Ελλάδα|15.05.2022 10:27

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: «Ενεργοί οι μηχανισμοί υπέρ της αθώωσης Κορκονέα - Την Τετάρτη έγινε σκάνδαλο», λέει η Κωνσταντοπούλου στο ethnos.gr

Πασχάλης Γαγάνης

Ως «το πολλοστό κρούσμα παραβίασης της νομιμότητας προκειμένου να εξοικονομηθούν ευνοϊκές συνθήκες για τον δολοφόνο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», χαρακτηρίζει η δικηγόρος της οικογένειας του 15χρονου θύματος Ζωή Κωνσταντοπούλου την απόπειρα να διεξαχθεί η δίκη του δράστη, Επαμεινώνδα Κορκονέα κρυφά, την περασμένη Τετάρτη στη Λαμία, χωρίς δηλαδή να ειδοποιηθούν η οικογένεια και οι δικηγόροι υποστήριξης της κατηγορίας, και μάλιστα με εντολή του Προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών.

«Ως συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου τα τελευταία 14 χρόνια που υπερασπιζόμαστε την μνήμη του παιδιού έχουμε έρθει κατ’ επανάληψη αντιμέτωποι με μηχανισμούς οι οποίοι ενεργοποιούνται για να “πέσουν στα μαλακά οι δράστες”», αναφέρει στο ethnos.gr η κυρία Κωνσταντοπούλου.

Για την συνήγορο της οικογένειας αυτό που συνέβη την Τετάρτη αποτελεί ξεκάθαρη απόδειξη πως κανείς δεν θα πρέπει να εφησυχάζει όταν πρόκειται για την εκδίκαση της συγκεκριμένης υπόθεσης. Όπως τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου «στην σκανδαλώδη απόφαση του Ιουλίου του 2019, αντιδράσαμε όχι μόνο εμείς, αλλά και η μητέρα του παιδιού με ανακοίνωσή της, η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου που ζήτησε να μεταβιβαστούν αμέσως τα πρακτικά και η απόφαση μόλις καθαρογραφούν, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάνοντας αναίρεση αλλά και η Δικαιοσύνη ομόφωνα με την απόφαση καταπέλτη που εξέδωσε στις 18 Μαρτίου του 2022, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίστηκε παρανόμως ελαφρυντικό στον Κορκονέα». «Παρόλα αυτά όμως, υπήρξε ξανά η διάθεση να γίνει μία δίκη στα “μουλωχτά”», σχολιάζει.

Τι ακριβώς συνέβη την Τετάρτη - Οι συνήγοροι το έμαθαν τυχαία από συνάδελφο στη Λαμία

Όπως εξηγεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, αυτό που έγινε την περασμένη Τετάρτη (11 Μαΐου) ήταν καθόλα παράνομο και αντιτίθεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. «Ουσιαστικά δόθηκε η πρώτη δικάσιμος η οποία ήταν εφικτή και η ημερομηνία της δίκης κρατήθηκε ως “επτασφράγιστο μυστικό” από την οικογένεια, τους συνηγόρους και τους δημοσιογράφους για να μην καλύψουν το γεγονός».

Τελικά, οι συνήγοροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ενημερώθηκαν για τη δίκη εντελώς τυχαία από συνάδελφο δικηγόρο, ο οποίος δραστηριοποιείται επαγγελματικά στη Λαμία και έτυχε να δει το πινάκιο.

«Πρόκειται για σκάνδαλο. Όταν μάλιστα καλέσαμε την Εισαγγελία για να επιβεβαιώσουμε ότι πράγματι ίσχυε η ημερομηνία της δίκης, λάβαμε την απάντηση ότι αυτή ήταν η εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας. Δυστυχώς, τότε επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά ότι κάποιοι ενεργοποιούνται υπέρ του Κορκονέα και της απόσυρσης των κατηγοριών για την δολοφονία του Αλέξανδρου», τονίζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

 

«Αν δεν το μαθαίναμε τυχαία οι ένορκοι μπορεί να πίστευαν ότι η οικογένεια δεν ενδιαφέρεται»

Εάν οι δικηγόροι της οικογένειας δεν μάθαινε με αυτόν τον… απρόσμενο τρόπο την ημερομηνία της δίκης, τότε είναι πολύ πιθανό να άλλαζε εντελώς η εξέλιξη εκδίκασης της υπόθεσης.

«Εάν δεν εμφανιζόμασταν θα διαμορφωνόταν μέσα στην αίθουσα ένα κλίμα, που θα έδειχνε ότι η οικογένεια του νεκρού παιδιού απουσιάζει και δεν παρακολουθεί καν την δίκη. Το δικαστικό σώμα θα βρισκόταν σε πλάνη», τονίζει η δικηγόρος. Σημειώνεται ότι Μεικτό Ορκωτό Εφετείο το οποίο δικάζει την υπόθεση Κορκονέα, αποτελείται από τρεις τακτικούς δικαστές, αλλά και από τέσσερις ενόρκους, δηλαδή απλούς πολίτες.

«Τι θα πληροφορούνταν και ποια εικόνα θα σχημάτιζαν αυτοί οι ένορκοι αν η οικογένεια και η συνήγοροι δεν εμφανίζονταν ποτέ;», διερωτάται η κυρία Κωνσταντοπούλου. «Κανείς δεν θα τους έλεγε ότι η οικογένεια δεν παρουσιάστηκε γιατί κανείς δεν την κάλεσε», υπογραμμίζει και προσθέτει ότι, «θα διαμόρφωναν ως συνείδηση είτε ότι η οικογένεια δεν ενδιαφέρεται πλέον για τη δίκη είτε ότι δεν δικαιούται καν να ομιλεί και θα πίστευαν ότι αποφασίζουν αποκλειστικά για τον κατηγορούμενο».

Όπως εξηγεί η κυρία Κωνσταντοπούλου, το κλίμα της δίκης θα ήταν εντελώς διαφορετικό από εκείνο που αρμόζει στην περίπτωση. Στη δίκη εξάλλου κρίνεται το αν υπάρχει ελαφρυντικό για τον δολοφόνο του 15χρονου αλλά και ποια θα είναι τελικά η ποινή που θα εκτίσει. Σε μια τόσο σημαντική διαδικασία, τόσο οι δικαστές όσο και οι απλοί πολίτες που θα διαμόρφωναν το σώμα, δεν θα άκουγαν τα επιχειρήματα της οικογένειας του θύματος, αλλά και καμία μαρτυρία καθώς το δικαστήριο δεν κάλεσε κανέναν απολύτως μάρτυρα. «Θα άκουγαν μόνο τον κατηγορούμενο που θα έλεγε τα γνωστά του ψέματα», σχολιάζει η δικηγόρος της οικογένειας.

 

Το ίδιο είχε γίνει με την περίπτωση Σαραλιώτη

Σημειώνεται ότι με μία παρόμοια διαδικασία, η οποία έμεινε κρυφή από όλους αποφυλακίστηκε ο έτερος κατηγορούμενος για το έγκλημα που σημειώθηκε την 6η Δεκεμβρίου του 2008 στα Εξάρχεια, Βασίλειος Σαραλιώτης.

«Ο Σαραλιώτης είχε αποφυλακιστεί σε διαδικασία για την οποία δεν ενημερώθηκε κανείς και εν συνεχεία, όντας ελεύθερος απόλαυσε μίας σκανδαλώδους μεταχείρισης», σημειώνει η κυρία Κωνσταντοπούλου και υπενθυμίζει μερικές ακόμα λεπτομέρειες για εκείνη τη δίκη.

«Παρόλο που η αρχική καταδικαστική απόφαση περιγράφει λεπτομερώς ότι έδρασαν μαζί με τον Κορκονέα από την αρχή μέχρι το τέλος, εν συνεχεία, με έναν ακροβατισμό, αποφασίστηκε ότι Σαραλιώτης δεν ήξερε για τον χαρακτήρα του Κορκονέα και έτσι δεν θα μπορούσε να προβλέψει αυτό που έκανε. Η ίδια απόφαση λοιπόν που τονίζει ότι ο Σαραλιώτης δεν γνώριζε τον χαρακτήρα του Κορκονέα και δεν μπορούσε να αποτρέψει τη δολοφονία, περιγράφει τον Κορκονέα ως έναν “καλό άνθρωπο που όλοι τον αγαπούσαν και έζησε σύννομο βίο”. Φυσικά, στην ακροαματική διαδικασία προέκυψε το ακριβώς αντίθετο», σημειώνει και προσθέτει:

«Εξακολουθούμε να μιλούμε για δύο δράστες παρόλο που βγήκε αυτή η αθωωτική απόφαση για τον Σαραλιώτη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Κορκονέας πυροβόλησε τον Αλέξανδρο αλλά ο Σαραλιώτης ήταν ο εμψυχωτής και συμπαραστάτης από την αρχή μέχρι το τέλος».

Παράλληλα η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζει πως εκτός από τους δράστες υπάρχει ένα σύστημα που προσπαθεί να βάλει τέλος στην υπόθεση με ενέργειες προς όφελος των δύο πρώην ειδικών φρουρών.

«Δεν ήταν μόνοι τους. Πλαισιώθηκαν από ένα ολόκληρο σύστημα το οποίο μέχρι και σήμερα οργανώνεται για να εξασφαλίσει ότι το έγκλημα που διέπραξαν δεν θα τιμωρηθεί ως απρόκλητη και εν ψυχρώ δολοφονία χωρίς κανένα ελαφρυντικό αλλά σχεδόν θα επιβραβευθεί. Αυτό έγινε με την απόφαση που έλαβε το Μεικτό Ορκωτό δικαστήριο της Λαμίας τον Ιούλιο του 2019. Δεν ήταν απλά μία απόφαση χάδι αλλά μία επιβράβευση της δολοφονίας», τονίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

«Οπλίζουν το χέρι του επόμενου Κορκονέα»

«Αυτοί που ενεργοποιούνται υπέρ των δολοφόνων, δεν είναι μόνο υπαίτιοι παράβασης καθήκοντος και παράβασης εξουσίας. Είναι υπαίτιοι για την επόμενη δολοφονία παιδιού ή πολίτη από αστυνομικό. Είναι εκείνου που οπλίζουν του χέρι του επόμενου Κορκονέα, καθώς του δίνουν τη διαβεβαίωση ότι ακόμα και αν σκοτώσει απρόκλητα ένα 15χρονο παιδί μέσα στη μέση του δρόμου και μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες, θα έχει εγγυήσεις ότι θα γίνει το παν για να πέσει στα μαλακά», υπογραμμίζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Αυτή άλλωστε είναι η στάση που η υπεράσπιση της οικογένειας του 15χρονου θύματος αλλά και η οικογένεια του έχουν τηρήσει από τη στιγμή που το δικαστήριο ανακοίνωσε την ποινή - χάδι στον Επαμεινώνδα Κορκονέα τον Ιούλιο του 2019. Από εκείνη την απόφαση μέχρι και τις 18 Μαρτίου το 2022, ο δράστης της δολοφονίας που σημάδεψε όσο λίγες την ελληνική κοινωνία ήταν ελεύθερος και παρά την Εισαγγελική Πρόταση στον Άρειο Πάγο για αναίρεση εκείνης της απόφασης, γεγονότα όπως αυτό της περασμένης Τετάρτης δείχνουν ότι η μη αναγνώριση ελαφρυντικού στον δράστη δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.

Αναβλήθηκε αορίστως η δίκη

Σε κάθε περίπτωση το δικαστήριο, μετά τις διαμαρτυρίες των συνηγόρων της οικογένειας και τον σάλο που προκάλεσε η είδηση της εκδίκασης της απόφασης με τον τρόπο που πήγε να γίνει, αποφάσισε την αναβολή της υπόθεση και μάλιστα αορίστως.

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου ερμηνεύει την απόφαση αυτή ως την αναγνώριση του ότι ήταν απολύτως άκυρο να επιχειρηθεί η διαδικασία χωρίς την κλήτευσή τους και του ότι διαπράχθηκε βαριά παραβίαση της νομιμότητας και του Κράτους Δικαίου. «Όσοι ήθελαν να βγάλουν άρον - άρον μία νέα απόφαση χάδι για τον Κορκονέα απλώς είδαν τα σχέδιά τους να ματαιώνονται», σχολιάζει η κυρία Κωνσταντοπούλου.

«Παραμένουν ενεργοί όλοι οι μηχανισμοί που δρουν υπέρ του Κορκονέα - Δεν εφησυχάζουμε»

Μιλώντας για τα όσα έχουν συμβεί από την έναρξη της δίκης, η κυρία Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζει: «Σε όλη αυτή τη διαδικασία έχουν διαπιστωθεί πολύ συγκεκριμένα κρούσματα παραβιάσεων. Πλαστογραφήθηκε το βίντεο της δολοφονίας, διαπιστώθηκε παρέμβαση ανώτατων αξιωματικών στην ανακριτική αυτοψία ενώ υπάρχουν παρεμβάσεις τόσο στην πρωτοβάθμια, όσο και στην δευτεροβάθμια διαδικασία. Διαπιστώνουμε λοιπόν πως παραμένουν ενεργοί όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που δρουν υπέρ των δραστών».

Η ίδια σημειώνει πως πλέον αναμένεται να οριστεί η επόμενη δικάσιμος και τονίζει πως οι συνήγοροι της οικογένειας αναμένουν αλλά δεν εφησυχάζουν, ενώ καλεί και όλη την κοινωνία να κάνει το ίδιο. «Δεν είναι μια τελειωμένη υπόθεση και ούτε είναι αυτονόητο ότι επειδή αναιρέθηκε η απόφαση του ελαφρυντικού στον Κορκονέα, τώρα θα υπάρξει μία σύννομη διαδικασία. Για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες του Κράτους Δικαίου και πρέπει οι δίκες να γίνονται δημόσια και να τις παρακολουθεί σύσσωμη η κοινωνία», δηλώνει.

Σημειώνεται η δίκη Κοροκονέα γίνεται στη Λαμία, ο κατηγορούμενος έχει υποστηρίξει από το 2010 -δια του τότε συνηγόρου του- ότι στην Αθήνα θα κινδύνευε η ζωή του.

 

Ζωή Κωνσταντοπούλουειδήσεις τώραδολοφονίαΕπαμεινώνδας ΚορκονέαςΑλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΑλέξης Γρηγορόπουλος