Ελλάδα|08.02.2019 14:10

«Λίφτινγκ» στην ΕΡΤ που ανεβάζει στροφές

Newsroom

Δείχνει να αλλάζει ταχύτητα η ΕΡΤ, καθώς η πολιτική επικαιρότητα γίνεται όλο και πιο πυκνή και το πολιτικό κλίµα εµφανίζει πιο έντονα χαρακτηριστικά προεκλογικής περιόδου. Σηµαντική εξέλιξη αποτελεί η άρση του εµπάργκο από τη Νέα ∆ηµοκρατία, η εκπροσώπηση της οποίας στις ενηµερωτικές εκποµπές της κρατικής τηλεόρασης συµβάλλει στην απαραίτητη πολυφωνία και αντικειµενικότητα.

Οι ΕΡΤικοί ανασχεδιασµοί περιλαµβάνουν µεταξύ άλλων την τοποθέτηση της Ευγενίας Πασχαλίδου στη ∆ιεύθυνση Ειδήσεων (µετονοµάστηκε σε ∆ιεύθυνση Newsroom) του Οργανισµού και την έγκριση καθηµερινής εκποµπής κοινωνικής επικαιρότητας από τον δηµοσιογράφο Σπύρο Χαριτάτο, σύµβουλο του διευθύνοντος συµβούλου της εταιρείας, αρµόδιο για θέµατα που αφορούν στην κοινωνία των πολιτών και στις κοινωνικές δράσεις.

Χθες, εξάλλου, την παραίτησή του από υπεύθυνος του πολιτικού ρεπορτάζ υπέβαλε ο δηµοσιογράφος Φώτης Παπούλιας, η οποία σχολιάζεται ως µάλλον αναµενόµενη.
Από την ερχόµενη ∆ευτέρα, στη µεσηµεριανή ζώνη της ΕΡΤ1 σε καθηµερινή βάση (13.00-15.00) ο Σπύρος Χαριτάτος θα κάνει την εκποµπή «Για την Ελλάδα», θα ακολουθεί (14.30) η -ενηµερωτική- «Ωρα Ελλάδας» µε το Νίκο Αγγελίδη (θα βγαίνει και στην ERT World), και η «Αλλη διάσταση» του Κώστα Αρβανίτη στο εξής θα βγαίνει στον αέρα στις 16.00, στην ώρα της «∆εύτερης µατιάς».

Η εκποµπή της Κατερίνας Ακριβοπούλου µετακινείται στην απογευµατινή ζώνη (19.00) και θα δίνει «πάσα» στο κεντρικό δελτίο του καναλιού. Αµέσως µετά (22.00) θα προβάλλονται εκ περιτροπής οι εκποµπές «Επόµενη µέρα» και «Focus» µε τους Σεραφείµ Κοτρώτσο, Αρη Ραβανό, Πάνο Χαρίτο, αντιστοίχως -προστίθεται ο Νίκος Παναγιωτόπουλος- και αναµένεται να προγραµµατιστούν -και λόγω ευρωεκλογών- οι πάντα ενδιαφέρουσες δηµοσιογραφικές αποστολές του Κώστα Αργυρού στο πλαίσιο της σειράς εκποµπών «28 φορές Ευρώπη».

Ευρω-τηλεµαχία

Στον τέταρτο όροφο του Ραδιοµεγάρου γίνονται σχέδια, εξάλλου, για διοργάνωση debate µε υποψήφιους για την Κοµισιόν είτε µε επικεφαλής ευρωοµάδων. Είναι πολύ πιθανό να έχει εµπλοκή και η EBU στην παραγωγή της τηλεµαχίας η οποία θα µοιράζει εικόνα σε όλα τα µέλη της.

Ταυτόχρονα, η ΕΡΤ2 θα διατηρήσει τον ψυχαγωγικό της ρόλο κυρίως µε εκποµπές ψυχαγωγίας, πολιτισµού, ξένες σειρές και ταινίες, ενώ στο Ραδιοµέγαρο έχει ήδη ανοίξει συζήτηση για νέο παιδικό πρόγραµµα και µε πρωτογενείς παραγωγές.

Στο µεταξύ, αύριο θα κάνει πρεµιέρα το αµιγώς αθλητικό κανάλι του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισµού. Ο,τι αθλητικό πρόγραµµα έχει η εταιρεία θα µεταδίδεται από την ΕΡΤ Sports HD. Το πρόγραµµα του νέου καναλιού θα αποτελείται από τους αγώνες των επτά ΠΑΕ και οµάδων της Β’ Εθνικής (που έχει δικαιώµατα µετάδοσης η ΕΡΤ), το µπάσκετ (πλην των Ολυµπιακού, Παναθηναϊκού, ΑΕΚ), τα σιρκουί του πρωταθλήµατος της Φόρµουλα 1, τις εκποµπές Sportify και Basket Show, καθώς και σειρές ντοκιµαντέρ από τις ταινιοθήκες των Μπαρτσελόνα, Μίλαν, Γιουβέντους, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρόµα, Αγιαξ. Μελετάται επίσης η ένταξη ενός αθλητικού τηλεπαιχνιδιού, µία ακόµη αθλητική εκποµπή κάθε Κυριακή πρωί, ενώ δεν έχει αποκλειστεί η πιθανότητα για αµιγώς αθλητικό δελτίο ειδήσεων. Η -εµβληµατική- «Αθλητική Κυριακή» θα µεταδίδεται ταυτόχρονα από την ΕΡΤ1 και την ΕΡΤ Sport, όπως και η εκποµπή «Basket Show».

Η ΕΡΤ3, εξάλλου, θα έχει -λέγεται- υπό την εποπτεία και τον συντονισµό της τους 17 περιφερειακούς ραδιοσταθµούς της εταιρείας, µε αποτέλεσµα να ενισχύεται ο περιφερειακός της ρόλος. Πρόθεση των επιτελικών στα κεντρικά της Αγίας Παρασκευής είναι η ΕΡΤ3 να διαµορφώσει χαρακτηριστικά δοµής της ΕΡΤ και να µη θεωρείται «παρακλάδι» της, διατηρώντας παράλληλα τα χαρακτηριστικά πολυπολιτισµικού καναλιού µε βαλκανικό προσανατολισµό. Η πρόταση του ∆Σ του Οργανισµού 
χαιρετίστηκε από την ΕΣΗΕΜΘ, όµως η ΠΟΣΠΕΡΤ χαρακτηρίζει «έωλη την πρόταση, επειδή αποτελεί υποβάθµιση των περιφερειακών σταθµών καθώς θεωρούνται αναπόσπαστο κοµµάτι της ανεξάρτητης πλέον Γενικής ∆ιεύθυνσης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας».

Το ραδιόφωνο

Παράλληλα, κινητικότητα σηµειώνεται στην ΕΡΑ, καθώς αξιοποιεί το αρχείο της και επαναφέρει τους «Λαϊκούς Βάρδους» του αείµνηστου Πάνου Γεραµάνη, αλλά και τις εκποµπές της Εφης Μεταλληνού µε αφιερώµατα σε σηµαντικούς δηµιουργούς µέσα από τις συχνότητες του ∆εύτερου Προγράµµατος.

Αέρα κοσµοπολιτισµού αποκτά το πολυπολιτισµικό Kosmos µε σειρά εκποµπών της Μαρίας Μαρκουλή, που έχει καλές διασυνδέσεις µε τη διεθνή µουσική σκηνή. Στην ΕΡΑ Σπορ, εξάλλου, από σήµερα και κάθε Παρασκευή (09.00) ο Κώστας Αρβανίτης θα είναι στο µικρόφωνο για µια αθλητική «Αλλη διάσταση».

ΕΡΤ