Ελλάδα|23.03.2022 23:22

Γυαλιά - καρφιά συρμοί και σταθμοί του Ηλεκτρικού από οπαδούς

Μαρία Λιλιοπούλου

Στην απόσυρση των συρμών της Γραμμής 1 (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) την ώρα της μετακίνησης των οπαδών κατά τη διεξαγωγή αγώνων θα προχωρούν στο εξής οι εργαζόμενοι της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) εφόσον δε ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας από την εταιρία.

Αυτό επισημαίνουν τα Σωματεία Εργαζομένων σε επιστολή τους προς τη διοίκηση ύστερα από τα εκτεταμένα επεισόδια βανδαλισμών συρμών και σταθμών που συνέβησαν στις 20 Μαρτίου.

Οπως καταγγέλουν οι εργαζόμενοι, κατα τη διάρκεια των επεισοδίων οπαδοί έσπασαν τις τζάμια σε 5 συρμούς, έσπασαν τις πλαφονιέρες σε 2 συρμούς, ενώ με τους στυλους που αφαίρεσαν από τρένα της Γραμμής 1 κατέστρεψαν καρταναγνώστες στις πύλες των σταθμών «Ειρήνη» και «Περισσός».

«Δυστυχώς παρά τις διαβεβαιώσεις της εταιρίας για τη λήψη μέτρων αποτροπής βανδαλισμών και βιαιοτήτων εντός του δικτύου σε ημέρες διεξαγωγής διαφόρων αθλητικών συναντήσεων, ζήσαμε για μια ακόμα φορά την Κυριακή 20 Μαρτίου βίαια επεισόδια σε συρμούς και σταθμούς της Γραμμής 1» επισημαίνουν οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στη Λειτουργία του Μετρό (ΣΕΛΜΑ), Σπύρο Ρεβύθη: «Αντί για τα μέτρα κάθε φορά το μόνο που βλέπουμε πριν και μετά από αγώνες είναι τρομαγμένοι επιβάτες και εργαζόμενοι».

Οπως καταγγέλλουν όσοι εργάζονταν εκείνη την ημέρα, στους σταθμούς από την Αττική μέχρι την Ειρήνη ήταν παντελής η έλλειψη αστυνομικών δυνάμεων, γεγονός που καθιστούσε απαγορευτική οποιαδήποτε ενέργεια για τις εκκενώσεις συρμών από οπαδούς.

Παράλληλα εκτός από τα σπασμένα τζάμια σε πέντε συρμούς, οπαδοί ξήλωσαν από συρμούς τους σιδερένιους σωλήνες στήριξης επβατών και τους χρησιμοποιούσαν ως «όπλα» για να καταστρέφουν τον εξοπλισμό σταθμών και συρμών, όπως έκαναν με τους καρταναγνωστες στην κάθοδο του σταθμού Περισσού και στον σταθμό Ειρήνης: «Αυτήν τη φορά όμως από τους οπλισμένους με σιδερένιους σωλήνες οπαδούς απειλήθηκε ευθέως η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας καθώς επίσης και των επιβατών», τονίζουν οι εργαζόμενοι.

Για το λόγο αυτό ζητούν την άμεση λήψη μέτρων στις ώρες τέλεσης αγώνων για την προστασία εργαζομένων και επιβατών αλλά και την αποτροπή καταστροφών της δημόσιας περιουσίας.

«Αναλογιστείτε τις εθύνες σας και προχωρήστε σε ουσιαστικά μέτρα. Δε θα ανεχτούμε άλλες καθυστερήσεις και διαβεβαιώσεις περί ύπαρξης σχεδίων για μέτρα που αποδεικνύονται κουρελόχαρτα στον επόμενο αγώνα και θα υποχρεωθούμε όπως είχε γίνει και αστο παρελθόν, να αποσύρουμε τους συρμούς τις ώρες των μετακινήσεων οπαδών», καταλήγουν.

συρμόςηλεκτρικόςΣΤΑΣΥειδήσεις τώραοπαδοίβανδαλισμός