Ελλάδα|17.02.2022 15:22

Άρση μέτρων - Γκάγκα: Πάμε σε σταδιακή χαλάρωση, θα βγάλουμε τις μάσκες σε εστίαση και εξωτερικούς χώρους

Newsroom

Προς σταδιακή άρση όλων των μέτρων που έχουν επιβληθεί για την πανδημία του κορονοϊού θα οδηγηθούμε μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από το Σάββατο, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Η κυρία Γκάγκα προέβλεψε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ότι: «από δω και πέρα τα πράγματα θα πάνε καλύτερα» και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε μια κανονικότητα, αλλά με προσοχή. Πάμε σε μία σταδιακή χαλάρωση. Η αναπληρώτρια υπουργός επεσήμανε ότι «χρειάζεται να βρούμε φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής».

Η κυρία Γκάγκα επανέλαβε αυτό που υποστήριξε νωρίτερα και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ότι δηλαδή υπάρχει διεθνώς η αίσθηση ότι έχουμε πλέον περάσει σε ύφεση της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά υπογράμμισε ότι «πρέπει να έχουμε το νου μας».

«Αυτό (η χαλάρωση των μέτρων) δεν σημαίνει ότι έφυγε ο κορονοϊός ή ότι δεν θα χρειαστεί να κάνουμε εμβόλιο τον Σεπτέμβριο». Άφησε δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο αν ο κορονοϊός εξελιχθεί σε ενδημικό ιό -όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες-, κάποιες ομάδες του πληθυσμού, να χρειάζονται κάθε χρόνο να κάνουν εμβόλιο, όπως δηλαδή συμβαίνει με το εμβόλιο της γρίπης.

Θα βγάλουμε τις μάσκες στους ανοιχτούς χώρους και στην εστίαση

Ερωτηθείσα για το πότε θα βγάλουμε τις μάσκες για τον κορονοϊό, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι ίσως αυτό δεν γίνει σύντομα στους κλειστούς χώρους ή στα ΜΜΜ, αλλά τόνισε ότι θα τις «πετάξουμε» στους ανοιχτούς χώρους και στην εστίαση θα τις πετάξουμε.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν έχουν ημερομηνία λήξης προς ώρας, για όσους έχουν πραγματοποιήσει και την ενισχυτική δόση. Η υπουργός τόνισε επίσης ότι «περιμένουμε νέα αντιικά και πρωτεϊνικά εμβόλια, όσους εξακολουθούν να φοβούνται να κάνουν εμβόλιο mRNA».

Τι ισχύει με φάρμακα και υγειονομικούς σε αναστολή

Όσον αφορά στην χορήγηση των φαρμάκων που έφτασαν στη χώρα μας και χορηγούνται σε ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό, η κυρία Γκάγκα σημείωσε ότι «έχουμε ξεπεράσει τις 1.600 αιτήσεις τα περισσότερα έχουν παραδοθεί», ενώ πρόσθεσε ότι «τα πρώτα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά τους θα τα έχουμε σε 3 εβδομάδες».

Για το ιατρικό προσωπικό που βρίσκεται σε αναστολή εργασίας, δήλωσε ότι η κατ΄λασταση θα επαναξιολογηθεί στο τέλος Μαρτίου.

Μίνα Γκάγκαειδήσεις τώραάρση μέτρωνμέτρα