Ελλάδα|01.11.2018 12:01

Επίθεση με Καλάσνικοφ στον Πειραιά: Ποια νέα στοιχεία εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Οι αστυνοµικοί του Τµήµατος Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής εκτιµούν ότι από το υλικό αυτό θα µπορέσουν να αποκτήσουν ακριβή εικόνα για το πως οι δράστες πλησίασαν και πυροβόλησαν τον 38χρονο, ο οποίος την ώρα της επίθεσης µόλις είχε µπει στο αυτοκίνητό του.

Αστυνοµικές πηγές εξηγούν στο «Εθνος» ότι ο 38χρονος, ο οποίος έχει απασχολήσει στο παρελθόν για σοβαρές υποθέσεις της νύχτας, δεν είχε συνοδούς ασφαλείας. Και αυτό παρότι έπαιρνε αυστηρά µέτρα αυτοπροστασίας και κυκλοφορούσε σπάνια µόνος του. Μετά την αποφυλάκισή του, πριν από περίπου τρία χρόνια, απασχολείται µε τη διαχείριση βενζινάδικων στην Αττική. Οι δράστες τον πυροβόλησαν τέσσερις φορές, χωρίς καµία σφαίρα να πλήξει ζωτικά όργανα. Ετσι πήρε χθες εξιτήριο από το Τζάνειο Νοσοκοµείο.

Σύµφωνα µε πληροφορίες, το παλιό πολυβόλο όπλο των 7,62 χιλιοστών που χρησιµοποίησαν οι άγνωστοι έπαθε εµπλοκή, µε αποτέλεσµα να µην προλάβουν να ρίξουν περισσότερες σφαίρες. Το πολεµικού τύπου όπλο βρέθηκε µαζί µε 24 σφαίρες µέσα σε βαν, το οποίο κάηκε από τους δράστες στην οδό Μήλου, περίπου 600 µέτρα µακριά από το σηµείο της επίθεσης. Στο αυτοκίνητο του θύµατος εντοπίστηκε ένα πιστόλι και γι’ αυτό σχηµατίστηκε δικογραφία σε βάρος του για παράνοµη οπλοκατοχή.

Οι αστυνοµικοί εκτιµούν ότι οι δράστες ήταν µισθωµένοι εκτελεστές, οι οποίοι πιθανότατα να µην πληρωθούν λόγω της «αποτυχίας» της δράσης τους. Οσον αφορά στο ποιοι µπορεί να έδωσαν εντολή για την επίθεση, αρµόδιοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. που µίλησαν στο «Εθνος» απαντούν: «Υπάρχει µια οµάδα νονών που συγκεντρώνει κάποιες πιθανότητες να βρίσκεται πίσω από την ενέργεια για λόγους αντεκδίκησης για παλιότερες ανοιχτές υποθέσεις.

Κανείς, όµως, δεν µπορεί να είναι βέβαιος. Και αυτό διότι ο 38χρονος είχε πολλά ανοιχτά µέτωπα και το γνώριζε. Το σίγουρο είναι ότι στάθηκε τυχερός, γιατί τα άτοµα που τον πυροβόλησαν δεν ήθελαν να τον φοβίσουν, αλλά να τον σκοτώσουν. ∆εν το έπραξαν είτε γιατί κόλλησε το όπλο είτε γιατί θορυβήθηκαν από κάτι που ακόµη δεν γνωρίζουµε. Ο επαγγελµατισµός τους φάνηκε στη συνέχεια από το πόσο ψύχραιµα έκαψαν το όχηµα διαφυγής σε κατοικηµένη περιοχή»