Ελλάδα|07.02.2019 14:58

Μάτα Καστρησίου: Τα Εξάρχεια δεν είναι οι καμένοι κάδοι ούτε το δελτίο των οκτώ

Newsroom

Την άποψη της για το αν είναι άβατο ή όχι τα Εξάρχεια καταθέτει η ηθοποιός και συγγραφέας, Μάτα Καστρησίου με άρθρο της στο ethnos.gr

Ακολουθεί το άρθρο της: 

«Τα Εξάρχεια θα ανακαλύπτονται από την αρχή, κάθε φορά που ένα παιδί θα μπαίνει στην εφηβεία. Τα Εξάρχεια είναι ο τόπος και ο τρόπος να αντιληφθεί κανείς πως η πόλη είναι ένα μωσαϊκό από αντικρουόμενες συχνά αφηγήσεις και παράταιρες μεταξύ τους παρέες που έχουν δικαίωμα να συνυπάρχουν μέσα στο ίδιο όνειρο.

Η γειτονιά αυτή είναι εδώ για να αγκαλιάζει κάθε αίτημα που επιμένει να διατηρεί την αστική μνήμη και μαζί της την αγωνία του ανθρώπου να αφήσει ένα αποτύπωμα –μουτζούρικο συχνά ή και οργισμένο- σε πείσμα μιας προοπτικής που μοιάζει να σχεδιάζει το κέντρο της Αθήνας ως ένα ατσαλάκωτο τουριστικό αξιοθέατο.

Η καθημερινότητα στα Εξάρχεια είναι συχνά δύσκαμπτη αλλά δεν είναι άβατη, αφού προστατεύεται με την παρουσία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών που φέρνουν τούμπα τα στερεότυπα και τα αναμενόμενα.

Τα Εξάρχεια δεν είναι οι καμένοι κάδοι ούτε το δελτίο των οκτώ. Είναι οι γιαγιάδες που κουβαλούν πλαστικές καρέκλες και παρακολουθούν τις συναυλίες το καλοκαίρι στην πλατεία. Είναι τα bazaar βιβλίων και οι συνομιλίες των ποιητών. Είναι οι φοιτητές των Δραματικών Σχολών και  η “Ριβιέρα” που βάφει κάθε άνοιξη τους τοίχους της. Είναι οι δάσκαλοί μας και είμαστε και εμείς που καθόμαστε στο ίδιο τραπέζι. 

Αν άβατο είναι αυτό που δεν σου επιτρέπει να το προσπελάσεις, τα Εξάρχεια όχι μόνο δεν εμπίπτουν σ’ αυτή την κατηγορία αλλά αντιθέτως, σε καλωσορίζουν και σου δίνουν χώρο να ζήσεις την προσωπική σου ιστορία κι έπειτα να την αφηγηθείς έχοντας πίστη στον μύθο και τις λέξεις σου».

Κάντε κλικ εδώ και δηλώστε συμμετοχή στο event, το οποίο είναι εικονικό και διεξάγεται στο Facebook.

Μάτα ΚαστρησίουΕξάρχεια