συζήτηση και για την αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα.  «Σιγά σιγά θα έρθει και αυτό καθώς πρόκειται για σημαντική δραστηριότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος. 

Το παρασκήνιο των αποφάσεων για τα μέτρα

Όπως έγραψε το ethnos.gr, σε κεντρικό επίπεδο, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να απελευθερώσει σταδιακά όλη τη χώρα, με μόνους περιορισμούς αυτούς που θα αφορούν στους μη εμβολιασμένους οι οποίοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ.

Ήδη άλλωστε τα πρώτα δείγματα φάνηκαν από τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου Υγείας οι οποίοι – όπως λένε πηγές του ethnos.gr – υποχρεώθηκαν να απελευθερώσουν σχεδόν πλήρως την εστίαση. Και αυτό διότι έδωσαν το πράσινο φως ώστε να κάθονται χωρίς περιορισμό άτομα στα τραπέζια. Μπορεί να ισχύει ακόμη η υποχρέωση για μόνο καθήμενους και αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα, όμως όπως είναι γνωστό αυτό στην πράξη καταστρατηγείται.

Και η απόφαση αυτή βέβαια δεν είναι τυχαία: Αρχικά οι επιστήμονες είχαν αντιρρήσεις για την απελευθέρωση των μέτρων στην εστίαση και την ψυχαγωγία, μεταφέρουν πηγές στον ethnos.gr. Παρότι η κυβέρνηση τους είχε θέσει ασφυκτικά το ερώτημα, εκείνοι αποφάσισαν να δώσουν ελευθέρας για 8 άτομα ανά τραπέζι από 6 που είναι σήμερα.

Ωστόσο η απόφαση ανετράπη την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να καταλήξουν στην απόφαση να μην υπάρχει κανένας περιορισμός στον αριθμό των ατόμων. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι… έπεσαν τηλέφωνα για να αρθεί η αρχική απόφαση. Κάτι όμως που ευθέως δεν θα παραδεχτεί κανείς, αφού αυτό θα σήμαινε ότι ασκούνται έντονες πιέσεις από την κυβέρνηση προς τους επιστήμονες οι οποίες μάλιστα εισακούγονται.

Η απελευθέρωση άλλωστε του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι σημαίνει ότι στην εστίαση και την ψυχαγωγία υπάρχει πλέον απόλυτη ελευθερία χωρίς κανένα μέτρο, αφού οι αποστάσεις στα τραπέζια που υποτίθεται ότι θα συνεχίσουν να ισχύουν, έχουν κάνει προ πολλού φτερά.

Και η συγκεκριμένη απελευθέρωση των μέτρων δεν θα είχε πιθανώς την ίδια αξία, εάν την ίδια ώρα δεν παρέμεναν τα μέτρα για παράδειγμα στα γήπεδα τα οποία είναι σε ανοικτούς χώρους και σήμερα καλύπτονται από φιλάθλους μόνο σε ποσοστό 10%.

Ενστάσεις Παυλάκη

Βέβαια, δεν συναινούν όλοι οι ειδικοί στην άρση των μέτρων: Ο γιατρός – ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, χαρακτήρισε την άρση των μέτρων ως «παράδοση άνευ όρων» στον κορονοϊό.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης, αναφερόμενος σε συναδέλφους του, γιατρούς,  τονίζοντας ότι «αυτομολούν και θέλουν συνθηκολόγηση με τον ιό». «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχασαν τον πόλεμο, ίσως η Κίνα τα καταφέρει καλύτερα» είπε ο γιατρός.

Ειδικά δε για την Ελλάδα, ανέφερε ότι θα γίνεται όλο και πιο ευάλωτη, καθώς υπάρχουν 300.000 ανεμβολίαστοι, αλλά και επειδή ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού που δεν έχει κάνει τρίτη δόση εμβολίου. «Η ανοσία κατεβαίνει και δυστυχώς αυτοί που ήταν προστατευμένοι πριν ένα χρόνο να κάνουν το εμβόλιο, δεν είναι πια. Αυτό θα κάνει την Ελλάδα ολοένα και πιο ευάλωτη» τόνισε.

Χαράλαμπος Γώγοςκυβέρνησηειδήσεις τώρανέα μέτραΚορονοϊός