Ελλάδα|18.05.2022 20:44

Συγκλονιστική διάσωση στο λιμάνι του Πειραιά από τους Γιατρούς του Κόσμου και Λιμενικούς

Κώστας Ασημακόπουλος

Από βέβαιο πνιγμό σώθηκε ένας άνδρας που έπεσε σήμερα το απόγευμα (18/5) στο λιμάνι του Πειραιά ωστόσο στάθηκε τυχερός καθώς περιπολούσε στο σημείο κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου οι οποίοι σε συνεργασία με άνδρες του Λιμενικού που έπεσαν με αυτοθυσία στο νερό τον έβγαλαν στον προβλήτα.

«Τον έβγαλαν χωρίς τις αισθήσεις του»

«Όλα έγιναν πολύ γρήγορα. Ο άνδρας πρέπει να είναι μεταξύ των αστέγων που βρίσκουν καταφύγιο σε χώρους λιμανιού αλλά έχασε τον προσανατολισμό του και έπεσε στο νερό. Επεσαν μέσα τα παιδιά του Λιμενικού αλλά τον έβγαλαν χωρίς τις αισθήσεις του. Μετά τον παρέλαβαν δύο γιατροί που έτυχε να βρίσκονταν στο σημείο», είπε στο ethnos.gr αυτόπτης μάρτυρας.

Ο άνδρας ήταν διπλά τυχερός μέσα στην ατυχία του καθώς εκτός από τους Λιμενικούς βρίσκονταν πολύ κοντά το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου με τις γιατρούς Αθηνά Γρέκα και Ελισάβετ Καποκάκη. Μαζί με τους έμπειρους συνεργάτες τους έκαναν προσπάθειες αναζωογόνησης για περίπου δέκα λεπτά και κατάφεραν να του δώσουν και πάλι σφυγμό.

«Η ζωή του παίχτηκε για δευτερόλεπτα»

«Μόλις είχαμε περάσει από το σημείο. Ο οδηγός του οχήματος μας είδε από τον καθρέφτη την ασυνήθιστη κίνηση του άνδρα που όδευε προς το νερό. Κοντοσταθήκαμε και είδαμε τους λιμενικούς να βουτούν μέσα και αμέσως σπεύσαμε κι εμείς σε βοήθεια», είπε στο ethnos.gr η Αθηνά Γρέκα και συμπλήρωσε: «Οι άνδρες του Λιμενικού ανέσυραν τον άνδρα χωρίς τις αισθήσεις του. Οπως διαπίσωσα είχε καταναλώσει και αλκοόλ. Θα ήταν περίπου 50 ετών. Ηταν πολύ δύσκολη η κατάσταση. Μετά από μερικά λεπτά αποτελεσματικών προσπαθειών έδωσε και πάλι κανονικό σφυγμό. Η ζωή του παίχτηκε για μερικά δευτερόλεπτα. Σε 15 λεπτά ήρθε και το ΕΚΑΒ και τον παρέλαβε για διακομιδή στο νοσοκομείο».

«Η προσφορά σώζει ζωές»

Οπως είπε η Αθηνά Γρέκα στο λιμάνι του Πειραιά υπάρχουν πολλοί άστεγοι και εγκαταλημένοι άνθρωποι τους οποίους η ίδια και οι συνάδελφοι της στους Γιατρούς του Κόσμου τους συνδράμουν εθελοντικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα: «Συνήθως κάθε Τετάρτη προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στους ανθρώπους που μας έχουν ανάγκη. Πολλοί από αυτούς μας περιμένουν κιόλας. Αυτό που έγινε σήμερα ήταν πολύ λυπηρό αλλά από την άλλη πλευρά έδειξε πως όταν υπάρχει προσφορά και ομαδική προσπάθεια από τις Αρχές και τους εθελοντές σώνονται ζωές».

Λιμενικό ΣώμαΚΑΡΠΑΠειραιάςΓιατροί του Κόσμουλιμάνι Πειραιά