Ελλάδα|12.03.2022 17:54

Nέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους χούλιγκαν φέρνει στο φως το ethnos.gr - Πώς προκαλούσαν τρόμο

Ευλαμπία Ρέβη

Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για τους χούλιγκαν του Παναθηναϊκού που είχαν σπείρει τον τρόμο στην Αττική φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr.

Οι δράστες βρίσκονται πίσω από επιθέσεις με μαχαίρια, ρόπαλα και άλλα αιχμηρά αντικείμενα σε βάρος οπαδών αντίπαλων ομάδων -κυρίως του Ολυμπιακού- ενώ κατηγορούνται για ληστείες από κοινού και κατά συρροή, σωματικές βλάβες, εκρήξεις και εμπρησμούς, διατάραξη κοινής ειρήνης, βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων και πραγμάτων, κλοπή, φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατ’ εξακολούθηση, παράνομη οπλοφορία, οπλοχρησία και κατοχή εκρηκτικών βομβών και φωτοβολίδων.


Για την υπόθεση έχουν γίνει 4 συλλήψεις. Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 26, 29 και 31 ετών, και για μία 28χρονη. Όλοι τους φέρονται να είχαν ηγετικό ρόλο, ενώ στην πολυσέλιδη δικογραφία που έχει σχηματιστεί συμπεριλαμβάνονται άλλα δέκα τουλάχιστον πρόσωπα.

Οι επιθέσεις που έχουν κάνει είναι πολλές και ξεχωρίζουν για την απίστευτη βαρβαρότητα και ανά περιπτώσεις για την ανθρωποκτόνο πρόθεσή τους. Μια από αυτές, που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, πραγματοποιήθηκε λίγο μετά τις δέκα τη νύχτα της 17ης Ιουλίου του 2020, όταν πέντε άτομα τα ονόματα των οποίων καταγράφονται στο διαβιβαστικό της ΕΛ.ΑΣ. έστησαν ενέδρα σε 22χρονο διανομέα και οπαδό του Ολυμπιακού στο Ίλιον. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους και η 28χρονη φερόμενη ως αρχηγός των χούλιγκαν. Οι δράστες έφτασαν στο σημείο να επιτεθούν στον άτυχο νεαρό την ώρα που οδηγούσε το μηχανάκι του! Ενώ ήταν εν κινήσει χτύπησαν με το μπροστινό μέρος του αυτοκινήτου τους στο πίσω μέρος την μοτοσικλέτα του διανομέα με αποτέλεσμα ο 22χρονος να πέσει στο έδαφος.

Στη συνέχεια κατέβηκαν από το αυτοκίνητο και άρχισαν να τον χτυπούν με μπουνιές και κλωτσιές στο κεφάλι και στο σώμα του, ενώ αποπειράθηκαν να του αφαιρέσουν και το τσαντάκι ώμου που έφερε. Κατόπιν παρέμβασης περιοίκων που αντιλήφθηκαν το συμβάν και άρχισαν να φωνάζουν, οι κατηγορούμενοι εγκατέλειψαν την προσπάθειά τους, επιβιβάσθηκαν στο αυτοκίνητό τους και διέφυγαν. Οι διάλογοι μεταξύ τους πριν και μετά την επίθεση είναι αποκαλυπτικοί.Την προηγουμένη ήμερα δύο από τους δράστες, όπως έχουν καταγραφεί στις συνομιλίες τους, αναζητούν κάποιον έμπιστο συνεργό να προστεθεί στην «ομάδα κρούσης», ενώ στο τέλος της συζήτησης καταλήγουν σε κάποιον που αποκαλούν «Γιωργάκη» με τον έναν εκ των δύο να λέει ότι θα ενημερώσει την 28χρονη φερόμενη ως αρχηγό:

-Βρήκαμε τίποτα γι αυτό που λέγαμε;

-Γι’ αυτό σε πήρα πιο πολύ, για να δούμε τι θα κάνουμε.

-Τι θα κάνουμε ρε φίλε ποιον θα βάλουμε, τον Χρήστο; - Ποιον Χρήστο; -Να πούμε στον Χρήστο που έχει και μηχανάκι;

-Ρε ναι ρε σου λέω θα τον ρωτήσω… εεε… η Αριάδνη με τίποτα;

-Ρε φίλε δεν θέλω να βάλω την Αριάδνη…

-Γιατι;

-Ε, δεν θέλω να την μπλέκω σε αυτά ρε μ…

-Κάτσε να σκεφτώ και γω κανέναν άλλο….

-Να βάλουμε και πιτσιρικά, έναν από τους Αμπελόκηπους που είναι σαν φλώρος.

Ποιον;

-Τον Γιωργάκη τον μικρό…

-Ποιος είναι αυτός; - Θα το πω εγώ στη Βάσια (σ.σ.: στην 28χρονη) άραξε, εντάξει, ξέρω…

Την ημέρα της επίθεσης κατά τις απογευματινές ώρες, σε μεταξύ τους τηλεφωνική επικοινωνία οι δύο τους συζητάνε για το πώς έχουν ντυθεί, με τον έναν να ρωτάει τον συνομιλητή του αν έχει πάρει τα απαραίτητα και τον άλλον να απαντάει ότι δεν έχει πάρει κοκάλινα γάντια. Ο πρώτος στο άκουσμα αυτού του «εξαρτήματος», έχοντας προφανή φόβο καταγραφής της συνομιλίας, του υπέδειξε να σταματήσει:

-Ξες τι μ… έκανα ρε φίλε; -

-Τι;

-Έχω… έχω ντυθεί λίγο τέτοιο… δεν έχω πάρει δεύτερη μπλούζα να φορέσω.

-Γιατί τι να την κάνεις;

-Τι;

-Τι να την κάνεις;

-Εσύ πώς θα ντυθείς ρε μ…;

-Κυριλέ ρε, δεν χρειάζεται…

-Ε, αυτό σου λέω, δεν έχω ντυθεί κυριλέ.

-Κλάιν μάιν ρε τώρα.

-Καλά εντάξει γ… το.

-Ντάξει;

-Ναι έλα, μπάι.

-Έχεις τα απαραίτητα;

-Ναι. Δεν έχω κοκάλινα, δεν πήρα κοκάλινα…

-Ρε σταμάτα ρε εντάξει…

Στη συνέχεια ο δεύτερος απενεργοποιεί την τηλεφωνική του συσκευή, κάτι που αποτελεί συνήθη τακτική των κατηγορουμένων, έως την 23:21:39 που τον καλεί και συνομιλεί με την μητέρα του, η οποία εμφανώς ανήσυχη τον ρωτάει πού βρίσκεται:

-Έλα ρε μαμά… έλα… έλα…

-Ακούς; Έλα μ’ ακούς;

-Ναι, ναι. Πού είσαι;;;

-Αθήνα.

-Τι κάνεις εκεί;

-Τώρα… έχουμε βγει πήραμε να φάμε τώρα.

-Με ποιον;

-Με τον Θανάση.

-Τι ώρα θα γυρίσεις;

-Δεν ξέρω, τι θες;

-Έχεις φύγει από νωρίς έχεις (ακατάληπτο)… - Ντάξει έλα γεια γεια…».

Ακολούθως ο ίδιος συνομιλεί με άγνωστο άτομο και αναφέρει στον συνομιλητή του ότι μόλις τώρα τελείωσε και ότι έγινε σόου: «Φίλε, γ… μόλις τώρα τελείωσα. (…)άστο φίλε σόου».

Η εμπλοκή των δύο ατόμων όπως και της 28χρονης φερόμενης ως αρχηγού στην συγκεκριμένη επίθεση φαίνεται να επιβεβαιώνεται και από τις καταγεγραμμένες συνομιλίες ενός εκ των τριών ανδρών συλληφθέντων που πραγματοποιήθηκαν κοντά στο χρονικό της επίθεσης. Ειδικότερα, ο 26χρονος επιχειρεί να επικοινωνήσει με τους δράστες καλώντας και τους τρεις στα κινητά τους τηλέφωνα, τα οποία εμφανίζονται όλα απενεργοποιημένα.

Λίγα λεπτά μετά την επίθεση, ο 26χρονος συνομιλεί με άλλον κατηγορούμενο, με τον δεύτερο να αναφέρει ότι θέλει να μεταβεί στην περιοχή των Λιοσίων για μία δουλειά. Ο 26χρονος γνωρίζοντας το σχέδιο των δραστών και φοβούμενος τυχόν αντίποινα από οπαδούς του Ολυμπιακού, προσπαθεί να τον αποτρέψει: -Τώρα σχόλασα πάω λίγο Λιόσια.

-Λιόσια τι να κάνεις;

-Θα πάω σπίτι του Τόμυ να πάρω κάτι (ακατάληπτο) να πάω λίγο σπίτι να τα’ αφήσω, και…

-Καλά μην πας τώρα.

-Γιατί;

-Ε, μην πας ρε φίλε σήμερα…

-Έχεις δει κάτι ή…;

-Μπορεί και να χω δει μια περίεργη κινητικότητα, μπορεί να έχω και κακό προαίσθημα…

-Θες να μου πεις κάτι συγκεκριμένο ρε φίλε ή θα μου λες ό,τι να ‘ναι;

-Πώς;

-Θες να μου πεις, έχεις κάτι συγκεκριμένο;

-Ρε φίλε σου είπα…άμα θες να πας αύριο, πήγαινε αύριο καλύτερα…
Σε άλλο σημείο λίγη ώρα μετά την επίθεση γίνεται επικοινωνία των ηγετικών στελεχών. Συγκεκριμένα, η 28χρονη έχοντας ενεργοποιήσει το κινητό της τηλέφωνο την 22:56:06 τηλεφωνεί στον 26χρονο και του λέει: «Έλα Πανόρμου». Μετά από κάποια λεπτά τον καλεί εκ νέου και του λέει: «Έλα γρήγορα γιατί έχω καεί στο πόδι»

Μία ώρα περίπου μετά την επίθεση ο 26χρονος συνομιλεί με άγνωστο και συζητάνε για το αν θα συνοδεύσουν την 28χρονη κατά την επιστροφή της στο σπίτι της, προκειμένου να την ενισχύσουν σε περίπτωση αντιποίνων, καθώς διαμένει στην περιοχή του Ιλίου:

-Ρε φίλε η Βάσια πότε θα γυρίσει;

-Άμα θέλεις έλα. Ρε φίλε και της Βάσιας της είπαμε. Τώρα και η Βάσις τρέλα πουλάει. Θα πάω με τον Γιωργάκη και τον Αντωνάκη. Θα έρθεις;

-Εγώ ψήνομαι να πάμε την Βάσια σπίτι, αλλά η Βάσια πουλάει τρέλα τώρα. Την ξέρεις, είναι Βάσια..

-Ότι;

-Ότι.… πού πάτε ρε βλάκες και τέτοια… ‘ντάξει τι να πω τώρα με την Βάσια ρε φίλε;

-Καλά έλα γεια.

-Άμα δω και ψήνει να συνεννοηθούμε εγώ είμαι να τη συνοδέψουμε σπίτι της..
Τέσσερις ώρες περίπου μετά την επίθεση, η 28χρονη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον 26χρονη, του μεταφέρει περιεχόμενο μηνυμάτων που αντάλλαξε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης με οπαδό της ομάδας του Ολυμπιακού, στον οποίο είπε να μεταφέρει ένα μήνυμα στον παθόντα:

-Μου ‘στειλε μήνυμα, πού είσαι τώρα και του στέλνω. Μην με πρήζεις με μηνύματα όποτε γίνεται κάτι, μα… μη κλαψ… μάθετε απλά να το τρώτε και σε αυτόν δίπλα σου του λέω που έφυγε, όταν κατέβηκα με γύψο, πες του ότι δεν τον μαχαίρωσα γιατί φοράω πατελόνια...
Στη συνέχεια αναφέρει στον συνομιλητή της ότι ήταν τρία άτομα:

-Ποιο ρε μ…; Τρία άτομα ήμασταν, είσαι βλάκας; Μου λέει «δε μαχαιρώ..»… μου λέει πάτε σε δουλειά; «Δεν μαχαιρώνει..» γι αυτό δεν τον μαχαίρωσα του λέω, έλα μην πρήζεις..Έγινε Μαριάμ μου λέει...

Την επόμενη ημέρα της επίθεσης, η 28χρονη επικοινωνεί ξανά με τον 26χρονο και του μεταφέρει πληροφορίες που έλαβε από άτομο που αποκαλεί «ρουφιανάκο» και αναφέρονται στην αντίδραση των οπαδών του Ολυμπιακού μετά την επίθεση καθώς και στον τραυματισμό του παθόντα:

-Ακούς; Με πήρε ο ρουφιανάκος ρε..

-Ναι…

-Το είδες το μήνυμα;

-Το είδα.

-Έξαλλοι μου λέει είναι οι άλλοι ρε… έξαλλοι και χθες ήταν σε μια πλατεία στα Λιόσια. Μάλλον…

-Πόσα άτομα;

-Ε, λογικά μετά αφού έγινε καμιά δεκαριά ρε. Ρε του λέω, αφού δεν ήξερε ότι μου ‘χανε στείλει μήνυμα και του λέω εντάξει αφού δεν έπαθε τίποτα..Και μου λέει εγώ όταν τον είδα κούτσαινε μου λέει και αγκομαχούσε…

Στην ανωτέρω επίθεση οι δύο φερόμενοι ως αρχηγοί αναφέρονται και σε μεταγενέστερες καταγεγραμμένες συνομιλίες. Σε μια από αυτές η 28χρονη λέει στον 26χρονο πως ο παθόντας ήταν απρόσεκτος και δεν έπαιρνε μέτρα αντιπαρακολούθησης κατά τις διαδρομές του για διανομές, καθώς όπως αναφέρει, δεν εντόπισε τους δράστες που ξεκινούσαν από πίσω του, κάτι που επαναλήφθηκε επί πέντε φορές:

«Άκου, δεν γίνεται παραγγελία με τίποτα. Το μόνο να σε πάρουν από πίσω αλλά εκεί παίζει ρόλο και το να σου κόβει, δηλαδή στον άλλο το βλάκα εμένα… εγώ θα τους είχα φάει, θα μας είχα φάει, γιατί δεν έγινε με την πρώτη, έγινε με την πέμπτη. Και εγώ θα τους είχα φάει ρε φίλε, δηλαδή έφευγε και μετά από λίγο ξεκίναγε ένα αμάξι πίσω του… ήτανε στον κόσμο του όμως δεν είχε το νου του ρε φίλε».

οπαδική βίαχούλιγκανειδήσεις τώραΠαναθηναϊκόςαστυνομία