Ελλάδα|01.11.2018 13:32

Πουλούσαν αρχαία νομίσματα μέσω κούριερ

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Αρχαία νομίσματα μέσω κούριερ, με σκοπό να τα πουλήσουν, έστελνε ένα ζευγάρι, ηλικίας 45 ετών και οι δύο, από την Αθήνα. Το ζευγάρι έβαζε αγγελία πώλησης έναντι χρηματικού ποσού των νομισμάτων στο διαδίκτυο και όταν υπήρχε ενδιαφέρον από κάποιον πελάτη, έστελνε τα νομίσματα μέσω εταιριών ταχυμεταφορών.

Αστυνομικοί του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης κατέσχεσαν σε κατάστημα κούριερ τρία δέματα (δύο με στοιχεία αποστολέα του 45χρονου και ένα με στοιχεία αποστολέα της συζύγου του), τα οποία περιείχαν πέντε βυζαντινά νομίσματα, τα οποία χρονολογούνται από τον 5ο έως τον 12 αιώνα και εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου για την προστασία των αρχαιοτήτων.

Σε έρευνα που έγινε σε δύο σπίτια του ζευγαριού στην Αθήνα, αλλά και στα οχήματά τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 16 αρχαία νομίσματα, τέσσερα πιστόλια κρότου λάμψης, δύο περίστροφα κρότου λάμψης, ένα περίστροφο με τη θήκη του, 127 φυσίγγια κρότου λάμψης, τρία φυσίγγια διαμετρήματος 32 χιλιοστών και δύο σπρέι πιπεριού.

Σε βάρος των δύο συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς» και του νόμου «Περί όπλων». 

νομίσματααρχαιοκάπηλοι