Ελλάδα|16.03.2022 17:27

Ακρίβεια: Με μπλακ άουτ στις χερσαίες μεταφορές απειλούν οι αυτοκινητιστές

Μαρία Λιλιοπούλου

Κοινό μέτωπο κατά της ακρίβειας δημιουργούν οι αυτοκινητιστές οδικών επιβατικών και εμπορευματικών μεταφορών, οι οποίοι απειλούν με ολική «παράλυση» των χερσαίων μεταφορών, κάτι το οποίο θα δημιουργούσε τεράστιο πρόβλημα τόσο στην τροφοδοσία της αγοράς όσο και στην εθνική οικονομία.

Οι ίδιοι εμφανίζονται αποφασισμένοι για μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματά τους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Τα αιτήματα των αυτοκινητιστών

Στη σημερινή έκταση συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Αυτοκινητιστών Ελλάδας, στην οποία συμμετέχουν τα σωματεία των ταξί, των αστικών και υπεραστικών ΚΤΕΛ και των φορτηγών εθνικών μεταφορών εκπροσωπώντας περίπου 200.000 επαγγελματίες, συζητήθηκε η ραγδαία αύξηση των τιμών του πετρελαίου κίνησης και αποφασίστηκε η κινητοποίηση του κλάδου των αυτοκινητιστών προκειμένου να ικανοποιηθούν τα εξής αιτήματα:

  • Άμεση θέσπιση ειδικά για τους επαγγελματίες αυτοκινητιστές της μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Καυσίμου με παράλληλη επιδότηση ανά λίτρο πετρελαίου.

  • Η λήψη απόφασης σχετικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, τα οφειλόμενα ποσά των οποίων οι αυτοκινητιστές ζητούν είτε να μην επιστραφούν ποτέ από τους οφειλέτες αυτοκινητιστές, είτε η καταβολή τους να μετατεθεί χρονικά τουλάχιστον επί μία περαιτέρω διετία.

Όπως επισημαίνουν οι αυτοκινητιστές ανακοινώνοντας τις προθέσεις τους, «όποιο μέτρο ληφθεί, πρέπει να ληφθεί άμεσα, διότι η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη πλέον και στην περίπτωση που δεν εισακουστεί η απόγνωση στην οποία βρισκόμαστε θα πρέπει να καταλήξουμε στο έσχατο μέτρο ήτοι αυτό της διακοπής των μεταφορών, το οποίο θα έχει αντίστοιχα καταστροφικά αποτελέσματα».

Εάν κάτι τέτοιο συμβεί θα υπάρξει μπλακ άουτ στις οδικές μεταφορές της χώρας και στη διακίνηση επιβατών και αγαθών, καθώς θα διακοπούν τόσο οι επιβατικές όσο και οι εμπορευματικές μεταφορές. 

Οι αυτοκινητιστές θεωρούν επιβεβλημένη τη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, καθώς όπως τονίζουν η κατάσταση καθημερινά επιδεινώνεται και πλέον έχει ξεπεράσει τα όρια στα οποία οι απασχολούμενες με τις χερσαίες μεταφορές επιχειρήσεις μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά.

«Εκτός της τραγικής οικονομικής κατάστασης που βιώνουμε, η οποία δυστυχώς εντείνεται και λόγω της πανδημίας του Covid-19 η οποία ακόμα και σήμερα συνεχίζει να εξελίσσεται, μας οδηγεί εκ των πραγμάτων σε λήψη αποφάσεων ιδιαιτέρως δυσμενών όχι μόνο για τις επιχειρήσεις μας αλλά κυρίως για τον καταναλωτή» υπογραμμίζουν.

πετρέλαιοειδήσεις τώραοδηγοί ταξίΚΤΕΛκινητοποιήσειςφορτηγατζήδεςακρίβεια