Ελλάδα|02.03.2022 21:43

«Κουτσουρεμένα» τα μαθήματα, «κουτσουρεμένο» και το βίντεο με τον πρώτο 17χρονο οδηγό: Μονταζιέρα για τις «γκρίζες ζώνες» των διπλωμάτων καταγγέλλει ο Χρήστος Σπίρτζης

Μαρία Λιλιοπούλου

Την ενεργοποίηση «μονταζιέρας της κυβέρνησης Μητσοτάκη» που «καλύπτει τις γκρίζες ζώνες των διπλωμάτων οδήγησης» ακόμα και στην εκπαίδευση και εξέταση του πρώτου 17άρη οδηγού, ο οποίος πέρασε επιτυχώς τις εξετάσεις πριν λίγο καιρό και ύστερα από την ψήφιση του νόμου που δίνει τη δυνατότητα συνοδευόμενης οδήγησης, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης.

Ο τ. Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, έδωσε στη δημοσιότητα αμοντάριστο βίντεο με τις δηλώσεις του 17χρονου, στο οποίο ο ίδιος αποκαλύπτει ότι έκανε μόλις πέντε ή έξι μαθήματα πριν δώσει εξετάσεις, δηλαδή πολύ μικρότερο αριθμό των βάσει του νόμου απαιτουμένων που είναι 25 ώρες πρακτικών μαθημάτων.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο ακούγεται ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής να ρωτά τον επιτυχόντα πόσα μαθήματα έκανε και εκείνος να απαντά «Νομίζω έξι έχω κάνει, πέντε, κάπου εκεί». «Οσα λέει ο νόμος» συμπληρώνει ο κ. Καραμανλής, ενώ ο εκπαιδευτής του και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Οδήγησης, Διαμαντής Ηλιάδης ακούγεται να σπεύδει να διορθώσει σε ...«25, 26».

Το απόσπασμα – όπως προκύπτει – είχε κοπεί από το βίντεο που διαμοίρασε στους διαπιστευμένους συντάκτες προς δημοσίευση το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον κ. Σπίρτζη να σημειώνει πως «οι κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης στις εκδόσεις αδειών οδήγησης ...καλά κρατούν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «συνέχιση των γκρίζων ζωνών» στο ζήτημα των εξετάσεων οδηγησης, ενώ αναφερόμενος στον κ. Ηλιάδη δηλώνει: «Σήμερα, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ο Διοικητής και ο Υποδιοικητής της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων, παρουσίασαν την έκθεση πεπραγμένων τους. Mία από τις έρευνες που κατέληξαν στη Δικαιοσύνη, αφορούσε τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης για την έκδοση αδειών οδήγησης στην Περιφέρεια Αττικής. Πώς αισθάνθηκαν, άραγε, όσοι, όπως ο Διοικητής Εσωτερικών Υποθέσεων, εξάρθρωσαν και έστειλαν στη Δικαιοσύνη, τους εμπλεκομένους υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής και τους εμπλεκόμενους εκπαιδευτές οδηγών, όταν παρακολούθησαν τον ένα εμπλεκόμενο εκπαιδευτή στην πρώτη άδεια 17χρονου παιδιού, μαζί με τον Υπουργό Μεταφορών κ. Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη;»

Παραθέτοντας και τα δύο βίντεο αναρωτιέται «Πώς αισθάνθηκαν όταν ο νέος οδηγός απεκάλυψε την συνέχιση των γκρίζων ζωνών, που επιχείρησε να καλύψει ο εμπλεκόμενος εκπαιδευτής και πως θα αισθανθούν σήμερα όταν δουν ότι το προπαγανδιστικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη και του υπουργείου Μεταφορών, κουτσούρεψε στα τηλεοπτικά σποτάκια της την αποκάλυψη των γκρίζων ζωνών, από τον πρώτο νέο 17χρονο οδηγό»;


Υπενθυμίζεται ότι όπως έχει προκύψει από το υπ’ αριθμόν 2447/2021 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών, συνολικά για την υπόθεση, στην οποία αναφέρεται ο κ. Σπίρτζης, παραπέμπονται σε δίκη 13 υπάλληλοι της Διεύθυνσης Μεταφορών του Νότιου Τομέα Αττικής, εννέα ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης αλλά και δεκάδες οδηγοί για την εμπλοκή τους στο κύκλωμα έκδοσης πλαστών διπλωμάτων οδήγησης.

Το κύκλωμα εξιχνιάστηκε το 2019, έπειτα από πολύμηνη παρακολούθηση και καταγγελίες που είχαν φτάσει στα γραφεία της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ. Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους εμπλεκόμενους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Μεταφορών, τους ιδιοκτήτες σχολών οδήγησης και τους υποψήφιους οδηγούς αφορούν οκτώ αδικήματα που αποδίδονται κατά περίσταση, ορισμένα μάλιστα κακουργηματικού χαρακτήρα. Αναλυτικά, οι κατηγορίες αφορούν «συμμορία», «δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση», «δωροδοκία υπαλλήλου», «άμεση συνέργεια κατ’ εξακολούθηση σε δωροδοκία υπαλλήλου», «ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση με σκοπούμενο όφελος άνω των 120.000 ευρώ», «φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων» και «συνέργεια σε φθορά ηλεκτρονικών δεδομένων».

εξετάσεις οδήγησηςεκπαιδευτές οδήγησηςΧρήστος ΣπίρτζηςΚώστας Καραμανλήςδιπλώματα οδήγησηςΥπουργείο Υποδομών και Μεταφορώνειδήσεις τώρα