Ελλάδα|22.03.2022 14:25

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Τρέχουν» οι έρευνες - Το Τμήμα Ανθρωποκτονιών έφτασε σε συμπέρασμα

Newsroom

Οι έρευνες για την υπόθεση θανάτου των τριών παιδιών στην Πάτρα «τρέχουν», με πληροφορίες περί έκδοσης εντάλματος σύλληψης να «φουντώνουν» όλο και περισσότερο τις τελευταίες ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον δημοσιογράφο Γιώργο Αναστασόπουλο από την εφημερίδα «Πελοπόννησος», που μίλησε στον ΑΝΤ1, το Ανθρωποκτονιών έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τους ιατροδικαστές και ενδέχεται, έτσι, να μην «περιμένει τα αποτελέσματα των εξετάσεων», καθώς έχει φτάσει σε συμπέρασμα που δίνει τη δυνατότητα για μία πιθανή έκδοση εντάλματος σύλληψης.

Ένα πιθανό ένταλμα σύλληψης θα γίνει από την Αθήνα και εκτιμάται πως εάν εκδοθεί, θα εκδοθεί έως και την Πέμπτη 24 Μαρτίου. Ωστόσο, προς το παρόν δεν είναι γνωστό εάν θα πρόκειται για ένα ή για περισσότερα εντάλματα.

Σε εξέλιξη δύο παράλληλες έρευνες

Δύο είναι οι έρευνες που γίνονται παράλληλα αυτή τη χρονική περίοδο. Η πρώτη διεξάγεται από το Τμήμα Ανθρωποκτονιών Αττικής και η δεύτερη από την Άτυπη Επιτροπή Ιατροδικαστών.

«Δεν αποκλείεται η πρώτη να μας εκπλήξει και να έχουν γρήγορο αποτέλεσμα» δήλωσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων για να προσθέσει: «Οι ιατροδικαστές θέλουν να ψάξουν κάθε τι, ώστε να μην υπάρξει κανένα αναπάντητο ερωτηματικό». Θα διερευνηθεί από τους ειδικούς ακόμη και η ύπαρξη ουσιών, οι οποίες είναι δύσκολα ανιχνεύσιμες σε έναν οργανισμό, αλλά μπορούν να επιφέρουν τον θάνατο με τέτοιο τρόπο που να φαίνεται ότι οφείλεται σε παθολογικά αίτια, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια.

Γι’ τον λόγο αυτό δεν έχει ακόμη διαβιβαστεί αρμοδίως το αποτέλεσμα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων οι οποίες κατ’ ουσίαν έχουν ολοκληρωθεί και απομένουν κάποιες διασταυρώσεις στοιχείων. Όπως έχει επισημανθεί, κατά τον κ. Λέοντα, το αποτέλεσμα των ευρημάτων δείχνει ασφυκτικό θάνατο.

«Όλο και περισσότεροι συνάδελφοι μιλούν για το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας» είπε ο κ. Λέων. «Όχι για τη συγκεκριμένη υπόθεση στοχοποιώντας οποιονδήποτε άνθρωπο» διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι «εμείς είμαστε επιστήμονες και με βάση αυτά τα ευρήματα έχουμε πει πολλές φορές ότι ουσιαστικά από τη στιγμή που δεν έχουμε ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο να συνδέει αυτούς τους τρεις θανάτους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διάκριση θα είναι ή κάτι εξαιρετικά σπάνιο, ή να διερευνήσουμε το ενδεχόμενο εγκληματικής ενέργειας».

Λέων στο Open: Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα

Ο Πρόεδρος της Ιατροδικαστικής Εταιρίας, Γρηγόρης Λέων, δήλωσε -μεταξύ άλλων- στο Open: «Κατ' αρχάς να διευκρινίσουμε ότι το ενδεχόμενο του ασφυκτικού θανάτου είναι ένα ενδεχόμενο που ειδικά στα παιδιά δεν είναι εύκολο να επιβεβαιωθεί. Εδώ έχουμε όπως ξέρετε τρία παιδιά που χάνονται από την ίδια οικογένεια και δεν φαίνεται να υπάρχει ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο. Και από την άλλη, στις δύο πρώτες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν σημεία τέτοια τα οποία συνάδουν με μία εκδοχή ανοξυγοναιμίας. Η έλλειψη οξυγόνου για να το πω έτσι πιο απλά για να το καταλαβαίνουν όλοι. Ναι, προφανώς είναι συμβατά με ασφυκτικό θάνατο στις δύο πρώτες περιπτώσεις. Έχουμε δηλαδή στοιχεία τέτοια τα οποία δεν είναι ειδικά για ένα ασφυκτικό θάνατο, όμως είναι συμβατά και με ασφυκτικό θάνατο πράγμα το οποίο σημαίνει ότι είναι ένα από τα σενάρια τα οποία έχουμε».

«Θέλω να διευκρινίσω το εξής. Ξέρετε έχουν ακουστεί πάρα πολλά για την πρώτη αιτία του θανάτου η οποία πρέπει πλέον να το πούμε ότι όχι απλά δημιούργησε ερωτήματα αλλά πιθανά δεν ήταν και στη σωστή κατεύθυνση. Γι' αυτό ακριβώς δημιουργήθηκε και η επιτροπή γι' αυτό ακριβώς γίνεται και μία επιπλέον διερεύνηση. Όμως, και αυτό θέλω να το τονίσω. Τα ευρήματα που έχουμε στην πρώτη ιατροδικαστική διερεύνηση, τόσο τα ιστολογικά, όσο και τα ιατροδικαστικά δεν επιδέχονται αμφισβήτηση. Είναι σωστά ευρήματα τα οποία εάν αξιολογηθούν νομίζω ότι μας δίνουν αποτέλεσμα», πρόσθεσε.

ένταλμα σύλληψηςθάνατοινεκράΠάτραπαιδιάειδήσεις τώρα