Ελλάδα|26.04.2022 21:41

«Πράσινο φως» και fast track διαδικασίες για 10 πιλοτικά φωτοβολταϊκά

Μαρία Λιλιοπούλου

Με διαδικασίες fast track και κατά παρέκκλιση κάθε άλλης προβλεπόμενης ρύθμισης θα προχωρήσουν τα πλωτά φωτοβολταΐκά, τα οποία θα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές αδειοδοτούμενα για 22 χρόνια και με ετήσιο μίσθωμα μόλις 30 ευρώ το στρέμμα για τις θαλάσσιες εκτάσεις.

Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τις ΑΠΕ, το οποίο αναρτήθηκε σε δημόσια διαβούλευση, καθορίζεται για πρώτη φορά το πλαίσιο ανάπτυξης πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών, τα οποία ως «καινοτόμα και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία παραγωγής ενέργειας» – όπως αναφέρεται – θα προχωρούν με κατά παρέκκλιση κάθε προϋφιστάμενης ρύθμισης διαδικασία. Θα απαλλάσσονται από την περιβαλλοντική αδειοδότηση, ακόμα και από την έκδοση οικοδομικής άδειας.

Με το σχέδιο νόμου ανοίγει ο δρόμος για τη χωροθέτηση, αδειοδότηση, εγκατάσταση και λειτουργία μέχρι δέκα Πιλοτικών Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών (Π.Θ.Π.Φ.Σ.), κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

Πρόκειται για συστήματα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος από μισό μεγαβάτ (0.5 MW) μέχρι ένα μεγαβάτ (1 MW) έκαστο, τα οποία απαρτίζονται από πλωτές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις που αναπτύσσονται σε θαλάσσια έκταση και αγκυρώνονται στον πυθμένα ή/και σε χερσαίο τμήμα, οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού επί χερσαίου χώρου που περιλαμβάνει τον υποσταθμό διασύνδεσης με το δίκτυο και λοιπό ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό, καλώδια σύνδεσης των πλωτών φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων με τον οικίσκο στέγασης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και συνοδά έργα, απαραίτητα για την πρόσβαση στον χώρο της εγκατάστασης και την ασφαλή λειτουργία του σταθμού.

Οπως ξεκάθαρα ορίζεται οι Π.Θ.Π.Φ.Σ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση λήψης Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Ειδικών Έργων, περιβαλλοντική αδειοδότηση και λήψη Πρότυπων Περιβαλλοντικών δεσμεύσεων, αλλά και την υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, ενώ θα μπορούν να αδειοδοτηθούν πλήρως σε πολύ σύντομο χρόνο ακόμα και αν βρίσκονται σε προστατευόμενες περιοχές (Ζώνες Προστασίας και Διαχείρισης) «εφόσον δεν παραβλάπτεται η ακεραιότητά» τους.

Για την εγκατάσταση και λειτουργία των Π.Θ.Π.Φ.Σ. Χορηγείται Ενιαία Άδεια Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η οποία ενσωματώνει και αντικαθιστά όλες τις διοικητικές άδειες που απαιτούνται κατά την κείμενη νομοθεσία. Η έγκριση της ενιαίας άδειας χορηγείται για 22 χρόνια εντός είκοσι ημερών από την υποβολή της αίτησης και των αναγκαίων δικαιολογητικών, με απόφαση του αρμοδίου οργάνου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το Ελληνικό Δημόσιο, μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου, μπορεί να παραχωρεί τη χρήση θαλάσσιων και χερσαίων εκτάσεων για τις οποίες έχει εκδοθεί βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης του Π.Θ.Π.Φ.Σ. για την εγκατάσταση και λειτουργία Π.Θ.Π.Φ.Σ., για χρονικό διάστημα 22 ετών.

Στις προς παραχώρηση χερσαίες εκτάσεις μάλιστα συμπεριλαμβάνονται:

  • ο αιγιαλός

  • η παραλία,

  • οι δημόσιες γαίες,

  • οι δασικές εκτάσεις και

  • τα ακίνητα που διαχειρίζεται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για την εκτέλεση των έργων επί του αιγιαλού ο ενδιαφερόμενος θα εξαιρείται από την υποχρέωση τήρησης των γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, καθώς και των διατάξεων για τα λιμάνια, ενώ δε θα έχει και την υποχρέωσης κατάθεσης απόφασης παραχώρησης από την αστυνομία στην λιμενική αρχή πριν την έναρξη των έργων.

Πρακτικά ο ενδιαφερόμενος, αντί της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του έργου ή της απόφασης έγκρισης υπαγωγής σε καθεστώς Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων του, θα υποβάλλει μόνο «βεβαίωση περί επιτρεπτού της χωροθέτησης» και αντί της έγκρισης ή γνωστοποίησης της αρμόδιας αρχής για την ίδρυση ή εγκατάσταση της επιχείρησης, θα υποβάλλει την ενιαία άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας.

Ορίζεται επίσης ότι κατά παρέκκλιση κάθε άλλης, γενικής ή ειδικής, διάταξης, εντός τριών μηνών από την έκδοση της ενιαίας άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας υποβάλλεται από τον μισθωτή αίτηση για σύναψη σύμβασης μίσθωσης με το Ελληνικό Δημόσιο, η οποία περιλαμβάνει τις θαλάσσιες και χερσαίες εκτάσεις όπως έχουν οριοθετηθεί στην ενιαία άδεια.

Το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις θαλάσσιων εκτάσεων για εγκατάσταση και λειτουργία Π.Θ.Π.Φ.Σ., ορίζεται ως χρηματικό ποσό σε ευρώ ανά στρέμμα και έτος. Το ύψος του μισθώματος ορίζεται ως αντίτιμο που αντιστοιχεί στην παραχώρηση χρήσης ενός στρέμματος, ήτοι 1.000 τετραγωνικών μέτρων, θαλάσσιας έκτασης για ένα έτος και καθορίζεται σε 30 ευρώ.

Το αντάλλαγμα χρήσης και το μίσθωμα που δικαιούται το Ελληνικό Δημόσιο για τις μισθώσεις χερσαίων εκτάσεων, συμπεριλαμβανομένου του αιγιαλού, καθορίζεται από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών και ανταποκρίνονται στις τρέχουσες μισθωτικές αξίες της περιοχής.

Για την ασφάλεια των πιλοτικών θαλάσσιων πλωτών φωτοβολταϊκών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και των συνοδών αυτών έργων, τοποθετούνται κατάλληλα αγκυροβόλια, όπως αυτά αναφέρονται στην τεχνική περιγραφή των εγκαταστάσεων. Αν συντρέχουν τεχνικοί λόγοι, η τοποθέτηση των αγκυροβολίων μπορεί να γίνει και εκτός των ορίων της μισθωμένης θαλάσσιας έκτασης, σε απόσταση, από τα όρια αυτής, που δεν υπερβαίνει, στην επιφάνεια της θαλάσσιας έκτασης, το τριπλάσιο του μέγιστου βάθους αυτής.

Οι κάτοχοι των Π.Θ.Π.Φ.Σ. έχουν υποχρέωση να υποβάλλουν, μέχρι την 31η Μαρτίου κάθε έτους μετά την έναρξη λειτουργίας της εγκατάστασης, Τεχνική Έκθεση Λειτουργίας, στη Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών και Εναλλακτικών Καυσίμων και στη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε.).

φωτοβολταικάυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςανανεώσιμες πηγές ενέργειαςνομοσχέδιοειδήσεις τώρα