Ελλάδα|01.11.2018 12:24

Σκάνδαλα στην Υγεία: Αρχίζει το ξεκαθάρισμα, ανά εβδομάδα και πόρισμα

Κατερίνα Τζαβάρα

Εκπρόσωποι της πλειοψηφίας προειδοποιούν για ανάδειξη ευθυνών, «ακόµη και ποινικών», την ώρα που η αντιπολίτευση επιµένει ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για υποθέσεις πίσω από τις οποίες βλέπει επικοινωνιακή στόχευση. Στα τέλη Νοεµβρίου, πάντως, οπότε και προβλέπεται να έχουν παραδοθεί τα πορίσµατα και για τις τέσσερις ξεχωριστές υποθέσεις που εξετάστηκαν, θα ανοίξει πιθανότατα ο δρόµος για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ αντίγραφο θα σταλεί και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Σήµερα ολοκληρώνεται η διαδικασία επεξεργασίας του πορίσµατος της «Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στον χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997-2014» που αφορά στο θέµα του «Ερρίκος Ντυνάν». Παράλληλα έχει ήδη δροµολογηθεί η δηµοσιοποίηση του πορίσµατος για την υπόθεση των διαγνωστικών αρθροσκοπήσεων, για το ΚΕΕΛΠΝΟ και τελικώς για το φάρµακο, προκειµένου να κλείσει ο κύκλος των ζητηµάτων που µπήκαν σε µια in vitro εξέταση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Παρατηρήσεις Σύµφωνα µε τον εισηγητή της πλειοψηφίας στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, Σπύρο Λάππα, και τον πρόεδρό της, Αντώνη Μπαλωµενάκη, µέχρι τις 20 Νοεµβρίου θα έχουν σταλεί στα κόµµατα προκειµένου να καταθέσουν τις παρατηρήσεις τους και να τεθούν υπόψη του προέδρου της Βουλής τα πορίσµατα όλων των υποθέσεων που εξέτασε η Επιτροπή.

Οπως αρχικά είχε γίνει γνωστό, το πολυαναµενόµενο πόρισµα µπορεί να ήταν ενιαίο ή η αρχή να γινόταν µε την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ που «θα εξατοµικεύει το σύνολο των ευθυνών και θα περιγράφει όλα τα στοιχεία που πληρούν παθογένειες ποινικού χαρακτήρα». Τελικά όµως αποφασίστηκε να ολοκληρωθεί και να σταλεί στα κόµµατα πρώτα το πόρισµα για το «Ερρίκος Ντυνάν», προκειµένου να τηρηθούν συγκεκριµένες ηµεροµηνίες την ερχόµενη εβδοµάδα.

Σχολιάζοντας αυτό που προέκυψε από τη µακρά διαδικασία της διερεύνησης από την Εξεταστική Επιτροπή, ο κ. Λάππας τόνισε: «Φαίνεται πως ένα κοινωφελές ίδρυµα, όπως ήταν το νοσοκοµείο “Ερρίκος Ντυνάν”, οδηγήθηκε επί Λοβέρδου, Βορίδη και Γεωργιάδη σε πλειστηριασµό και δόθηκε σε θυγατρική εταιρεία της Πειραιώς».

Το πόρισµα της Επιτροπής αναµένει και το υπουργείο Υγείας προκειµένου να καθορίσει τις περαιτέρω κινήσεις του. Αφού εκδήλωσε κατ’ αρχάς ενδιαφέρον για τη διαδικασία της εξαγοράς αναµένεται να προχωρήσει σε νοµικές κινήσεις σε περίπτωση που υπάρξουν ερείσµατα από το πόρισµα της Εξεταστικής.

Για την ιστορία, το πρώην κοινωφελές ίδρυµα «Ερρίκος Ντυνάν» εκπλειστηριάστηκε το 2014 µε επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς και νέα ιδιοκτήτρια την εταιρεία ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ, θυγατρική της τράπεζας. Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής ερεύνησε, µεταξύ άλλων, τις συνθήκες που οδήγησαν στην εκποίηση του νοσοκοµείου κατά την περίοδο της διοίκησης του Ανδρέα Μαρτίνη και τις ενδεχόµενες πολιτικές ευθύνες που µπορεί να προκύπτουν.

υγεία