Ελλάδα|29.03.2022 17:11

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: Ο Λέων στο ethnos.gr για τα σενάρια εγκληματικής ενέργειας - Παραδόθηκε το πόρισμα

Τίμος Φακαλής

Ολοένα και πιο ισχυρό γίνεται το σενάριο ο θάνατος των τριών παιδιών της οικογένειας από την Πάτρα να προήλθε από εγκληματική ενέργεια σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας Γρηγόρη Λέων. Μιλώντας στο ethnos.gr o κ. Λέων τόνισε ότι αυτό που φαίνεται σύμφωνα με όλα τα ιατροδικαστικά ευρήματα και στον πρώτο και στο δεύτερο θάνατο των παιδιών είναι ότι το σενάριο του ασφυκτικού θανάτου είναι ισχυρότατο. Το πόρισμα από το Εργαστήριο Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει παραδοθεί στο τμήμα Ανθρωποκτονιών της Αθήνας ενώ στο ΑΠΘ συνεχίζονται κάποιες περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Ξεκλειδώνει την υπόθεση η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού

Όπως λέει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρίας γενικά η αιτία θανάτου του τρίτου παιδιού θα είναι καθοριστική και για την εξέλιξη της υπόθεσης και των άλλων δύο παιδιών γιατί αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν παθολογίες, αν προκύψει ότι δεν υπάρχουν γενετικά αίτια ή κάποιο άλλο γεγονός παθολογικό προφανώς πηγαίνουμε κατευθείαν στον εξωγενή παράγοντα και στην εγκληματική ενέργεια. «Όσο απομακρύνουμε άλλες αιτίες, δηλ. για παράδειγμα παθολογικά αίτια, γενετικά αίτια κτλ. προφανώς είναι και το πλέον ισχυρό σενάριο η εγκληματική ενέργεια. Και εκτιμώ ότι στη συγκεκριμένη υπόθεση θα έχουμε ισχυρή αιτία θανάτου που δεν θα μπορεί εύκολα να ανατραπεί».

Θα πρέπει να εξεταστούν τα τραύματα στα δύο παιδιά

Σχολιάζοντας την πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  σχετικά με τις αειφόρες οδούς είπε ότι αυτό που έκανε είναι να κάνει γνωστό αυτό που δείχνει η βιβλιογραφία, τόσο η ελληνική όσο και η διεθνής. «Και είναι ξεκάθαρο από αυτήν ότι οι περισσότερες αποφράξεις αεροφόρων οδών που γίνονται ουσιαστικά είναι ανθρωποκτονίες και οι περισσότερες περιπτώσεις αναφέρονται σε παιδιά. 

Και πέρα από τα γενικά φαινόμενα της ασφυξίας- γιατί ο ασφυκτικός θάνατος  δεν έχει ειδικά ευρήματα, έχει γενικά ευρήματα-μπορούμε να δούμε τραύματα στις αεροφόρες οδούς δηλ. στα έξω στόμια των αεροφόρων οδών που είναι η μύτη και το στόμα. Στα παιδιά μάλιστα πολύ σπάνια μπορούμε να δούμε τέτοια τραύματα γιατί έχουνε πολύ μικρή δυνατότητα αντίστασης και λόγω της σωματικής τους διάπλασης. Εντούτοις στις συγκεκριμένες περιπτώσεις φαίνεται ότι υπάρχουν. Τώρα αυτά τα δύο τραύματα-δηλ το ένα στο ένα παιδί στη μύτη, το άλλο στο παιδί που έχει τραύμα στο στόμα-, θα τα αξιολογήσουν οι συνάδελφοι που χειρίζονται την υπόθεση. Όμως σίγουρα δεν είναι κάτι που μπορεί να ξεπεραστεί σε συνδυασμό και με όλα τα άλλα ευρήματα».

Τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει

Σύμφωνα με τον ίδιο τέλειο έγκλημα δεν υπάρχει. «Όταν κάνουμε εμείς τη δουλειά μας σωστά και όταν υπάρχουν όλα τα στοιχεία διαθέσιμα δεν υπάρχει τέλειο έγκλημα». Σε ότι αφορά τις ουσίες που έχουν βρεθεί από τα φάρμακα και αφορούν μόνο το τρίτο παιδί (τα άλλα παιδιά έχουν καθαρές τοξολογικές) ο κ. Λέων εκτιμά ότι ορθώς διερευνώνται τα πάντα, όπως εξετάζεται αν υπάρχει κάποια παθολογία ή αν υπάρχουν κάποιες φαρμακευτικές ή άλλες ουσίες. «Δηλητήριο σίγουρα δεν βρέθηκε γιατί αν είχε βρεθεί θα είχε διελευκανθεί η υπόθεση». Το θέμα, όπως λέει, είναι αν βρέθηκε κάποια φαρμακευτική ουσία, να δούμε αυτή σε τι επίπεδα και ποσοστά στον οργανισμό εντοπίστηκε. «Να ερμηνεύσουμε γιατί βρέθηκε και γιατί η συγκέντρωση της είναι αυξημένη. Αν οφείλεται σε αυξημένη χορήγηση ή όχι και σε κάθε περίπτωση αυτό που είναι το πλέον σημαντικό αν αυτή η ουσία συνέβαλε στο θάνατο, αν  επέφερε το θάνατο ή αν ήταν κάτι άσχετο με τον μηχανισμό του θανάτου το οποίο απλά υπήρξε»

Τι προβληματίζει 

Όπως αναφέρει ο κ. Λέων «πλέον μας προβληματίζουν πολύ λιγότερα, απ’ ότι μας προβλημάτιζαν τα πρώτα περιστατικά». «Απλά αυτό που ουσιαστικά γίνεται αυτή την στιγμή είναι πραγματικά να αποκλείσουμε το κάθε άλλο ενδεχόμενο έτσι ώστε να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το οποίο δεν θα έχει επιπλέον ερωτηματικά».

ιατροδικαστήςθάνατοςειδήσεις τώραΠάτραΡούλα Πισπιρίγκου