Ελλάδα|06.02.2019 16:01

Θεσσαλονίκη: Τέλος το πάρκινγκ της πλατείας Ελευθερίας-Ξεκινούν τα έργα ανάπλασης

Τίμος Φακαλής

Σταματάει η λειτουργία του πάρκινγκ στην πλατεία Ελευθερίας τις επόμενες μέρες προκειμένου να ξεκινήσουν τα έργα βιοκλιματικής ανάπλασής της παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης η οποία ζητά επανασχεδιασμό της πλατείας και πρόβλεψη δημιουργίας και υπόγειου πάρκινγκ. Την προσεχή Παρασκευή (08.02) ο δήμος Θεσσαλονίκης αποφασίζει την διοικητική αποβολή της εταιρείας η οποία εκμεταλλεύεται την πλατεία ως χώρος στάθμευσης έναντι μισθώματος περίπου 103.000 ευρώ το μήνα. 


Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος Θανάση Παππά ως το τέλος της επόμενης βδομάδας θα έχει ολοκληρωθεί και τυπικά η υπογραφή της  σύμβασης του έργου μεταξύ δήμου και εργολάβου εταιρίας, ανοίγοντας το δρόμο για να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης.

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κάποιο πρόβλημα με την εταιρία που διαχειρίζεται το χώρο και να μπλοκάρει το έργο. Έχει δεσμευθεί εγγράφως ότι θα αποχωρήσει από την πλατεία χωρίς να αξιώσει κάποια απαίτηση ή αποζημίωση» είπε στο ethnos.gr η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου.


Να μην προχωρήσει στην κατασκευή του έργου καλούν τον Γιάννη Μπουτάρη οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητώντας επανασχεδιασμό της πλατείας με παράλληλη πρόβλεψη και διώροφου υπόγειου πάρκινγκ 


«Το έργο θα πρέπει να επανασχεδιαστεί από την επόμενη διοίκηση που θα προκύψει μετά τις δημοτικές εκλογές» είπε στο ethnos.gr ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ανδρέας Κουράκης τονίζοντας ότι «τα νέα σχέδια μπορεί να καθυστερήσουν την κατασκευή του έργου κατά ένα χρόνο, θα είναι όμως προς το συμφέρον της πόλης»  

Η βιοκλιματική ανάπλαση του χώρου συνολικής έκτασης 10,7 στρεμμάτων συνδέεται με τρεις σημαντικές στιγμές της ιστορίας της: την απελευθέρωση της πόλης, την συντακτική συνέλευση των Νεότουρκων και την συγκέντρωση των Εβραίων πριν την αναχώρησή τους για τα στρατόπεδα εξόντωσης.

Σύμφωνα με την μελέτη των αρχιτεκτόνων Θεμιστοκλή Χατζηγιαννόπουλου και Κωνσταντίνου Χαραλαμπίδη το μνημείο Ολοκαυτώματος θα μεταφερθεί από το νοτιοανατολικό άκρο του υπαίθριου πάρκινγκ που είναι σήμερα στριμωγμένο και θα τοποθετηθεί σε κεντρική θέση προβολής ενώ προβλέπεται και η ανάδειξή του και κατά τη διάρκεια της νύχτας με την τοποθέτηση ειδικού φωτισμού. Στη θέση του θα τοποθετηθεί ένας τεράστιος πυλώνας 30 μέτρων ο οποίος θα λειτουργεί ως ηλιακό ρολόι. Η σκιά του ρολογιού θα εντοπίζει στο δάπεδο-με απόλυτη ακρίβεια μέρας και ώρας-μαρμάρινες πλακέτες με ιστορικές ημερομηνίες θυμίζοντας μεγάλες επετείους και ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με την πλατεία.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πλατεία ΕλευθερίαςΘανάσης ΠαππάςΘεσσαλονίκη