Ελλάδα|21.02.2022 14:52

Θεσσαλονίκη: Νέος ουκρανικός ιός «χτύπησε» υπολογιστές του δήμου - Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ για την κυβερνοεπίθεση του καλοκαιριού

Τίμος Φακαλής

Νέος ουκρανικός ιός χτύπησε δύο ηλεκτρονικούς υπολογιστές του δήμου Θεσσαλονίκης, λίγους μόλις μήνες μετά την κυβερνοεπίθεση που δέχτηκαν από χάκερς το πληροφοριακό σύστημα του δήμου, σημαίνοντας εκ νέου συναγερμό σε όλες τις υπηρεσίες. Αμέσως μόλις διαπιστώθηκε η ύπαρξη κακόβουλου λογισμικού στα πληροφοριακά συστήματα, ενεργοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα, ειδοποιήθηκαν όλες οι αρμόδιες αρχές και κινήθηκαν οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να μην τεθεί εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα όπως έγινε το περασμένο καλοκαίρι.

«Μετά τις τελευταίες κυβερνοεπιθέσεις έχουμε βελτιώσει τα συστήματα ασφαλείας των κομπιούτερ, θωρακίζοντας τα ενώ έχουμε πλέον και σύγχρονους υπολογιστές. Έτσι γλιτώσαμε και δεν επεκτάθηκε ο ιός. Οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές ήταν διασυνδεδεμένοι με τα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου, εντοπίστηκαν αμέσως και απομονώθηκαν χωρίς να δημιουργήσουν πρόβλημα στο δήμο και στην εξυπηρέτηση των πολιτών» δήλωσε στο ethnos.gr o Γιώργος Αβαρλής, αντιδήμαρχος Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης & Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ολοκληρώθηκε η ΕΔΕ του δήμου - Στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση το πόρισμα

Την ίδια ώρα η ΕΔΕ για τις κυβερνοεπίθεση του καλοκαιριού ολοκληρώθηκε μετά και τις καταθέσεις υπηρεσιακών παραγόντων αλλά και του αρμόδιου αντιδημάχου. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει στείλει το σχετικό πόρισμα στον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο οποίος θα το διαβιβάσει στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα. Ανάλογα με τα ευρήματα ο κ. Ζερβας θα κρίνει αν πρέπει να διαβιβαστεί ο φάκελος στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Σε εξέλιξη η έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Ο δήμος Θεσσαλονίκης κατέθεσε τέλη Αυγούστου και μήνυση με την αναφορά των συμβάντων στην υπηρεσία της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Αστυνομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Αστυνομίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. «Είμαστε τη διάθεση των υπηρεσιών. Περιμένουμε όποτε θέλουν να έρθουν και να συγκεντρώσουν όποια στοιχεία είναι απαραίτητα για να προχωρήσει η έρευνα για την κυβερνοεπίθεση» ανέφερε στο ethnos.gr o κ. Αβαρλής. Σημειώνεται ότι οι servers του δήμου Θεσσαλονίκης είχαν δεχτεί κυβερνοεπίθεση τα ξημερώματα της Πέμπτης 22 Ιουλίου. Μεταξύ άλλων ένας φάκελος με συνολικά 50 αρχεία Pdf, μεγέθους 91,9mb διέρρευσαν στο dark web, το λεγόμενο «σκοτεινό διαδίκτυο» και για μεγάλο χρονικό διάστημα τέθηκε εκτός λειτουργίας το ηλεκτρονικό σύστημα ενώ χάθηκαν και πάρα πολλά ηλεκτρονικά αρχεία.

Δε θα ανακτηθούν τα αρχεία που χτυπήθηκαν από χάκερς

Μεταξύ των αρχείων αυτών βρίσκονταν εκθέσεις οικονομικών ελέγχων στον δήμο, διαγωνισμοί, κάποιες κατόψεις ακινήτων, δικαστικές αποφάσεις κυρίως για θέματα εκλογών, αλληλογραφία με διάφορους φορείς, μηνιαία έντυπα δήλωσης παρουσιών εργαζομένων, αλλά και κάποια δεδομένα που αφορούν στον πρώην δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και συγκεκριμένα φωτοτυπία του διαβατηρίου του και αντίγραφο μισθοδοσίας του. Τα αρχεία τα οποία υπήρχαν σε αυτό το portal και αφορούσαν κυρίως πληροφορίες χρήσιμες σε μηχανικούς (π.χ. όροι δόμησης, τιμές ζώνης, πράξεις τακτοποίησης και εφαρμογής κ.λπ.) έχουν κρυπτογραφηθεί με αποτέλεσμα να αχρηστευθούν.

Νέες κυβερνοεπιθέσεις εκδηλώθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης 29 Σεπτεμβρίου και στις 5 τα ξημερώματα της Πέμπτης 30 Σεπτεμβρίου στα ηλεκτρονικά συστήματα του δήμου Θεσσαλονίκης. Οι δράστες επιχείρησαν, και μάλιστα δύο φορές, να παραβιάσουν το ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα του δήμου Θεσσαλονίκης, χωρίς ωστόσο να το καταφέρουν ούτε αυτή τη φορά.

.  

υπολογιστέςειδήσεις τώρακυβερνοεπίθεσηδήμος Θεσσαλονίκηςχάκερ