Ελλάδα|18.05.2022 08:49

Θάνατος 14χρονου: Μαρτυρίες και ηλεκτρονικά μηνύματα θα φωτίσουν τα αίτια- «Αν αυτοκτονήσω τι θα κάνεις;» είχε ρωτήσει φίλο του

Newsroom

Μέσα σε κλίμα βαθιάς θλίψης θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη η κηδεία του 14χρονου Μάκη, του μαθητή που έβαλε τέλος στη ζωή του μέσα στο παιδικό του δωμάτιο το περασμένο Σάββατο διά απαγχονισμού, περνώντας στο λαιμό του τη θηλιά της ζώνης του.

Η νεκροψία νεκροτομή έδειξε ότι το παιδί τελικά κατέληξε μέσα σε 5 με 7 λεπτά. Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων για να συνταχθεί στη συνέχεια το τελικό πόρισμα. Την ίδια ώρα, μετά και την παρέμβαση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που διέταξε τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της συμμετοχής σε αυτοκτονία, τα στόματα στο σχολείο του παιδιού έχουν αρχίσει να ανοίγουν.

Μαρτυρίες συμμαθητών του παιδιού δείχνουν ότι δεχόταν συστηματικά bullying τόσο μέσα όσο και έξω από το σχολείο του ενώ οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι λίγες ώρες πριν βάλει τέλος στη ζωή του ο 14χρονος Μάκης είχε βάλει δεχθεί επίθεση στο σχολείο του.

«Aν αυτοκτονήσω τι θα κάνεις»

Ο ίδιος εκμυστηρευόταν σε φίλους του ότι, ιδιαιτέρως τον τελευταίο μήνα, η κατάσταση με τον σχολικό εκφοβισμό σε βάρος του είχε γίνει απελπιστική. Σύμφωνα με όσα ανέφερε στο STAR φίλος του 14χρονου, ο Μάκης σκεφτόταν να βάλει τέλος στη ζωή του τρεις μήνες. «Πριν τρεις μήνες μου είχε πει “αν αυτοκτονήσω τι θα κάνεις;” Και του είχα πει μη λες χαζομάρες» ανέφερε.

Σε κάθε περίπτωση όπως τόνισαν αστυνομικές πηγές στο ethnos.gr, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να συνδέει την αυτοκτονία του 14χρονου με κάποια πρόκληση μέσω του Διαδικτύου. Ωστόσο, στα χέρια των Αρχών υπάρχουν εδώ και μερικές ώρες το κινητό και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές, οι οποίες αναμένεται να φέρουν στο φως τις επικοινωνίες του αλλά και αν δεχόταν εκτός από σχολικό εκφοβισμό και Διαδικτυακό bullying.

«Τα πάντα θα τα εξετάσουμε. Τις επαφές που είχε, τις συνομιλίες με διάφορα άτομα, τις αναζητήσεις και όποιο άλλο στοιχείο, όπως βίντεο, που ενδέχεται να βοηθήσει στις έρευνες. Θα γίνει κανονική σάρωση στα πάντα», είπαν αρμόδιοι αστυνομικοί στο ethnos.gr και στην Ευλαμπία Ρέβη.

Οι αστυνομικοί τις επόμενες ώρες θα λάβουν καταθέσεις από τους γονείς του παιδιού από συμμαθητές του αλλά και από τον διευθυντή του σχολείου που φοιτούσε το παιδί. Οι καταθέσεις θα συνδυαστούν με τα ηλεκτρονικά ευρήματα για να πέσει φως στα αίτια που οδήγησαν τον 14χρονο στον απαγχονισμό.

Καταγγελίες συμμαθητών του για ακραίο bullying

«Την Παρασκευή τον κυνηγούσαν με μανταρίνια, νεράτζια, μέχρι το σπίτι του. Του τα ρίχνανε», «Έελεγε, ότι δεν περνάει καλά, ότι είναι στενοχωρημένος με όλα αυτά που γίνονταν στο σχολείο», αναφέρουν μεταξύ άλλων συμμαθητές του. 

Με τα ακριβή αίτια, που οδήγησαν τον 14χρονο να βάλει τέλος στη ζωή του, να διερευνώνται, η ιατροδικαστική έκθεση καταδεικνύει πόσο βασανιστικός ήταν ο θάνατός του. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έβαλε στον λαιμό του μία ζώνη και την έδεσε στην κουκέτα του δωματίου του, ενώ χρειάστηκαν 5 με 7 λεπτά για να αφήσει την τελευταία του πνοή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN o 14χρονος, δεχόταν συχνά bullying, όχι μόνο αυτός είναι πολλά παιδιά που δέχονται bullying στο σχολείο μας» αναφέρει μαθητής στο 54ο Γυμνάσιο Αθηνών, το σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο. 

Μετά τον άδικο χαμό του 14χρονου οι καταγγελίες για ακραία βία στο συγκεκριμένο σχολείο παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας.
Ενδεικτικές είναι οι σκληρές εικόνες με ανήλικους να ξυλοκοπούν άγρια έναν συνομήλικό τους έξω από το σχολείο του 14χρονου Μάκη, όπως καταγγέλλει πατέρας μαθητή. Οι δράστες είχαν συλληφθεί και σε βάρος τους είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαρύτατες κατηγορίες.

«Έχω δει εγώ μπροστά μου παιδιά που έχουν στιλέτα και τα κρύβουν μέσα στις τσάντες, τα έχω δει μπροστά μου όταν έχω έρθει να πάρω το παιδί» ,αναφέρει πατέρας μαθητή. 

Άλλος πατέρας καταγγέλλει ότι ο γιος του είχε δεχθεί άγρια επίθεση μέσα στο σχολείο στην αρχή της σχολικής χρονιάς εξηγώντας ότι  «του επιτέθηκαν και του μαύρισαν το μάτι με μπουνιά. Το σχολείο έδειξε πλήρη αδιαφορία. Εμείς έχουμε κάνει μήνυση στον διευθυντή και στο άτομο που χτύπησε το παιδί, το οποίο είναι 4-5 χρόνια μεγαλύτερο». 

Τον φάκελο της υπόθεσης έχει παραλάβει η δίωξη ηλεκτρονικού εγκλήματος, ενώ σημαντικά στοιχεία αναμένεται να προκύψουν από την εξέταση του κινητού του τηλεφώνου, για να διαπιστωθεί εάν συμμετείχε στο διαδικτυα

αστυνομίασχολείοαυτοκτονίαπαιδίbullyingειδήσεις τώραθάνατος