Ελλάδα|22.02.2022 10:00

Καθημερινές οι επιθέσεις σε μέσα μεταφοράς: Πυροβολισμοί με αεροβόλο κατά λεωφορείων της ΟΣΥ - Ανασφάλεια σε επιβάτες και εργαζομένους

Μαρία Λιλιοπούλου

Πυροβολισμοί και λιθοβολισμοί αστικών λεωφορείων στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, αλλά και συρμών του Προαστιακού Σιδηροδρόμου αποτελούν πλέον κομμάτι της καθημερινότητας των εργαζομένων και των επιβατών των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με την αγωνία μεταξύ οδηγών και μηχανοδηγών να κορυφώνεται εξαιτίας των αλλεπάλληλων περιστατικών που καταγραφονται το τελευταία διάστημα, ενώ η ανασφάλεια εντείνεται και για το επιβατικό κοινό.

Πιο πρόσφατο κρούσμα οι πυροβολισμοί πιθανότατα με αεροβόλο όπλο δύο οχημάτων της ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) το πρωί της Δευτέρας στο τέρμα των λεωφορείων επί της λεωφόρου Βείκου στο Γαλάτσι.Το επεισόδιο, για το οποίο εξασφάλισε φωτογραφίες το «ethnos.gr», συνέβη στις 6 το πρωί. Από τους πυροβολισμούς έσπασαν τζάμια στα δύο λεωφορεία με αποτέλεσμα και τα δύο να χρειαστεί να αποσυρθούν από την κυκλοφορία, ενώ και οι οδηγοί βρίσκονταν σε σοκ. Ευτυχώς το συμβάν σημειώθηκε νωρίς το πρωί και ενώ στα λεωφορεία δεν υπήρχαν επιβάτες καθώς δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα δρομολόγια. Ωστόσο, όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, οι πυροβλισμοί στόχευσαν και παράθυρα που βρίσκονται δίπλα σε θέσεις επιβατών.

«Εγιναν θρύψαλα τέσσερα τζάμια των λεωφορείων και δεν είναι είναι η πρώτη φορά που οδηγοί έρχονται αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά» λέει στο «ethnos.gr» το μέλος του Δ.Σ. του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ, Δημήτρης Πατακός σημειώνοντας ότι αντίστοιχο περιστατικό είχε καταγραφεί και στο παρελθόν παλαιότερα τόσο στο συγκεκριμένο σημείο όσο και στον Καρέα.

Και στη Θεσσαλονίκη όμως το απόγευμα της Κυριακής άγνωστοι εκτόξευσαν αντικείμενα σε λεωφορείο της γραμμής 14 προς την Άνω Τούμπα ενώ αυτό κινούνταν επί της οδού Εγνατίας. Το όχημα ακινητοποιήθηκε και οι άγνωστοι τράπηκαν σε φυγή, ωστόσο λίγο αργότερα ακολούθησαν 12 προσαγωγές για το περιστατικό.

Μία ημέρα νωρίτερα λεωφορείο της ΟΣΥ που είχε δρομολογηθεί στη γραμμή 805, δέχτηκε επίθεση με πέτρα στην περιοχή Νεόκτιστα Ασπροπύργου με αποτέλεσμα να σπάσει ένα τζάμι. Τα τελευταια δρομολόγια της γραμμής δεν εκτελέστηκαν, ενώ είναι κοινό μυστικό μεταξύ των οδηγών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής ότι συχνά στο παρελθόν είχε απαιτηθεί ακόμα και να διακοπούν οριστικά δρομολόγια σε συγκεκριμένες «επικίνδυνες» περιοχές εξαιτίας των συχνών επιθέσεων σε οχήματα.

Την ίδια στιγμή νωπές είναι οι μνήμες μεταξύ των εργαζομένων στην εταιρία από τις δύο ένοπλες ληστείες με θύματα οδηγούς λεωφορείων στις στις περιοχές Βύρωνα και Καρέα τον περασμένο Νοέμβριο. Αγνωστος υπό την απειλή όπλου έκλεβε από τους οδηγούς χρήματα και κινητά τηλέφωνα σε τέρματα λεωφορείων, στα οποία δεν έχουν εισέλθει ακόμα επιβάτες τις πρωινές ώρες.

Βανδαλισμοί συρμών του μετρό

Συχνά είναι και τα περιστατικά βανδαλισμών συρμών του μετρό στη Γραμμή 1, δηλαδή τον πρώην Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο. Τους προηγούμενους μήνες, πριν ή μετά από αθλητικούς αγώνες άγνωστοι έκαναν γυαλιά καρφιά αρκετούς συρμούς, προκαλώντας τρόμο σε εργαζόμενους και επιβάτες.

Τη σοβαρότητα των βανδαλισμών είχε παραδεχτεί πριν λίγους μήνες με ανακοίνωσή της και η ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) τονίζοντας ότι επεισόδια σαν κι αυτά θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές επιβατών και εργαζομένων στη λειτουργία των μέσων σταθερής τροχιάς. Σημείωνε πως το φαινόμενο των βανδαλισμών συρμών εντάθηκε το περασμένο φθινόπωρο προσθέτοντας ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 είχαν σημειωθεί 18 περιστατικά, τον Οκτώβριο 17, από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου είχαν καταγραφεί 14 συμβάντα, ενώ συνολικά από τις αρχές του 2021 είχαν σημειωθεί πάνω από 178 επιθέσεις.

Απανωτά τα περιστατικά λιθοβολισμών και στον Προαστιακό

Στο μεταξύ σε πραγματική μάστιγα έχουν μετατραπεί οι λιθοβολισμοί σε συρμούς του Προστιακού Σιδηροδρόμου. Μόνο την περασμένη εβδομάδα σημειώθηκαν τρία τέτοια περιστατικά μέσα σε διάστημα τριών ημερών.

Συγκεκριμένα, άγνωστοι είχαν πετάξει πέτρες στην αμαξοστοιχία 1321 του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, που εκτελούσε το δρομολόγιο Κιάτο – Πειραιάς, κοντά στον σταθμό του Ασπροπύργου.

Τις δύο προηγούμενες ημέρες είχε σημειωθεί λιθοβολισμός της αμαξοστοιχίας του Προαστιακού Σιδηροδρόμου 1555 (Χαλκίδα - Αθήνα), κοντά στον σταθμό «Αχαρναί», ενώ μία ημέρα πριν απ΄ αυτό το περιστατικό, την περασμένη Τρίτη, άγνωστοι είχαν πετάξει πέτρες στην αμαξοστοιχία 1314 (Πειραιάς - Κιάτο), και πάλι κοντά στον σταθμό του Ασπροπύργου.

Σε όλες τις περιπτώσεις ευτυχώς οι ζημιές ήταν μόνο υλικές και περιορίστηκαν στην θραύση υαλοπινάκων. Ωστόσο η συχνότητα των περιστατικών αυξάνεται διαρκώς, γεγονός το οποίο προκαλεί έντονη ανασφάλεια τόσο σε εργαζομένους όσο και σε επιβατικό κοινό.

Στο παρεθόν υπήρξαν αλλεπάλληλες δεσμεύσεις για την περίφραξη της γραμμής σε σημεία που γειτνιάζουν με καταυλισμούς Ρομά, χωρίς ωστόσο μέχρι τώρα να έχει προχωρήσει αυτό το έργο.

Ειδικά για την περιοχή του Ασπροπύργου, η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) είχε ενημερώσει τον ΟΣΕ για την επικινδυνότητα του φαινομένου, καθώς σε αυτό το σημείο – όπως και σε πολλά άλλα του δικτυου – η πρόσβαση στη σιδηροδρομική υποδομή είναι ανεξέλεγκτη αφού δεν υπάρχει περίφραξη της γραμμής.

Για το θέμα η ΡΑΣ έχει στείλει επιστολές στον ΟΣΕ, στις οποίες αναφέρεται «στους κινδύνους που δημιουργούνται στην κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών καθώς και την απειλή της σωματικής ακεραιότητας μηχανοδηγών, προσωπικού κίνησης και επιβατών».

Παράλληλα είχε ζητήσει από τον Οργανισμό που αποτελεί και τον διαχειριστή υποδομής να εξετάσει τα ζητήματα αυτά, να γνωστοποιήσει στην Αρχή τις απόψεις του και να την ενημερώσει για τυχόν ενδεδειγμένα μέτρα που έχει ήδη λάβει ή σκοπεύει να λάβει σχετικά.

πυροβολισμοίλιθοβολισμόςβανδαλισμόςειδήσεις τώραπροαστιακόςαστικά λεωφορείασυρμοί