La Libre Belgique: «Η Μόρια έχει γίνει μία πυριτιδαποθήκη»
Μαρία Ψαρά«Ο καταυλισμός της ντροπής στο νησί της Μυτιλήνης».
Έτσι τιτλοφορείται δημοσίευμα της Αγγελικής Κουρούνη στη La Libre Belgique, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα τις απάνθρωπές συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων ασύλου στη Μόρια, σημειώνοντας ότι χιλιάδες εγκαταλελειμμένα ανθρώπινα όντα βρίσκονται στοιβαγμένα εκεί χωρίς προοπτική για το μέλλον.
Επίσης, παραθέτει τα λόγια του ψυχιάτρου Alessandro Barberio, ο οποίος εργάζεται εδώ και δύο χρόνια με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα στη Μόρια, ότι «ο καταυλισμός αυτός δεν έχει φτιαχτεί για ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει στην τρέλα τον οποιοδήποτε, ακόμα και το πιο ισορροπημένο άτομο», υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος έχει δει μέσα σε δύο χρόνια περιπτώσεις πιο σοβαρές σε σχέση με ό,τι είχε αντιμετωπίσει μία ολόκληρη ζωή άσκησης της ψυχιατρικής στο Τορίνο.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός επιπλέον καταυλισμού, ο εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του Δήμου εμφανίζεται αντίθετος, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να κατασκευάζονται συνεχώς νέα κέντρα ούτε να μετατραπεί ολόκληρο το νησί σε ένα τεράστιο στρατόπεδο, ενώ της ίδιας άποψης είναι και ο κ. Νίκος Κασούρης, πρώην ψαράς και εθελοντής από την πρώτη στιγμή, ο οποίος μετέτρεψε την ταβέρνα του σε χώρο υποδοχής, όπου καθημερινά μπορούν να πηγαίνουν να τρώνε εκατό μετανάστες, και θεωρεί ότι η λύση δε βρίσκεται στον πολλαπλασιασμό των καταυλισμών, αλλά στο να αντιμετωπίζονται οι αιτούντες ασύλου ως ανθρώπινα όντα που έχουν τις ίδιες ανάγκες με εμάς.
Ολοκληρώνοντας, η αρθρογράφος σχολιάζει ότι, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η Μόρια έχει γίνει μία πυριτιδαποθήκη, δεδομένου ότι πληθαίνουν οι εντάσεις και ενισχύεται η απογοήτευση, από τη στιγμή που παραμένουν σημαντικές οι καθυστερήσεις αναφορικά με τη διοικητική διεκπεραίωση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, επισημαίνοντας ότι ακόμα πιο ενδεικτικό της κατάστασης είναι ένα δελτίο Τύπου του οργανισμού, το οποίο αναφέρει ότι «οι καθυστερήσεις, καθώς και η επιδείνωση των συνθηκών, αποτελούν σοβαρή απειλή για την ασφάλεια όσων ζουν και όσων εργάζονται στον καταυλισμό».
- Κύκλωμα ναρκωτικών στη Μύκονο: Οι αποκαλυπτικοί διάλογοι - «Θα δώσω το νησί έτοιμο στον Ερντογάν»
- Μάχη στη ΜΕΘ για 53χρονο ομογενή: Σε κώμα μετά από εμφυτεύματα δοντιών στην Τουρκία - «Δε μας δίνουν πολλές ελπίδες»
- Άγριος ξυλοδαρμός σταθμάρχη στο Μετρό Κορυδαλλού - Η απάντηση της ΕΛΑΣ σε όσα καταγγέλλει συνδικάτο της ΣΤΑΣΥ
- Σέρρες: Βίντεο ντοκουμέντο από τα επεισόδια στη δομή Σιντικής με πετροπόλεμο και κρότου-λάμψης