Ελλάδα|11.05.2022 10:02

ΑΣΕΠ: Πώς προκύπτουν τα μόρια στις προκηρύξεις ΣΟΧ - ΠΕ;

Newsroom

Καθημερινά το ΑΣΕΠ ανακοινώνει νέες προκηρύξεις που αφορούν εποχικές και έκτακτες προσλήψεις σε Δήμους, Περιφέρειες ή άλλους φορείς του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Σχεδόν όλες οι εποχικές προσλήψεις στο Δημόσιο υλοποιούνται με συμβάσεις ΣΟΧ ΑΣΕΠ, δηλαδή με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, που η διάρκεια τους δεν ξεπερνάει τις περισσότερες φορές του οκτώ μήνες.

Πώς όμως μοριοδοτούνται οι υποψήφιοι στις προκηρύξεις αυτές;

Το Proson.gr παρουσιάζει αναλυτικά πώς βγαίνει η συνολική βαθμολογία από την μοριοδότηση των κριτηρίων των υποψήφιων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ). Θα ακολουθήσουν και άλλα άρθρα για την μοριοδότηση των υποψηφίων, οπότε ακολουθήστε τη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα για το ΑΣΕΠ και τις προσλήψεις στο Δημόσιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τον πίνακα με τα κριτήρια που περιγράφονται παρακάτω, πολλές φορές υπάρχουν στις προκηρύξεις και άλλα τυπικά απαραίτητα πρόσθετα προσόντα (εκτός του πτυχίου) που χρειάζονται οι υποψήφιοι για να υποβάλλουν αίτηση. Αναλυτικά:

Η τυπική μοριοδότηση

Η μοριοδότηση στις προκηρύξεις ΣΟΧ του ΑΣΕΠ για τον κλάδο Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) προκύπτει με το άθροισμα των ακαδημαϊκών και κοινωνικών κριτηρίων και των αντίστοιχων μονάδων, όπως φαίνεται αναλυτικά στον πίνακα:

ΚριτήριαΜοριοδότηση
Χρόνος συνεχόμενης ανεργίας200 μονάδες για 4 μήνες ανεργίας και 60 μονάδες ανά μήνα ανεργίας άνω των 4 μηνών, με ανώτατο όριο τους 18 μήνες
Χρόνος μη συνεχόμενης ανεργίας τους τελευταίους 18 μήνες40 μονάδες ανά μήνα ανεργίας, με ανώτατο όριο τους 9 μήνες
Πολύτεκνος γονέας και τέκνο πολύτεκνης οικογένειας300 μονάδες
Τρίτεκνος γονέας και τέκνο τρίτεκνης οικογένειας200 μονάδες
Μονογονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας100 μονάδες
Ανήλικα τέκνα50 μονάδες για κάθε τέκνο, με ανώτατο όριο τα 6 τέκνα
Βαθμός βασικού τίτλου σπουδώνΟι μονάδες του βασικού τίτλου με 2 δεκαδικά ψηφία πολλαπλασιάζονται με το 40
Διδακτορικό δίπλωμα150 μονάδες
Μεταπτυχιακός τίτλος70 μονάδες
Ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master)35 μονάδες
Δεύτερος τίτλος σπουδών της ίδιας εκπαιδευτικής βαθμίδας30 μονάδες
Εμπειρία7 μονάδες ανά μήνα εμπειρίας και έως 84 μήνες
Αναπηρία υποψηφίου με ποσοστό τουλάχιστον 50%200 μονάδες
Αναπηρία γονέα, τέκνου, αδελφού ή συζύγου130 μονάδες

Να σημειωθεί ότι στη μοριδότηση αποκλείεται η αθροιστική βαθμολόγηση συνεχόμενης και μη συνεχόμενης ανεργίας.

Παράλληλα, σε περίπτωση ύπαρξης περισσοτέρων του ενός διδακτορικών διπλωμάτων ή/και μεταπτυχιακών τίτλων ή/και ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), ή/και δεύτερου τίτλου σπουδών, βαθμολογείται επιπλέον ένας μόνο εξ αυτών των τίτλων και εάν πρόκειται για μη ομοιόβαθμους τίτλους, βαθμολογείται ο υψηλότερος εξ αυτών, λαμβάνοντας σε κάθε περίπτωση το ήμισυ των μονάδων που αντιστοιχούν στον οικείο τίτλο σπουδών.

Η πρόσθετη απαραίτητη μοριοδότηση

Πολλές θέσεις εργασίας στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, μαζί με το απαραίτητο πτυχίο Πανεπιστημίου απαιτούν και άλλα πρόσθετα απαραίτητα προσόντα που αν δεν τα έχουν οι υποψήφιοι αποκλείονται απευθείας και δεν έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν καν αίτηση. 

Ιδιαίτερα στις προκηρύξεις ΣΟΧ του ΑΣΕΠ για τον κλάδο της Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης τα δύο από τα συνηθέστερα απαραίτητα πρόσθετα προσόντα που ζητούνται είναι:

    1. γνώση της Αγγλικής γλώσσας (Καλή, Πολύ Καλή ή Άριστη)
    2. γνώση χειρισμού Η/Υ στα αντικείμενα: (α) επεξεργασίας κειμένων, (β) υπολογιστικών φύλλων και (γ) υπηρεσιών διαδικτύου.
ΑΣΕΠπροκήρυξη