Ελλάδα|02.05.2022 08:36

Βόρεια Εύβοια: Η φύση περνάει στην αντεπίθεση στο καμένο δάσος στις Καματριάδες

Κώστας Ασημακόπουλος

Το βράδυ 9ης Αυγούστου 2021 στον δρόμο που οδηγεί στο πανέμορφο χωριό Καματριάδες της Βόρειας Εύβοιας δόθηκε μία από τις σημαντικότερες μάχες των δυνάμεων πυρόσβεσης με το τεράστιο μέτωπο της πυρκαγιάς που κατέστρεψε το 80% του πυκνού και σπάνιου δάσους.

Ο ανηφορικός δρόμος ήταν η τελευταία γραμμή άμυνας των δυνάμεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, των δυνάμεων της Πολιτικής Προστασίας, των Εθελοντών και απλών πολιτών που έσπευσαν στο σημείο ανταποκρινόμενοι στο γενικό κάλεσμα για να σταματήσει με κάθε μέσο και με κάθε τρόπο το αδηφάγο μέτωπο της πυρκαγιάς που προηγουμένως είχε καταστρέψει περίπου 500.000 στρέμματα δάσους.

Οι φλόγες θα έφταναν μέχρι την Αιδηψό

Εάν περνούσε η πυρκαγιά τον δρόμο των Καματριάδων κανείς δεν θα μπορούσε να την σταματήσει μέχρι την Αιδηψό και θα είχε καταστρέψει και το υπόλοιπο 20-25% του δάσους και των πολύτιμων καλλιεργειών τα οποία τελικά γλίτωσαν από την πύρινη λαίλαπα.

Μέσω του ethnos.gr και του OPEN TV καταγράψαμε τις συγκινητικές και ακούραστες προσπάθειες όχι μόνο των Υπηρεσιών Πυρόσβεσης αλλά και των πολιτών - εθελοντών. Κάτοικοι της περιοχής μας έστειλαν τις φωτογραφίες που είναι τραβηγμένες χθες Πρωτομαγιά του 2022 και δείχνει τις προσπάθειες της φύσης να επανέλθει. 

Γονείς με τα παιδιά τους

Ποιος δεν θυμάται άλλωστε γονείς με τα παιδιά τους να έχουν στην πλάτη τους τις μάνικες της πυρόσβεσης αλλά και τους ηρωικούς κατοίκους που έμπαιναν έρπειν μέσα στους θάμνους χτυπώντας τις φλόγες στη ρίζα τους;

Η μητέρα των μαχών κερδίθηκε

Εκείνο το βράδυ γνωρίσαμε πολλά από τα νέα παιδιά της περιοχής που είχαν σπεύσει για να βοηθήσουν. Είναι οι ίδιοι που σήμερα Πρωτομαγιά του 2022 μας έστειλαν χαρούμενοι τις φωτογραφίες αναγέννησης της περιοχής στο σημείο που δόθηκε η μητέρα των μαχών με τις φλόγες και σώθηκε το βόρειοδυτικό τμήμα.

Εκοψαν αιωνόβια πεύκα σε χρόνο ρεκόρ

Οι τεράστιες φλόγες δεν πέρασαν τελικά τον μικρό δρόμο που λίγες ώρες νωρίτερα είχε διαπλατυνθεί από τα τεράστια μηχανήματα έργου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας και της Στερεάς Ελλάδας.

Θυσιάστηκαν αιωνόβια πεύκα που οι υλοτόμοι έκοψαν μέσα σε χρόνο ρεκόρ για να δημιουργήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη αντιπυρική ζώνη.

Οπως φαίνεται και στις φωτογραφίες το πυκνό δάσος από την ανατολική πλευρά έχει πάθει μεγάλες καταστροφές αλλά 8 μήνες μετά η φύση δείχνει φανερά σημεία ανάκαμψης.

Ο μπασκετμπολίστας με τους εθελοντές

Το ένα από το σημείο που αναπτύχθηκαν οι εγκαταστάσεις πυρόσβεσης με τις μάνικες.

Το δεύτερο είναι το σημείο όπου πολλοί εθελοντές από την Αθήνα μεταξύ των οποίων και ο μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς έπεσαν στη μάχη με τις φλόγες σε ένα ξέφωτο στο δρόμο των Καματριάδων με ότι μέσα διέθεταν.

Η φύση ξαναγεννιέται

Η φύση δείχνει πως έχει τη δύναμη να ξαναγεννηθεί. Αρκεί να την αφήσουμε και την υποστηρίξουμε στην προσπάθεια της με σωστές και ουσιαστικές παρεμβάσεις ώστε το περιβάλλον να βρει και πάλι την ισορροπία του.

Βόρεια ΕύβοιαΚαματριάδεςπυροσβεστική