Ελλάδα|21.03.2022 18:27

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τις κάνες των όπλων» - Συγκλονίζει ο Δανέζης

Newsroom

Τα όσα βίωσε ως ανταποκριτής στον πόλεμο της Ουκρανίας περιέγραψε, συγκλονίζοντας, ο δημοσιογράφος του Open, Σωτήρης Δανέζης, εκφράζοντας τον φόβο του ότι «δεν έχει ορατό τέλος και τα χειρότερα ίσως έρχονται».

Όπως περιέγραψε αρχικά μιλώντας στην εκπομπή «Μέρα μεσημέρι με τη Μάριον», την πρώτη μέρα που έφτασαν στη Μαριούπολη μετέβησαν στο σούπερ μάρκετ και γέμισαν το αυτοκίνητ με προμήθειες. «Η μεταφράστριά μας ήταν συντετριμμένη και μου εξομολογήθηκε πως εκείνη την πρώτη μέρα από μέσα της έλεγε πως "είναι τρελός" και δεν θα γίνει τίποτα, όπως τις άλλες φορές».

«Ο κόσμος στην πόλη πίστευε ότι το κακό δεν θα τους βρει και ότι θα είναι μία σαν τις άλλες φορές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σωτήρης Δανέζης. Ωστόσο, τόνισε πως καθιώς περνούσαν οι μέρες ήταν πασιφανές ότι τα σύννεφα του πολέμου συγκεντρώνονταν πάνω από την πόλη και σύντομα οι εχθροπραξίες θα γίνονται σε κατοικημένες περιοχές.

«Όταν άρχισε να γίνεται πιο έντονη η στρατιωτική παρουσία, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, είχες το σενάριο στο μυαλό σου ότι "αυτό δεν θα πάει καλά"».

Παράλληλα, μίλησε για την «τακτική της πολιορκίας» των Ρώσων που έχει ως στόχο να εξουθενώσει τους κατοίκους και τους αμυνόμενους.

Επίσης, αναφέρθηκε στο μπλόκο του ρωσικού στρατού που συνάντησαν, τονίζοντας πως «φοβηθήκαμε όλοι, είδαμε τα ρωσικά άρματα να στρέφουν τα πυροβόλα τους στο κονβόι, τους στρατιώτες να πέφτουν στο έδαφος κυριολεκτικά με το δάκτυλο στη σκανδάλη».

«Εκεί κρατάς την αναπνοή σου, δεν μιλούσε κανείς από εμάς» πρόσθεσε και είπε πως έπειτα άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και «εκεί που νομίζαμε ότι όλα πάνε καλά, ξαφνικά άλλαξαν όλα και άρχισαν να μας σημαδεύουν» πρόσθεσε.

«Ήταν αρκετά δευτερόλεπτα που κάναμε διάφορες σκέψεις, αλλά δόξα τω θεώ δεν συνέβη κανένα κακό», περιέγραψε μετά.

Τέλος, ο δημοσιογράφος είπε πως «σήμερα το τέλος όχι μόνο δεν είναι ορατό αλλά απομακρύνεται και πολύ φοβάμαι πως θα χρειαστεί περισσότερο αίμα για να φτάσουμε στην ειρήνη».

OPENπόλεμοςΡωσίαΟυκρανίαειδήσεις τώραΣωτήρης Δανέζης