Ελλάδα|08.02.2019 10:14

«Stop στο έγκληµα της Σάµου» - Χιλιάδες κόσμου στο δρόμο

Βασίλης Ιγνατιάδης

Μια πόλη πάνω από την πόλη αποτελεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων της Σάµου. Μέσα και έξω από τον περιφραγµένο χώρο του hotspot στο Βαθύ, µια «ανάσα» από το πολεοδοµικό συγκρότηµα των 7.000 ντόπιων, ζουν σήµερα κάτω από άθλιες συνθήκες περισσότεροι από 4.700 πρόσφυγες και µετανάστες, πολλοί από τους οποίους δίνουν αγώνα επιβίωσης ξεχειµωνιάζοντας µέσα σε θερινές σκηνές στους παρακείµενους ελαιώνες.

Η πόλη της Σάµου ασφυκτιά και υψώνει φωνή διαµαρτυρίας, παρόλο που στην πλειονότητά τους οι κάτοικοί της στέκονται µε αλληλεγγύη απέναντι στα θύµατα πολεµικών συγκρούσεων και οικονοµικής εκµετάλλευσης.

Μαζική και ειρηνική

Χθες στο νησί πραγµατοποιήθηκε γενική απεργία, µε χιλιάδες Σαµιώτες να διαδηλώνουν ειρηνικά, αποµονώνοντας τις ακραίες φωνές και ζητώντας άµεσα λύσεις στα προβλήµατα που απειλούν να «πνίξουν» την καθηµερινότητά τους. Από την πλευρά του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που αποδέχεται πως η κατάσταση έχει καταστεί πλέον µη βιώσιµη, προχωρά τη διαδικασία µεταφοράς του hotspot σε άλλη περιοχή µέσα στην άνοιξη, ενώ αναζητά λύσεις για την αποσυµφόρηση του νησιού, αλλά και για την ανακοπή των πρωτοφανών ροών που δέχεται από τα τουρκικά παράλια.

«Stop στο έγκληµα - Stop στην υποβάθµιση της υγείας - Να κλείσει το hotspot» έγραφε ένα από τα κεντρικά πανό του συλλαλητηρίου που διοργάνωσαν χθες φορείς του νησιού, µε σηµείο συγκέντρωσης την πλατεία Θεµιστοκλή Σοφούλη στο Βαθύ. Η υποβάθµιση της υγειονοµικής περίθαλψης είναι µία από τις βασικές επιπτώσεις της έξαρσης του Προσφυγικού. Οι υπηρεσίες υγείας στο hotspot είναι από µηδαµινές ως υποτυπώδεις, µε αποτέλεσµα το νοσοκοµείο να εξυπηρετεί διπλάσια περιστατικά, το προσωπικό να βρίσκεται στα πρόθυρα επαγγελµατικής εξουθένωσης και οι πολίτες να µην µπορούν να εξυπηρετηθούν.

Η πόλη ασφυκτιά και υψώνει φωνή διαµαρτυρίας, παρότι στην πλειονότητά τους οι κάτοικοί της στέκονται µε αλληλεγγύη απέναντι στους µετανάστες

Οι συγκεντρωµένοι ζήτησαν να κλείσει το hotspot και να διατηρηθεί µόνο ένας µικρός χώρος υποδοχής, καταγραφής, ταυτοποίησης και πρωτοβάθµιας περίθαλψης, όπου θα διαµένουν για µικρό χρονικό διάστηµα, µέχρι την έκδοση πιστοποιητικού υγείας. Η πανσαµιακή απεργία είχε τη στήριξη του ∆ήµου Σάµου, της περιφερειακής ενότητας και της µητρόπολης του νησιού.

Σχολείο τα προσφυγόπουλα

Την ίδια ώρα, κόντρα στις ξενοφοβικές και ρατσιστικές φωνές που ήθελαν να κρατήσουν τα προσφυγόπουλα µακριά από τα σχολεία, ξεκίνησε κανονικά η διαδικασία ένταξής τους σε προενταξιακά απογευµατινά τµήµατα ∆ΥΕΠ.

Μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και του Συλλόγου Γονέων του 3ου ∆ηµοτικού Σχολείου Σάµου υποδέχτηκαν τα πρώτα 12 προσφυγόπουλα µε το «καλώς ήλθατε» γραµµένο στα αραβικά. «Την ερχόµενη εβδοµάδα, που θα καλυφθούν οι θέσεις εκπαιδευτικού προσωπικού, θα ακολουθήσουν άλλα 12 παιδιά στο ∆ηµοτικό Σχολείο Βαθέος. Υπάρχουν γονείς που εξακολουθούν να προβάλλουν αντιρρήσεις, αλλά το πρόγραµµα υλοποιείται χωρίς προβλήµατα» είπε στο «Εθνος» η προϊστάµενη της ∆ιεύθυνσης Πρωτοβάθµιας Εκπαίδευσης Σάµου, Αλεξάνδρα, Εµµανουηλίδου.

Είμαστε όμηροι των διακινητών

«Η κατάσταση µέρα µε τη µέρα γίνεται χειρότερη, και η Σάµος είναι όµηρος των διαθέσεων των διακινητών, όπως µε κυνισµό παραδέχεται ακόµη και µέσα στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής» τόνισε σε γραπτό του µήνυµα του ο δήµαρχος του νησιού Μιχάλης Αγγελόπουλος από το εξωτερικό όπου βρισκόταν, προσθέτοντας: «Φτάνει, όµως, πια. Σήµερα λέµε και πάλι “όχι” στις ακρότητες, αλλά ένα µεγάλο “ναι” στις λύσεις που έχει απόλυτη ανάγκη ο τόπος».

Σάμοςμετανάστεςπρόσφυγεςhotspots