Ελλάδα|18.05.2022 22:47

Κακοκαιρία στην Αττική: Η σφοδρή καταιγίδα έφερε προβλήματα στους δρόμους - Εγκλωβισμένοι σε αυτοκίνητα στη Δροσιά

Newsroom

Η σφοδρή καταιγίδα στην Αττική έφερε προβλήματα. Εγκλωβισμένα άτομα σε αυτοκίνητα στη Δροσιά και κλήσεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για αντλήσεις υδάτων.

Ειδικότερα, στη Λεωφόρο Σταμάτας και 25ης Μαρτίου άτομα εγκλωβίστηκαν μέσα στα αυτοκίνητά τους, λόγω της κακοκαιρίας που βρίσκεται σε εξέλιξη και πλήττει όλη την περιφέρεια. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πέντε αυτοκίνητα και επτά άτομα.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι άνθρωποι που είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους απομακρύνθηκαν και είναι καλά στην υγεία τους. Παράλληλα, η Πυροσβεστική έχει λάβει συνολικά επτά κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων, σε περιοχές όπως η Νέα Ιωνία, το Μοσχάτο και το Αιγάλεω.

Η ραγδαία μεταβολή του καιρού ξεκίνησε κοντά στις 22:00 απόψε, με σφοδρή βροχόπτωση να «χτυπάει» και την Αττική. Η «μίνι» κακοκαιρία θα διαρκέσει λίγες ώρες και σταδιακή βελτίωση αναμένεται από την Πέμπτη. Τα φαινόμενα είναι κατά τόπους έντονα, καθώς η καταιγίδα συνοδεύεται από αστραπές και ισχυρούς ανέμους, ενώ η κακοκαιρία να πλήττει και το κέντρο της Αθήνας.

 

Έντονα είναι τα καιρικά φαινόμενα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, όπως η Κόρινθος.

 

Επιχείρηση εντοπισμού 35χρονου στην Εύβοια

Συναγερμός έχει σημάνει στην Εύβοια, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση εντοπισμού 35χρονου που έχει αποπροσανατολιστεί κοντά στο όρος Δίρφυς. Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη κινητοποίηση για τον εντοπισμό του.

Ο άνδρας έχει επικοινωνήσει με τις Αρχές και γίνεται πια προσπάθεια για τον εντοπισμό του σε καταφύγιο κοντά στο όρος Δίρφυς, με την κακοκαιρία που βρίσκεται σε εξέλιξη να δυσχεραίνει, ωστόσο, τις έρευνες.

Ο 35χρονος, σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, άφησε το όχημά του και μετά περπάτησε προς το καταφύγιο, αλλά έχει χάσει τον προσανατολισμό του. Παράλληλα, ανοιγοκλείνει το κινητό του τηλέφωνο για να μην κλείσει από μπαταρία.

Τις προσπάθειες των πυροσβεστών δυσχεραίνει και το γεγονός ότι δεν είναι δυνατός ο εντοπισμός του στίγματός του.

Η πορεία της κακοκαιρίας

Σύμφωνα με το meteo, κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 19/05 τα φαινόμενα θα μετατοπιστούν νοτιότερα, επηρεάζοντας επιπλέον τις Κυκλάδες και την Κρήτη, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινότερα τμήματα της Κεντρικής Στερεάς και της Βόρειας Πελοποννήσου.

Τις μεσημεριανές ώρες της Πέμπτης 19/05 ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση στις περισσότερες περιοχές. Ιδιαίτερα αισθητή θα είναι, ωστόσο, η πτώση των μεγίστων θερμοκρασιών της Πέμπτης 19/05, συγκριτικά με τις αντίστοιχες της Τετάρτης, πτώση η οποία όπως φαίνεται στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί θα είναι της τάξης των 8-10 βαθμών Κελσίου.

To έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ

Σε ισχύ είναι στο μεταξύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού.

1) Την Τετάρτη (18-04-2022) κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν :

  • από τις προμεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και βαθμιαία στην κεντρική, τη δυτική Μακεδονία και τα νησιά του βόρειου και του ανατολικού Αιγαίου.
  • από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα επεκταθούν νοτιότερα και θα επηρεάσουν τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και βόρεια Εύβοια, την κεντρική Στερεά ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστεί η Ήπειρος και η δυτική Στερεά.
  • Το βράδυ θα επηρεαστεί η ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής).

Την Πέμπτη (19-04-2022), έως τις πρωινές ώρες, κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

2) Από το απόγευμα της Τετάρτης (18-04-2022) μέχρι και την Πέμπτη (19-05-2022) θα επικρατήσουν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

3) Αισθητή πτώση θα σημειώσει η θερμοκρασία το επόμενο διήμερο, από βορρά προς νότο, κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός την Πέμπτη

Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Εύβοια και την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην ανατολική Πελοπόννησο τις πρωινές ώρες της Πέμπτης, προβλέπονται κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα όμως γρήγορα θα εξασθενήσουν, σύμφωνα με την ΕΜΥ.

Στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Πελοπόννησο, την Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες που βαθμιαία θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Στις υπόλοιπες περιοχές λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά όπου θα σημειωθούν τοπικοί όμβροι.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα πελάγη τοπικά 8 και πρόσκαιρα στη θάλασσα Κυθήρων έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι και από τα βόρεια αναμένεται μικρή εξασθένηση των ανέμων.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση σε όλη τη χώρα. Θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από 08 έως 24, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από 12 έως 24 και στις νησιωτικές περιοχές από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου.