Ελλάδα|23.02.2022 07:20

Πέντε επιφανείς Πόντιοι εκφράζουν την αγανάκτησή τους στο ethnos.gr για όσα έγιναν στην Παναγία Σουμελά

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση μεταξύ των Ποντίων, αναφορικά με τις εικόνες ντροπής που εκτυλίθηκαν πριν από λίγες ημέρες στο ιστορικότερο μνημείο του ποντιακού ελληνισμού, την Παναγία Σουμελά, όταν γυρίστηκε video clip με ποπ μουσική.

Μιλώντας στο ethnos.gr επιφανείς Πόντιοι κάνουν λόγο για μία ιδιαιτέρως προσβλητική ενέργεια από την πλευρά της Τουρκίας, την οποία χαρακτηρίζουν ως «πολιτισμική γενοκτονία». Τονίζουν ότι αποτελεί το αποκορύφωμα μιας σειράς προκλητικών και βέβηλων πράξεων της γειτονικής χώρας σε βάρος τεράστιας αξίας ελληνικών μνημείων και ζητούν από τη διεθνή κοινότητα να βάλει «φρένο» σε αυτές.

Τέλος, υπογραμμίζουν ότι το λιγότερο που οφείλει να κάνει η γειτονική χώρα, είναι να ζητήσει μία συγνώμη από τους Πόντιους και ολόκληρο τον ελληνισμό και βέβαια να μην επιτρέψει στο εξής να γίνει καμία αντίστοιχη ενέργεια.

Μητροπολίτης Δράμας Παύλου: Στη μονή συντελέσθηκε απρέπεια

Για πράξη απρέπειας που συντελέσθηκε στην ιερά μονή της Παναγίας Σουμελά κάνει λόγο στο ethnos.gr ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος, σημειώνοντας ότι είναι παρήγορο το ότι η κοινωνία της Τραπεζούντας ενοχλήθηκε από το γεγονός. Υπογραμμίζει παράλληλα, με δηκτικό τρόπο ότι αποτελεί μέγιστη υποκρισία «η διαμαρτυρία των ημετέρων».

«Σχετικά με το ατυχές συμβάν εις την ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά, θεωρώ μεγίστη υποκρισία την διαμαρτυρία των ημετέρων. Το παρήγορο είναι ότι η κοινωνία της Τραπεζούντας ενοχλήθηκε και εκφράστηκε αρνητικά για την απρέπεια που συντελέσθηκε στη μονή. Διαμαρτυρόμεθα τη στιγμή που στους εν Ελλάδι ναούς διοργανώνουμε συναυλίες, τα ιερά μυστήρια τελούνται σε κτήματα και βράχους με ανευλαβή τρόπο χάριν του χρήματος, διδάσκαλοι στην Κρήτη διώκονται, διότι οι μαθητές κοινώνησαν των αχράντων μυστήριων καθώς και άλλα πολλά, που προβάλλουν καθημερινά την πνευματική μας παρακμή. Λησμονούμε ότι ο Θεός επιλέγει άλλους για να καταδείξει τη δική μας αποστασία», τονίζει ο μητροπολίτης Δράμας Παύλος.

Γιώργος Τανιμανίδης, πρόεδρος Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά»: Η Τουρκία γενοκτονεί τον πολιτισμό

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τανιμανίδη, πρόεδρο του Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», στο Βέρμιο, με τη συμπεριφορά της αυτή η Τουρκία δείχνει ότι γενοκτονεί και τον πολιτισμό, μετά τη Γενοκτονία των ανθρώπων που διέπραξε πριν από περίπου εκατό χρόνια. Μάλιστα, όπως λέει, γίνεται αυτό σε ένα μνημείο, του οποίου ο πλούτος και η αξία το έχει κατατάξει μεταξύ αυτών που χαρακτηρίζονται ως παγκόσμιας κληρονομιάς.

«Ένα τέτοιο μνημείο δεν μπορεί να γίνει τουριστική επιχείρηση. Η διατύπωση των Τούρκων ότι ‘’θα πάρουμε πίσω όλα τα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά’’, είναι έπεα πτερόεντα. Ας μας πουν και ο Ερντογάν και οι υπεύθυνοι στο Υπουργείο Τουρισμού, τι γίνεται με τα κρυμμένα κειμήλια της Παναγίας Σουμελά στα υπόγεια της Αγίας Σοφίας. Πότε θα εμφανιστούν αυτά τα κειμήλια, τα οποία το Ίδρυμα Παναγία Σουμελά κατέγραψε σε τόμο και τα παρουσίασε; Ζητάμε όλα αυτά τα κειμήλια να επιστρέψουν πίσω στο φως, δηλαδή να ενταχθούν στη σταυροπηγιακή μονή της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο. Δυστυχώς, η Τουρκία αποφεύγει ακόμα και να το κουβεντιάζει αυτό, διότι τα κειμήλια έχουν ελληνικές επιγραφές», σημειώνει ο κ. Τανιμανίδης.

Ο ίδιος ζητάει από το διεθνή παράγοντα να σταματήσει να χαϊδεύει την Τουρκία που ασχημονεί και υπογραμμίζει ότι ο 3.000 ετών πολιτισμός της περιοχής του Πόντου «δεν μπορεί να σκλαβωθεί, είναι ελεύθερος».

Καθηγητής Ιστορίας Κωνσταντίνος Φωτιάδης: Πρόκειται για πολιτισμική γενοκτονία

Για πολιτισμική γενοκτονία και για βαρβαρότητα από την πλευρά της Τουρκίας κάνει λόγο ο ομότιμος καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Φωτιάδης, ο οποίος έχει ένα τεράστιο συγγραφικό έργο για την ιστορία του ποντιακού ελληνισμού. «Η Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού που ξεκίνησε από τους Νεότουρκους, κατέστρεψε το ιερό μοναστήρι και η Συνθήκη της Λωζάνης οδήγησε στον ξεριζωμό των μοναχών από το ιστορικό κέντρο της Ορθοδοξίας και του ελληνισμού. Η Γενοκτονία συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας με διαφορετικό τρόπο αλλά με τον ίδιο στόχο. Με αυτό που έγινε τώρα στην Παναγία Σουμελά, έχουμε μία πολιτισμική γενοκτονία», τονίζει ο κ. Φωτιάδης.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η συγκεκριμένη βαρβαρότητα δεν τιμάει καμία θρησκεία και υποστηρίζει ότι μέσω της Παιδείας πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη μίσους μεταξύ των θρησκειών.

«Οι μουσουλμάνοι Τούρκοι, που έχουν μία ιδιαίτερη ευαισθησία για τη θρησκεία τους, δεν έδειξαν την ίδια ευαισθησία για τις θρησκείες άλλων λαών. Θα πρέπει μέσω της Παιδείας να περάσουμε το μήνυμα ότι οφείλουμε να γκρεμίσουμε τα τείχη μίσους μεταξύ των θρησκειών. Για τον ποντιακό ελληνισμό η Παναγία Σουμελά είναι το κορυφαίο μνημείο και δε θα έπρεπε να υπάρξει αυτή τη συμπεριφορά των τουρκικών Αρχών. Δεν ξέρω ποιος έδωσε την εντολή γι’ αυτό που έγινε στην Παναγία Σουμελά, αλλά η γειτονική χώρα θα πρέπει να ζητήσει συγνώμη και να υποσχεθεί ότι δε θα επαναληφθεί αυτή η συμπεριφορά σε κανένα μνημείο», υπογραμμίζει ο κ. Φωτιάδης.

Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ: Η Τουρκία υπερέβη τα εσκεμμένα

Για κλιμακούμενη επιθετικότητα από την πλευρά της Τουρκίας, η οποία έχει πλέον υπερβεί τα εσκεμμένα, κάνει λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης και Α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Λάζαρος Κυρίζογλου. Όπως υποστηρίζει, το... πάρτι στην Παναγία Σουμελά προσβάλει βάναυσα όλους τους Έλληνες και κυρίως τους ποντιακής καταγωγής, τόσο σε θρησκευτικό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

«Η πραγματοποίηση ντίσκο πάρτι στην Παναγία Σουμελά έρχεται σε συνέχεια της μετατροπής της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμιά. Η συγκεκριμένη ενέργεια της Τουρκίας στην Παναγία Σουμελά έρχεται σε αντίθεση και με το ίδιο το κοράνι. Καταδικάζω απερίφραστα τις συγκεκριμένες ενέργειες της Τουρκίας και καλώ τη διεθνή κοινότητα να βάλει φρένο σε κάθε μορφής προκλητικότητα της Τουρκίας», αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου.

Τάκης Βαμβακίδης, ηθοποιός: Παγώνει το δοξάρι στα τρία σύρματα του κεμετζέ

Με το δικό του γλαφυρό τρόπο εκφράζει την αγανάκτηση που αισθάνεται για την προκλητική και ασεβή ενέργεια στην Παναγία Σουμελά ο γνωστός ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης.

«Όταν ένα ποντιάκι τέταρτης γενιάς βλέπει αυτήν την εικόνα στον ιερό χώρο ( λόγω τέχνης, τεχνικής,  αρχιτεκτονικής, εικαστικότητας αλλά κυρίως λόγω ιστορίας και συναισθήματος), θλίβεται και μετά πόνου ψιθυρίζει “θείο κάνανε στην Παναγία Σουμελά beats party;”, φαντάζεστε τι πόνος τι οργή στην τρίτη, τη δεύτερη, την πρώτη γενιά… Παγώνει το δοξάρι στα 3 σύρματα του κεμεντζέ … Στο πρώτο όϊ όϊ μαρμαρώνουν τα χείλη του γέροντα στο μοιρολόι...», λέει ο Τάκης Βαμβακίδης.

Τάκης ΒαμβακίδηςΠαναγία ΣουμελάΛάζαρος ΚυρίζογλουΓενοκτονίαΤουρκία