Ελλάδα|17.02.2022 09:02

Μόνο για το πρώτο 6μηνο του 2022 η απόφαση για τη δωρεάν μετακίνηση ανέργων - Τι απαντά το υπουργείο Μεταφορών

Μαρία Λιλιοπούλου

Απόφαση καθορισμού δικαιούχων ανεργου μηδενικού κομίστρου για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2022 υπέγραψε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής και οι συναρμόδιοι υπουργοί, κατά παρέκκλιση της συνήθους διαδικασίας παρελθόντων ετών οπότε και οι αποφάσεις κάλυπταν όλη τη χρονιά. Μάλιστα η τελευταία απόφαση που είχε υπογραφεί για το θέμα αυτό, επειδή είχε εκδοθεί στα τέλη του 2020 κάλυπτε ουσιαστικά δύο έτη και το 2020 (με αναδρομική ισχύ) και το 2021.

Από το υπουργείο Μεταφορών επισημαίνουν ότι το ζήτημα ήταν τεχνικό και δεν προοιωνίζει αλλαγές στην κοινωνική πολιτική για την απαλλαγή των ανέργων από την πληρωμή εισιτηρίου για τις αστικές συγκοινωνίες. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η απόφαση για τους ένστολους, η οποία δημοσιεύτηκε στο ίδιο ΦΕΚ καλύπτει εξαρχής ολόκληρο το 2022, αν και αναφέρεται ότι πρόκειται για αντάλλαγμα των υπηρεσιών φύλαξης.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι άνεργοι θα έχουν δικαίωμα πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου μετακίνησης στις περιοχές αρμοδιότητας ΟΑΣΑ ΑΕ και ΟΣΕΘ ΑΕ για το πρώτο εξάμηνο του 2022.

Δικαιούχοι πλήρους απαλλαγής από την καταβολή κομίστρου είναι οι εξής κατηγορίες ανέργων:

  • Άνεργοι, εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).
  • Άνεργοι κάτοχοι βεβαιώσεων ανεργίας οι οποίες εκδίδονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Οι δικαιούχοι έχουν το δικαίωμα δωρεάν μετακινησης εφόσον διαμένουν μόνιμα εντός των ορίων της Περιφέρειας Αττικής (πλην της Π.Ε. Νήσων), με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΑΣΑ AE (Ο.ΣΥ. Α.Ε. και ΣΤΑ.ΣΥ ΑΕ), ή εντός των ορίων της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με τα αστικά μέσα συγκοινωνίας του ΟΣΕΘ ΑΕ (ΟΑΣΘ).

Η δωρεάν μετακίνηση των ανέργων είναι δυνατή μόνο μέσω προσωποποιημένων ηλεκτρονικών καρτών μετακίνησης για τα ΜΜΜ της Αθήνας, ενώ στη Θεσσαλονίκη με την επίδειξη πρόσφατης βεβαίωσης ανεργίας, του ισχύοντος αποδεικτικού ανανέωσης της κάρτας ανεργίας από τον ΟΑΕΔ ή τον e-EΦΚΑ, κατά περίπτωση, και της αστυνομικής τους ταυτότητας ή του διαβατηρίου τους.

Να σημειωθεί ότι οι προσωποποιημένες ηλεκτρονικές κάρτες μετακίνησης μηνιαίας ισχύος, χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τους δικαιούχους κατόχους τους με χρήση του εξοπλισμού Έκδοσης, Πώλησης, Επαναφόρτισης, Επικύρωσης και Ελέγχου του Αυτόματου Συστήματος Συλλογής Κομίστρου που έχει εγκατασταθεί σε οχήματα, σταθμούς και στάσεις του δικτύου των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αρμοδιότητας ΟΑΣΑ και μπορούν να αντικατασταθούν σε περιπτώσεις απώλειας, κλοπής ή δυσλειτουργίας.

Οι ένστολοι

Με δεύτερη απόφαση ορίζεται και για το 2022 η ισχύς της δωρεάν μετακίνησης των ενστόλων της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος με τα μέσα συγκοινωνίας του Ο.Α.Σ.Α. και του Ο.Α.Σ.Θ.

Επισημαίνεται πως η συγκεκριμένη παροχή αποτελεί Υπηρεσία Γενικού Οικονομικού Συμφέροντος και δεν προκαλεί επιπλέον δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, δεδομένου ότι το δικαίωμα της δωρεάν μετακίνησης δίνεται ως αντάλλαγμα για τη διάθεση προσωπικού για την παροχή υπηρεσιών φύλαξης χώρων πραγματοποίησης συγκοινωνιακού έργου, πυρασφάλειας, καθώς και την υποβοήθηση στην εκτέλεση υποστηρικτικών δράσεων και εκπαιδεύσεων πυρασφάλειας, αναγκαίων για το έργο του Ο.Α.Σ.Α., για τις οποίες έχει αρμοδιότητα η Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Θεωρείται μάλιστα ότι η αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών από την Ελληνική Αστυνομία και το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ίση προς την αξία του αντιτίμου του συνόλου των μετακινήσεων των ανωτέρω δικαιούχων.

Το ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, για την εκτέλεση της υπηρεσίας τους και για όσο χρόνο πληρούται το κριτήριο της υπηρεσιακής τους ιδιότητας, δικαιούται ηλεκτρονικές κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α., ή κάρτες ελεύθερης μετακίνησης στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), αρμοδιότητας του Ο.Σ.Ε.Θ. (Ο.Α.Σ.Θ.).

ηλεκτρονικό εισιτήριοΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνδωρεάν μετακινήσειςΟΑΣΘεισιτήριοάνεργοιΟΑΣΑειδήσεις τώρα