Ελλάδα|08.03.2022 08:28

Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Ψάχνουν ουσίες άσχετες με τα φάρμακα που έπαιρνε η Τζωρτζίνα - Αναμένοντας τις καταθέσεις γιατρών

Newsroom

Στην τελική ευθεία φαίνεται πως εισέρχεται η έρευνα για τα αίτια θανάτου των τριών παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα, με όλα τα ενδεχόμενα να είναι ακόμα ανοιχτά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καταθέσουν νοσηλευτές και γιατροί από δύο νοσοκομεία στην Πάτρα όπου είχε νοσηλευτεί η Τζωρτζίνα, προτού αφήσει την τελευταία της πνοή στην Αθήνα.

«Εξετάζουμε την πιθανότητα ύπαρξης άλλων ουσιών, σε υψηλά τοξικά επίπεδα ή όχι. Αν υπάρχουν, να δούμε αν δικαιολογούνται για θεραπευτικούς λόγους. Η αναζήτηση αφορά το ενδεχόμενο ή τον αποκλεισμό, ύπαρξης άλλων ουσιών που δεν εμπεριέχονταν στο ιατρικό πρωτόκολλο που είχε καθοριστεί για την ίαση του παιδιού. Η ανίχνευση στοχεύει στην πιθανότητα ύπαρξης ξένων ουσιών, ‘άσχετων’ με αυτές που ενδεχομένως εμπεριέχονταν στα φάρμακα της ιατρικής αγωγής. Οι τοξικολογικές εξετάσεις της Τζωρτζίνας προς το παρόν αναδεικνύουν τις ουσίες που εντάσσονται στην ιατροφαρμακευτική αγωγή που λάμβανε», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής κ. Σωτήρης Μπουζιάνης, που είχε προβεί στην νεκροτομή του άτυχου κοριτσιού.

Οι τοξικολογικές εξετάσεις αναμένεται να συνεχιστούν και αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο των συγκεκριμένων αναζητήσεων. Προς το παρόν συνεχίζεται η αναζήτηση των ουσιών σε κάθε εσωτερικό όργανο του άτυχου παιδιού, θα ακολουθήσουν οι ποσοτικοί έλεγχοι και στη συνέχεια οι συγκριτικοί έλεγχοι με τις ουσίες του κάθε φαρμάκου ξεχωριστά, που λάμβανε ιατροφαρμακευτική αγωγή.

«Σε πρώτο στάδιο δεν είχαν προκύψει ευρήματα ικανά να διαλευκάνουν τα αίτια θανάτου», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής Σωτήρης Μπουζιάνης. Η συνδρομή του, ζητήθηκε από τους γιατρούς του νοσοκομείου Παίδων στην Αθήνα, καθώς δεν μπόρεσαν να διαπιστώσουν από τι πέθανε το κορίτσι. Μάλιστα τον ενημέρωσαν ότι αντιμετώπιζε κάποια τετραπληγία, από άγνωστη σε αυτόν αιτία. Ο ιατροδικαστής δεν είχε διακρίνει μακροσκοπικά αλλοιώσεις συμβατές με χρήση κάποιας ουσίας. Όσον αφορά το ενδεχόμενο ο θάνατος να προήλθε από πνιγμό ή κάποια άλλη εξωτερική μηχανική ενέργεια, επεσήμανε ότι δεν είχαν προκύψει ενδείξεις. «Είναι κάτι που θα μπορούσα να διακρίνω», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταθέτουν γιατροί και νοσηλευτές για τον θάνατο των τριών αδελφών

Στελέχη των Αρχών μιλούν για μία έρευνα που έχει λάβει συγκεκριμένη κατεύθυνση και για «εξαιρετικά κατατοπιστικές καταθέσεις», τονίζοντας, παράλληλα, πως «γίνονται προσεκτικές κινήσεις που θα οδηγήσουν στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».
Μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα πιθανόν η ΕΛ.ΑΣ. να αντλήσει στοιχεία τηλεφωνικών κλήσεων σε ώρες κρίσιμες για την υγεία του κοριτσιού.

Επεισόδιο στο μνημόσυνο

Όπως αναφέρει το pelop.gr επεισόδιο σημειώθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου στην Πάτρα, εκεί όπου την Κυριακή τελέστηκε το μνημόσυνο για τα τρία παιδιά της οικογένειας Δασκαλάκη.
Άνδρας ο οποίος στεκόταν στην εκκλησία, εμπόδιζε όσους δημοσιογράφους γνώριζε προκειμένου να μην ληφθούν φωτογραφίες από το μνημόσυνο.

Μάλιστα δεν φορούσε μάσκα γεγονός που προκάλεσε και συζητήσεις μεταξύ άλλων πιστών που τηρούσαν τους υγεινομικούς κανόνες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας ο συγκεκριμένος άνδρας δεν δίστασε ακόμη και να εκτοξεύσει απειλές.
Αν και οι δημοσιογράφοι τον ρώτησαν, εκείνος αρνήθηκε να αποκαλύψει την ταυτότητά του. Αργότερα όμως φάνηκε πως είχε σχέση με την εκκλησία.

Σόμπολος: Δεν αποκλείω καμία εκδοχή στην υπόθεση

Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του Πάνου Σόμπολου στο Open που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας λέγοντας πως αν κάτι τέτοιο ισχύει θα μιλάμε για το «έγκλημα του αιώνα».

«Πολλοί με ρωτούν για αυτή την υπόθεση 'τι πιστεύεις' και 'τι μπορεί να έχει γίνει'; Εγώ απαντώ. Δεν μπορώ να αποκλείσω καμία εκδοχή. (...) Ούτε όμως και την εγκληματική ενέργεια μπορείς να αποκλείσεις. Σε καμία περίπτωση. Πολλοί με ρωτάνε αν το έκανε συγγενικό πρόσωπο. Απαντώ:Δεν αποκλείω τίποτα. Γιατί; Γιατί τα έχω δει όλα στα δεκάδες χιλιάδες εγκλήματα που έχω καλύψει στη δημοσιογραφική μου πορεία. Αν αποδειχθεί τελικά ότι έχουμε εγκληματική ενέργεια οπωσδήποτε θα είναι το έγκλημα του αιώνα και θα μείνει στην ιστορία των αστυνομικών χρονικών» είπε στο Open και το «Τώρα ό,τι συμβαίνει» ο πολύπειρος δημοσιογράφος, Πάνος Σόμπολος.

Από τη δική του πλευρά ο ιατροδικαστής, Γρηγόρης Λέων είπε: «Κατ' αρχάς το τελευταίο χρονικό διάστημα όπως βλέπετε έχουν δημοσιευτεί οι εκθέσεις των δύο πρώτων παιδιών και μάλιστα κάποιοι εκ των πραγματογνώμων έχουν εκφράσει δημόσια την άποψή τους και νομίζω ότι φαίνεται ξεκάθαρα ότι από τις δύο πρώτες εκθέσεις ότι υπάρχει περιθώριο επαναξιολόγησης.

Σίγουρα δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να περιμένουμε να ολοκληρωθεί η τρίτη διαδικασία, δηλαδή της διαδικασίας που γίνεται στο τρίτο παιδί για να έχουμε τουλάχιστον μία έναρξη μίας διαδικασίας όμως απ' ό,τι είδαμε με τους συναδέλφους βλέπουμε ότι ουσιαστικά από αυτά που έχουν δημοσιευτεί πρέπει να υπάρξει μία επαναξιολόγηση και της πρώτης και της δεύτερης έκθεσης.

Πράγματι, θα σας έλεγα ότι φαίνεται ότι τα ευρήματα έχουν καταγραφεί σωστά και μάλιστα για να γίνω πιο συγκεκριμένος στην πρώτη έκθεση φαίνεται ότι έχουμε μία πάρα πολύ καλή, εξαιρετική θα έλεγα παθολογοανατομική εξέταση, δηλαδή όταν πήγαμε στο μικροσκόπιο είδαμε τα σωστά ευρήματα στη συνέχεια όμως ο ιατροδικαστής προφανώς έχει την ευθύνη να αξιολογήσει όλο το υλικό και να ορίσει την αιτία θανάτου και το μηχανισμό. Εκεί πιθανά χρειάζεται μία επαναξιολόγηση γιατί υπάρχει μία πληθώρα ευρημάτων και δυστυχώς υπάρχει μία κατεύθυνση συγκεκριμένη ενώ στα πλαίσια της διάγνωσης υπάρχουν και άλλα ζητήματα».

Συμπλήρωσε επίσης: «Αν δει κάποιος την πρώτη και τη δεύτερη έκθεση έχουν κάποια κοινά ευρήματα».

καταθέσειςΠάτραθάνατοιειδήσεις τώραπαιδιά