Ελλάδα|23.02.2022 15:27

Τούρκος ψαράς: Η ελληνική ακτοφυλακή ήθελε να μας σκοτώσει

Μαρία Ζαχαράκη

Ο Τούρκος ψαράς, Γιασάρ Σοζάλ, ο οποίος φέρεται να τραυματίστηκε στο πόδι από ελληνικά πυρά εναντίον αλιευτικού σκάφους στο Αιγαίο, ισχυρίστηκε -μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων «Αναντολού»- ότι οι Έλληνες λιμενικοί πέταξαν ένα μπουκάλι με βενζίνη στο σκάφος του για να του βάλουν φωτιά και στη συνέχεια τον πυροβόλησαν.

«Τους έδειξα ότι με πυροβόλησαν στο πόδι με το αίμα που είχα στο χέρι μου. Παρόλο που τους το έδειξα, πυροβόλησαν ξανά», δήλωσε ο Τούρκος ψαράς. Ο 51χρονος ψαράς πήρε εξιτήριο από το Κρατικό Νοσοκομείο του Τσεσμέ (απέναντι από τη Χίο).

Εξηγώντας το συμβάν, ο Σοζάλ είπε ότι απέπλευσε μαζί με άλλα 4 άτομα με το σκάφος τους από το Τσεσμέ στις 07:00 χθες το πρωί, που φέρει το όνομα «Babaogul», και ψάρευαν όλη την ημέρα στην περιοχή. Το απόγευμα είδαν το ελληνικό σκάφος μπροστά τους ενώ τραβούσαν τα δίχτυα.

Στη συνέχεια, ισχυρίζεται ο Τούρκος ψαράς, ότι οι Έλληνες λιμενικοί χωρίς καμία προειδοποίηση, πέταξαν μπουκάλια γεμάτα βενζίνη προς το σκάφος και άρχισαν να πυροβολούν.

«Πήγα να το πάρω (το μπουκάλι), ήταν γεμάτο βενζίνη. Προσπαθούσαν να κάψουν τη βάρκα. Με ένα νόημα με το χέρι τους μου είπαν ότι θα πεθάνω.

Ένιωσα ότι με είχαν πυροβολήσει στο πόδι. Κρύφτηκα πίσω από τον γερανό για να καλυφθώ. Είπα στους άλλους ψαράδες που ήταν μέσα, "Με πυροβόλησαν". Πανικοβληθήκαμε όλοι. Μπήκαμε μέσα στο χώρο του καπετάνιου και μείναμε εκεί. Εν τω μεταξύ, πυροβόλησαν και το δωμάτιο του καπετάνιου.

Χτύπησαν τις συσκευές μας και τα ραντάρ μας. Κράτησε περίπου μισή ώρα. Ήμασταν ανυπεράσπιστοι. Δεν έχουμε όπλα. Έδειξα ότι με είχαν πυροβολήσει στο πόδι με το αίμα στο χέρι μου. Πυροβόλησαν ξανά παρόλο που τους το έδειξα. Σήκωσα τα χέρια μου για να μη με πυροβολήσουν».

Ο Τούρκος ψαράς ισχυρίστηκε ότι είχαν σκοπό να τους σκοτώσουν. Μετά το περιστατικό ομάδες της τουρκικής ακτοφυλακής ήρθαν στην περιοχή και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο.

Όπως αναφέρει, η σφαίρα έχει κολλήσει στο οστό του, δεν έχει αφαιρεθεί ακόμη, αλλά πήρε εξιτήριο και θα συνεχίσει αργότερα τη θεραπεία του.

Λιμενικό ΣώμαΟινούσσεςπυροβολισμοίειδήσεις τώραψαράςΤουρκία