Ελλάδα|25.03.2022 15:45

25η Μαρτίου: Από την παρέλαση στην απέλαση - Η ιστορία του νεαρού Σαϊντού Καμαρά

Newsroom

Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης συγκεντρώνει η υπόθεση του νεαρού πρόσφυγα Σαϊντού Καμαρά από τον Άγιο Δημήτριο. Ο νεαρός κινδυνεύει με απέλαση, καθώς πλέον δεν πληροί τα κριτήρια για την ανανέωση της άδειας παραμονής του.

Ο πρόσφυγας από τη Γουινέα, έφτασε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης διαβίωσης. Μόλις έφτασε στην Αθήνα άρχισε να φοιτά στο 1ο Λύκειο του Αγίου Δημητρίου και εντάχθηκε άμεσα στην τοπική κοινωνία.

Η δήμαρχος της Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μίλησε στην τηλεόραση της ΕΡΤ τονίζοντας ότι τον στηρίζει «όλη η τοπική κοινωνία», ενώ χαρακτήρισε «πισωγύρισμα» την ενδεχόμενη απέλασή του. Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Σαϊντού είναι ένας από τους αριστούχους του σχολείου και συμμετείχε κανονικά στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

Η δήμαρχος τόνισε: «Όλη η τοπική κοινωνία στηρίζει να μείνει ο μικρός στη χώρα. Εντάχθηκε εξαιρετικά πριν από 3 χρόνια. Όλοι τον αγκάλιασαν, δεν έλειψε από καμία δραστηριότητα. Ακόμα και όταν απαιτούνταν χρήματα για τις δραστηριότητες, στηριζόταν από το χαρτζιλίκι των συμμαθητών του. Όταν, λοιπόν, μετά από ένα ταξίδι παραλίγο να χάσει τη ζωή του, φτάνοντας στην Κάλυμνο, είναι τεράστιο πισωγύρισμα – σε ανθρώπινο επίπεδο – η απέλασή του».

Η ιστορία του Σαϊντού

Ο Σαϊντού Καμαρά έφτασε στην Ελλάδα μόνος του το Νοέμβριο του 2019 σε ηλικία 16 ετών και αρχικά έμεινε για ενάμιση χρόνο σε δομή ημιαυτόνομης/εποπτευόμενης διαβίωσης της International Rescue Committee (IRC) Hellas.

Αφού εγκαταστάθηκε στη χώρα, άρχισε να πηγαίνει στο 1ο ΓΕΛ Αγίου Δημητρίου και να περνάει με επιτυχία τις τάξεις, αριστεύοντας στα μαθήματα και βρήκε νέα στέγη σε διαμέρισμα για άτομα άνω των 18 ετών.

Όμως, τον Δεκέμβριο έλαβε απορριπτική απόφαση στην αίτηση ασύλου που είχε υποβάλλει με αποτέλεσμα να πρέπει να εγκαταλείψει αναγκαστικά τη χώρα, κάτι που πρόκειται να γίνει μετά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου.

ειδήσεις τώραπρόσφυγαςΆγιος Δημήτριοςαπέλαση