Ελλάδα|06.02.2019 17:02

Και στο βάθος… αδειοδοτήσεις

Χρήστος Ιερείδης

Με θέματα αδειοδότησης περιφερειακών και θεματικών καναλιών ασχολήθηκε στη χθεσινή συνεδρίασή του το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης. Αφορούσαν κυρίως ενέργειες που πρέπει να κάνει από την πλευρά του, στη φάση προετοιμασίας του, αλλά και νομοθετικές ρυθμίσεις που κρίνει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν ώστε να είναι σε θέση, χωρίς προβλήματα, να προχωρήσει στην προκήρυξη των αδειών των δύο άλλων κατηγοριών, πιθανόν, μεσοπρόθεσμα.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή το πρωί έχει αποφασιστεί από το ΕΣΡ η παρουσίαση του κωδικοποιημένου καταλόγου υποβολής δικαιολογητικών για τη συμμετοχή στην αδειοδότηση για τις δύο άδειες εθνικής εμβέλειας, εκείνων δηλαδή που δεν χορηγήθηκαν στην προηγούμενη διαγωνιστική διαδικασία.

Στις 28 του μήνα, εξάλλου, λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για τις δύο αυτές άδειες. Εκείνη την ημέρα από τις 12.00 το μεσημέρι και μέχρι τις 15.00 η ολομέλεια του εποπτικού οργάνου θα είναι σε συνεχή «ανοιχτή» διάσκεψη ώστε μετά την πάροδο της προθεσμίας να συνταχθεί σχετικό πρακτικό και να επισημοποιηθεί ο κατάλογος των αιτήσεων που θα έχουν υποβληθεί.

Προς το παρόν μόνον η Alter Ego, του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, έχει εκδηλώσει εμπράγματο ενδιαφέρον με κατάθεση σχετικής αίτησης συμμετοχής στον διαγωνισμό και την προβλεπόμενη εγγυητική επιστολή, από τα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου. Απομένει να υποβάλει τον σχετικό φάκελο. Η αποσφράγιση των φακέλων των (όποιων) ενδιαφερομένων και η καταγραφή του περιεχομένου τους θα γίνει τη Δευτέρα, 4 Μαρτίου (και αν απαιτηθεί και την επόμενη ημέρα).

Αμέσως μετά θα ακολουθήσει ουσιαστικός έλεγχος των αιτήσεων που θα έχουν κατατεθεί και του περιεχομένου τους, σύμφωνα με την προκήρυξη, ώστε το Συμβούλιο να αποφασίσει την έγκριση ή την απόρριψη συμμετοχής των υποψηφίων στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού.

Πέραν τούτων το ΕΣΡ έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την οπoία ζητήθηκε να διαπιστωθεί αν στην επικείμενη εξαγορά του ομίλου Alpha από τη Motor Oil υπάρχει παρένθετο πρόσωπο από το Star Channel. Τούτο προβλέπεται στο πλαίσιο ελέγχου που διενεργείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο προσύμφωνο που έχει συνταχθεί μεταξύ των δύο επιχειρήσεων, ώστε να εξετάσει αν τυχόν υπάρχουν θέματα στρέβλωσης στην αγορά, όπως διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ, Ροδόλφος Μορώνης.

Πρόστιμο

Εφόσον συνταχθεί Σύμφωνο μεταξύ των δύο μερών, το ΕΣΡ θα διενεργήσει -τον προβλεπόμενο- έλεγχο, για να διαπιστώσει αν τυχόν παραβιάζονται διατάξεις του νόμου που αφορούν στη «συγκέντρωση στην αγορά των ΜΜΕ».

Το ΕΣΡ εξάλλου επέβαλε πρόστιμο 40.000 ευρώ στον τηλεοπτικό σταθμό Κόντρα διότι, έπειτα από έλεγχο που πραγματοποίησε στο περιεχόμενο του προγράμματός του, διαπίστωσε αλλοίωση της φυσιογνωμίας του, καθώς αποτελείται σε ποσοστό 80% από εκπομπές τηλεπωλήσεων. Ο έλεγχος θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα κανάλια περιφερειακής εμβέλειας Νομού Αττικής.

Ακολουθήστε το ethnos.gr στο Instagram

πρόστιμοΕΣΡ