Ελλάδα|22.03.2022 13:39

Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Τελικά καταργείται; Τι απάντησε ο Μάριος Θεμιστοκλέους και τι θα γίνει με τα πρόστιμα σε ανεμβολίαστους

Newsroom

Για την πιθανότητα κατάργησης του πιστοποιητικού εμβολιασμού μίλησε - μεταξύ άλλων - ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Υγείας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

«Θα καταργηθεί κάποια στιγμή, αυτό είναι δεδομένο», υπογράμμισε ο κ. Θεμιστοκλέους και συμπλήρωσε πως κάποιες ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη προχωρήσει στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν προσδιόρισε τον χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσε να καταργηθεί στη χώρα μας.

«Το πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής μετά την εισήγηση των ειδικών. Στόχος όλων μας, όσοι εργαζόμαστε και για την πανδημία είναι να επιστρέψουμε σε κανονικότητα. Όταν το επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα θα το κάνουμε. Είμαστε κοντά σε αυτό», τόνισε.

Στη συνέχεια ρωτήθηκε εάν το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα καταργηθεί το Πάσχα. «Δεν έχει νόημα να προσδιορίσω το πότε ακριβώς», απάντησε και πρόσθεσε: «Αν ήξερα ακριβώς την ημερομηνία θα την ανακοινώναμε και θα λέγαμε τότε, την τάδε ημέρα, θα ανακοινωθεί ότι καταργούμε το πιστοποιητικό».

«Βλέπουμε ότι έχουμε αύξηση στα κρούσματα, δεν γίνεται αντίστοιχη αύξηση στις νοσηλείες. Εάν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, με δεδομένο ότι βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες – που πάντοτε βλέπουμε μια κάμψη, μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα θα καταργηθεί το πιστοποιητικό», τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους.
Απαντώντας σε ερώτηση αν η κατάργηση του πιστοποιητικού αποτελεί «μήνυμα» προς τους ανεμβολίαστους να μην εμβολιαστούν απάντησε ότι «ένας λόγος για να εμβολιαστεί κάποιος είναι να προστατεύσει την υγεία του».

«Δεν θα έχουμε ένα πιστοποιητικό μόνιμα. Έχουμε εάν το επιβάλουν οι συνθήκες και μάλιστα το δήλωσε πολύ ξεκάθαρα ο αρμόδιος υπουργός χθες. Εάν τον Σεπτέμβριο το επιβάλουν οι συνθήκες το πιστοποιητικό θα επανέλθει», σημείωσε.

Τι θα γίνει με τα πρόστιμα στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών

Κλείνοντας, ο κ. Θεμιστοκλέους ρωτήθηκε εάν η προσωρινή κατάργηση του πιστοποιητικού μπορεί να συνοδευτεί και με την προσωρινή κατάργηση του προστίμου για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

«Όλα αυτά εξετάζονται αυτή τη στιγμή», απάντησε, ωστόσο ανέφερε ότι «το διοικητικό πρόστιμο είναι κάτι το οποίο απέδωσε και συνεχίζει να αποδίδει».

Μάριος Θεμιστοκλέουςκατάργησηειδήσεις τώραπιστοποιητικό εμβολιασμού