Ελλάδα|12.03.2022 18:46

Κακοκαιρία Φίλιππος: Πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά της Αττικής - Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ώρες - Live χάρτης

Newsroom

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το μεσημέρι του Σαββάτου η κακοκαιρία Φίλιππος, η οποία χτυπά πολλές περιοχές της χώρας, ενώ στα λευκά έχουν ντυθεί ήδη ακόμα και τα ορεινά της Αττικής. Στην Ιπποκράτειο Πολιτεία το χιόνι ξεπερνά ακόμα και τους 40 πόντους, καθώς η χιονόπτωση συνεχίζεται για πολλές ώρες, ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει -3 βαθμούς υπό το μηδέν με αποτέλεσμα να σχηματίζεται πάγος στο οδόστρωμα.

Τις επόμενες ώρες αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη επιδείνωση των καιρικών φαινομένων και το μεγάλο στοίχημα του κρατικού μηχανισμού είναι να κρατηθούν ανοιχτοί οι δρόμοι. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα επιχειρούν ήδη τις τελευταίες ώρες στα ορεινά της Αττικής. Σύμφωνα με το meteo.gr, τα φαινόμενα από νωρίς το βράδυ θα περιοριστούν στην Ανατολική Στερεά, στην Εύβοια, στην Ανατολική Πελοπόννησο, στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τις νυχτερινές ώρες θα αποκτήσουν τοπικό χαρακτήρα.

Διέκοψε δρομολόγια η ΤΡΑΙΝΟΣΕ

Νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ενημέρωνε ότι «Ενόψει της ραγδαίας επιδείνωσης που αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Σάββατο, και ειδικά στην περιοχή της Αττικής τις απογευματινές ώρες, κατόπιν αιτήματος της Πολιτικής Προστασίας και σύμφωνα με τον διαχειριστή υποδομής ΟΣΕ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ Α.Ε. προχωρά σε κατάργηση των παρακάτω δρομολογίων, προληπτικά, για την προστασία των επιβατών και του προσωπικού της:

  • Αμαξοστοιχία ΙC 55, Θεσσαλονίκη - Αθήνα (αναχώρηση 12:15)
  • Αμαξοστοιχία IC 54, Αθήνα - Θεσσαλονίκη (αναχώρηση 12:20)
  • Προαστιακός 1546, Αθήνα - Χαλκίδα (αναχώρηση 12:51)
  • Προαστιακός 1547, Χαλκίδα- Αθήνα (αναχώρηση 12:25)»
  • IC 56, Αθήνα - Θεσσαλονίκη (αναχώρηση 15:22)
  • IC 57, Θεσσαλονίκη - Αθήνα (αναχώρηση 15:15)
  • Προαστιακός 1550 Αθήνα - Χαλκίδα (αναχώρηση 14:51)
  • Προαστιακός 1551 Χαλκίδα - Αθήνα (αναχώρηση 14:25)

Πολιτική Προστασία: Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία ο μηχανισμός της περιφέρειας Αττικής βρίσκεται σε ετοιμότητα με αφορμή τις μετεωρολογικές προγνώσεις για επιδείνωση της κακοκαιρίας κατά τις βραδινές ώρες, με έμφαση στα βόρεια και ανατολικά προάστια της Αττικής. Την ίδια στιγμή η Περιφέρεια συστήνει στους οδηγούς που κινούνται στους οδικούς άξονες στα ΒΑ της Αττικής, κατά τις ώρες έντασης των καιρικών φαινομένων να αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Η Περιφέρεια διαθέτει 105 ειδικά μηχανήματα έργου, τοποθετημένα σε καίρια σημεία για να επέμβουν όπου απαιτηθεί, ενώ έχει διανεμηθεί αλάτι σε 10 δήμους, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Παράλληλα ο περιφερειάρχης έχει καλέσει τους δημάρχους να έχουν όλες τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας σε αυξημένη ετοιμότητα με στόχο την άμεση επίλυση όποιων προβλημάτων, σημειώνοντας επίσης ότι «όλος ο μηχανισμός μας είναι σε επαγρύπνηση και ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουμε άμεσα και αποτελεσματικά όποια προβλήματα προκύψουν αλλά και να συνδράμουμε σε όποιον δήμο έχει ανάγκη».

Διεκόπη λόγω της χιονόπτωσης η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας-Ωρωπού

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διεκόπη, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Ωρωπού από την περιοχή της Σφενδάλης μέχρι το ύψος της εκκλησίας του Αγ. Μερκουρίου.

Ελεύθερη είναι πλέον η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Λαμίας μετά την άρση της σχετικής απαγόρευσης

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, μετά από εισήγηση των παραχωρησιούχων εταιρειών και συνεννόησης του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, από τις 19.40, σήμερα, αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας των παντός είδους βαρέως τύπου οχημάτων, μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, που είχε τεθεί σε ισχύ από το πρωί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγη ώρα έγινε επίσης άρση της απαγόρευσης που είχε επιβληθεί για την κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων σε Αττική Οδό, Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και Περιφερειακή Αιγάλεω.

Live η πορεία της κακοκαιρίας Φίλιππος

Ποιοι δρόμοι έκλεισαν από τις 6 το πρωί

Η Τροχαία ανακοίνωσε τις κεντρικές αρτηρίες που είναι κλειστές από το πρωί για βαρέα οχήματα. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής αποφάσισε την πλήρη διακοπή, από τις 06:00 του Σαββάτου (12/3), της κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων σε τμήματα της Αθηνών-Λαμίας, στην Αττική Οδό, τη Δυτική Περιφερειακή Λεωφόρου Υμηττού και την Περιφερειακή Αιγάλεω.

Ειδικότερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωση της η ΓΑΔΑ, αποφασίστηκε η πλήρης διακοπή κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπομένου βάρους άνω των 3,5 τόνων, για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων, από τις 06:00 έως την ύφεση των φαινομένων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του ανισόπεδου κόμβου Καλυφτάκη (χ/θ 20,060) μέχρι τη χ/θ 58,520 (όρια Ν. Αττικής).

Επίσης, από την ίδια ώρα και για τους ίδιους λόγους ισχύει πλήρης διακοπή κυκλοφορίας των βαρέων οχημάτων, καθώς και των αρθρωτών λεωφορείων, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας κατά μήκος του οδικού δικτύου της Αττικής Οδού, της Δυτικής Περιφερειακής Λεωφόρου Υμηττού και της Περιφερειακής Αιγάλεω.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται τα παρακάτω οχήματα:

  • Οχήματα οδικής βοήθειας
  • Φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι
  • Οχήματα εκτάκτου ανάγκης
  • Παράλληλα, επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις μπορούν να παραταθούν ή να μειωθούν, εφόσον οι κυκλοφοριακές συνθήκες το επιβάλλουν.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής διεκόπη, λόγω της χιονόπτωσης, η κυκλοφορία των οχημάτων και στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας - Ωρωπού από την περιοχή της Σφενδάλης μέχρι το ύψος της εκκλησίας του Αγ. Μερκουρίου.

Τέλος, η ΓΑΔΑ στην ανακοίνωσή της απευθύνει έκκληση στους οδηγούς να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες, για χρήση, εάν αυτό απαιτείται από τις επικρατούσες συνθήκες.

Επίσης, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Αθηνών, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση προς Αθήνα, από το 484ο (Διόδια Μαλγάρων) έως το 474ο χιλιόμετρο (Κόμβος Κλειδίου) απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέος οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων. Θα ισχύσει από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (12/3).

Σύμφωνα με τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση, απαγορεύεται η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων από το 471o χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης) έως το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), στην κατεύθυνση κυκλοφορίας προς Αθήνα.

Από την παραπάνω απαγόρευση εξαιρούνται:

  • τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λαμίας,
  • τα οχήματα που κατευθύνονται από Κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία Οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.λπ.)
  • τα οχήματα οδικής βοήθειας,
  • τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν αλάτι,
  • τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ. κ.α.).

Πρόγνωση καιρού για το υπόλοιπο του Σαββάτου και την Κυριακή

Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές στην Εύβοια, τη Μαγνησία, τις Σποράδες, την ανατολική ηπειρωτική χώρα και τα ορεινά και ημιορεινά της Κρήτης. Από αργά το απόγευμα και από τα βόρεια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις έως 6 και στα ανατολικά από βόρειες με ένταση έως 7 μποφόρ.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Παροδικές νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις και βαθμιαία βελτίωση.
  • Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά έως 5 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στα νότια όπου ενδέχεται να σημειωθούν πρόσκαιρες βροχές και στα ορεινά - ημιορεινά ασθενείς χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Στη Μαγνησία και τις Σποράδες χιονοπτώσεις τοπικά πυκνές με εξασθένηση από αργά το απόγευμα. Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένες νεφώσεις με κατά διαστήματα πυκνές χιονοπτώσεις στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο που από νωρίς το βράδυ θα εξασθενήσουν.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Οι χιονοπτώσεις στα ορεινά - ημιορεινά της Κρήτης θα είναι κατά τόπους πυκνές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ή χιονόνερο. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με λίγες τοπικές βροχές και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές και εξασθένηση νωρίς το βράδυ.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα τοπικά 6 μποφόρ.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με χιονοπτώσεις, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, που κατά διαστήματα θα είναι κατά τόπους πυκνές. Ύφεση των φαινομένων από τις πρώτες βραδινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες τοπικές νεφώσεις.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση.

Πρόγνωση για Κυριακή

Σταδιακή βελτίωση του καιρού. Σε Κρήτη, Κυκλάδες και Εύβοια τις πρωινές ώρες ασθενείς χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι στο Αιγαίο βόρειοι 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παραμείνει σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους ισχυρός τις πρωινές και βραδινές ώρες στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην κεντρική ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βόρειοι 3 με 4 και βαθμιαία μεταβλητοί 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -05 (μείον 5) έως 08 βαθμούς. Στη δυτική Μακεδονία 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Γενικά αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις στο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο από τις απογευματινές ώρες.
  • Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 00 έως 11 βαθμούς. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά τις μεσημβρινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -04 (μείον 4) έως 10 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

  • Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι τις πρωινές ώρες και βαθμιαία βελτίωση.
  • Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές ώρες και από τα βόρεια θα αυξηθούν.
  • Ανεμοι: Στα βόρεια βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ. Στα νότια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από 04 έως 11 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ

  • Καιρός: Παροδικά αυξημένες νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις τις πρωινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -01 (μείον 1) έως 08 βαθμούς ελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.
  • Ανεμοι: Βορειοανατολικοί 3 με 4 και πρόσκαιρα το πρωί τοπικά 5 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 08 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

  • Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές ώρες.
  • Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 μποφόρ.
  • Θερμοκρασία: Από -03 (μείον 3) έως 07 βαθμούς Κελσίου.
Αττικήχιόνιακακοκαιρίαειδήσεις τώρακαιρόςΚακοκαιρία Φίλιππος