Με τι μπορούμε να αντικαταστήσουμε το ηλιέλαιο στο τηγάνισμα
NewsroomΟι τιμή του ηλιέλαιου έχει εκτοξευτεί μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, με τα νοικοκυριά να αγωνιούν για το κόστος των φυτικών ελαίων και τους επαγγελματίες της εστίασης να σκέφτονται να σταματήσουν να σερβίρουν τηγανιτές πατάτες.
Ο Κωνσταντίνος Φασσέας, ομότιμος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου πρότεινε εναλλακτικές λύσεις για το τηγάνισμα, μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις».
«Στην Ελλάδα παραδοσιακά τηγανίζουμε στο τηγάνι και όχι στην φριτέζα και χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο λάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όχι το ελαιόλαδο για να μη καταστραφεί η γεύση όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 160 °C, αλλά το ραφιναρισμένο ή εξευγενισμένο ελαιόλαδο που αντέχει μέχρι τους 240 °C», δήλωσε ο κ. Φασσέας. Όπως τόνισε ο ομότιμος καθηγητής του ΓΠΑ το συγκεκριμένο είδος ελαιολάδου το οποίο είναι πιο οικονομικό από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και σε ανάλογη τιμή με το ηλιέλαιο αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ο ομότιμος καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου αναφέρθηκε επίσης και στις μαργαρίνεςκαι τα φοινικέλαια που έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. «Οι μαργαρίνες είναι αυτές που μας έφεραν το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, γιατί αυτά τα λάδια χρησιμοποιούν για να τα υδρογονώσουν. Ενώ τα τελευταία χρόνια, μας ήρθε και το φοινικέλαιο το οποίο δυστυχώς έχει χρησιμοποιηθεί παντού» είπε ο κ. Φασσέας τονίζοντας ότι καλό είναι μην το επιλέγουμε. Όσον αφορά το βούτυρο, τόνισε ότι είναι παρεξηγημένο είδος.
- «Ήρθαμε για να μείνουμε»: Αμετακίνητοι οι αγρότες – Συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις, αποφασισμένοι για μπλόκα μέχρι τις γιορτές
- «Μου χαμογέλασε και έκλεισε τα μάτια»: Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 2χρονου που πέθανε μετά την επίθεση σκύλου
- «Δεν υπάρχει καλύτερος από αυτόν»: Το τηλεφώνημα του Ρονάλντο που ενθουσίασε τον Τραμπ
- Μουντιάλ 2026: Ανακοινώθηκε το αναλυτικό πρόγραμμα των ομίλων - Οι μέρες και οι ώρες των αγώνων