Ελλάδα|24.04.2022 14:00

Πάτρα: Εν αναμονή της εκταφής της Μαλένας - Θα δώσει απαντήσεις στο μυστήριο του θανάτου της;

Newsroom

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθεί η εκταφή της μικρής Μαλένας, της κόρης της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, που κατέληξε πρώτη από τα τρία παιδιά στην Πάτρα, σε ηλικία 3,5 ετών.

Οι διαδικασίες προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Real News, μετά την πρόσφατη παραγγελία της Εισαγγελίας Αθηνών για εξέταση των αιτιών θανάτου, από το μηδέν. Η παραγγελία αφορά τόσο στον θάνατο της Μαλένας όσο και της Ίριδας, από τους ιατροδικαστές της Κεντρικής Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλογριά.

Από πλευράς ιστολογικής εξέτασης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι τρία χρόνια μετά τον θάνατο του κοριτσιού, είναι απίθανο να έχει διατηρηθεί ιστός. Άλλωστε, το ενδεχόμενο της εκταφής περιλαμβανόταν στην εισαγγελική παραγγελία για τον ορισμό των δύο πραγματογνωμόνων.

«Ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης τοξικών ουσιών»

Από τη διαδικασία αυτή, αναμένεται να ληφθούν -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- δείγματα από τρίχες και νύχια, τα οποία θα ελεγχθούν πιο εμπεριστατωμένα για την ανεύρεση πιθανών ουσιών, που μπορεί να χορηγήθηκαν στη Μαλένα και να συνετέλεσαν στον θάνατό της, όπως στην περίπτωση της 9χρονης Τζωρτζίνας.

Σημειώνεται ότι ο τοξικολογικός έλεγχος που διενεργήθηκε και συμπεριλαμβάνεται στην πρώτη ιατροδικαστική έκθεση της Μαλένας, δεν εντόπισε κάποια τοξική ή φαρμακευτική ουσία. Ωστόσο αυτός ο έλεγχος, εκ των υστέρων θεωρείται έως έναν βαθμό ανεπαρκής για την αναζήτηση συγκεκριμένων ουσιών.

«Έχοντας μελετήσει τις ιατροδικαστικές εκθέσεις, εκτιμώ ότι παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης τοξικών ουσιών. Πρέπει πάση θυσία να αποκλειστεί τυχόν χορήγηση δηλητηρίων ή άλλων φαρμάκων διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση υπάρχουν ευρήματα στο ήπαρ και στα νεφρά. Συνεπώς, οι Αρχές οφείλουν να προχωρήσουν σε μία ενδελεχή τοξικολογική διερεύνηση. Στην περίπτωση της Μαλένας είναι μεν συμβατός ο ασφυκτικός θάνατος, αλλά πρέπει να γίνει και περαιτέρω διερεύνηση ως προς τις ουσίες» αναφέρει στη Real News ο ιατροδικαστής, Δημήτρης Γαλεντέρης.

Και προσθέτει: «Δεν αποκλείεται να χορηγήθηκε τοξική ουσία στο παιδί και στη συνέχεια να επιχειρήθηκε και ο ασφυκτικός θάνατος του. Και, δυστυχώς, αυτό το σενάριο δεν μπορεί να αποκλειστεί όσο εφιαλτικό κι αν είναι».

Τι ζήτησε ο υπ. Δικαιοσύνης από τους ιατροδικαστές

Για τις πληροφορίες που ήθελαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να έχει ζητήσει πειθαρχική έρευνα για τους ιατροδικαστές της Ίριδας και της Μαλένας, των δύο παιδιών της Ρούλας Πισπιρίγκου και του Μάνου Δασκαλάκη, μίλησε σήμερα ο αρμόδιος υπουργός, Κωνσταντίνος Τσιάρας. Όπως τόνισε,«δεν μπορεί κανείς να ζητά πειθαρχική διαδικασία, όταν ακόμα δεν υπάρχει απόδειξη για κάτι το οποίο δεν έγινε σωστά».

Ο προϊστάμενος των ιατροδικαστών, Νίκος Καρακούκης, εξήγησε πως μόνος του ξεκίνησε μια διαδικασία ελέγχου για το αν και κατά πόσο έγιναν όλα όσα έπρεπε από την πλευρά της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, ώστε να μην δημιουργούνται αμφιβολίες στην κοινή γνώμη.

«Εγώ εκ του ρόλου μου το μόνο που του ζήτησα είναι να εξετάσει κάθε ενδεχόμενο για το αν έγιναν όλα σωστά», τόνισε και συμπλήρωσε πως χθες «υπήρχε μια ειδησεογραφία που δεν ήταν ακριβής».

Ο κ. Τσιάρας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισήμανε ότι ο ίδιος από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι το συγκεκριμένο γεγονός και υπήρχαν εξελίξεις με τη σύλληψη της μητέρας των παιδιών, έστειλε μια επιστολή προς τον κ. Καρακούκη που του ζητούσε να διερευνήσει όλα τα δεδομένα «ούτως ώστε να ξέρουμε αν όντως η ιατροδικαστική υπηρεσία που είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Δικαιοσύνης έκανε τα δέοντα».

«Δεν έκανα τίποτα απολύτως παραπάνω από αυτό», κατέληξε. 

ειδήσεις τώραπαιδιάΜάνος ΔασκαλάκηςΡούλα ΠισπιρίγκουΠάτραθάνατοι