Ελλάδα|21.05.2022 21:00

Παιδιά θαύματα: 8χρονοι ποιητές κατέκτησαν κορυφαίο παγκόσμιο διαγωνισμό στα χνάρια του Ελύτη και του Σεφέρη

Κώστας Ασημακόπουλος

Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το Γυμνάσιο του Κολωνού που "τρώει" τα παιδιά του υπάρχει ένα δημόσιο δημοτικό που γεννάει ποιητές. Το τμήμα Γ2 του 12ου Δημοτικού Σχολείου της Ηλιούπολης έγραψε ιστορία με τις ποιητικές επιτυχίες των παιδιών που περπατούν στα χνάρια του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου υπό την καθοδήγηση της δασκάλας τους Μαγδαληνή Μίνη.

Τα ποιήματα των παιδιών με θέμα τη "Νοσταλγία" διακρίθηκαν στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης του Castello di Duino, που διεξάγεται στην Τεργέστη της Ιταλίας και λαμβάνουν μέρος περισσότερα από 2.000 σχολεία, φορείς και νέοι ποιητές από όλο τον κόσμο.

Το μυστικό της Μαγδαληνής

Ο κύκλος των ποιητών στην τάξη του Γ2 έχει ανοίξει με την πρωτοβουλία της δραστήριας δασκάλας τους η οποία τους δίδαξε τις βασικές αρχές της ποίησης και της εκφράσης μέσω της ποιητικής τέχνης. «Κάθε χρόνο διδάσκω τα παιδιά τα μυστικά της ποίησης. Διαβάζουν και δημιουργούν παράλληλα μέσα από τις ανεκτίμητα έργα του Ελύτη, του Σεφέρη και του Ρίτσου. Η ποίηση είναι τρόπος έκφρασης και δημιουργίας και τα παιδιά ξεκινούν από τις απλές έννοιες. Τους δημιουργώ το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κινηθούν δίνοντας τους στίχους του Ελύτη και πάνω εκεί δημιουργούν τα δικά τους ποιήματα. Είναι μία σύνθεση και δημιουργική διαδικασία που οδηγεί τα παιδιά» λέει η Mαγδαληνή Μίνη στο ethnos.gr.

Ιδιαίτερη φουρνιά αλλά παίζουν ρόλο και οι γονείς

Οπως τονίζει και άλλες χρονιές τα παιδιά είχαν καλές επιδόσεις αλλά το εφετινό Γ2 του 12ου Δημοτικού της Ηλιούπολης είναι μία «ιδιαίτερη φουρνιά» παιδιών: "Όλα τα παιδιά ανταποκρίνονται σε αυτά που τους διδάσκεις. Φυσικά υπάρχουν κάποιες φουρνιές που είναι ξεχωριστές όπως τα παιδιά αυτής της τάξης. Θα μου επιτρέψεται να πω πως και οι γονείς έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στη μέχρι τώρα πρόοδο τους καθώς τα ενισχύουν και υποστηρίζουν τις δημιουργίες τους. Ετσι η συνεργασία οικογένειας και σχολείου φέρνει πολύ καλό αποτέλεσμα".

Οι διακρίσεις του είναι μεγάλη τιμή 

Σχετικά με την σπουδαιότητα της διάκρισης τους η δασκάλα εξηγεί πως πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες διακρίσεις παγκοσμίως και η ελληνική συμμετοχή πήρε το χρυσό μετάλλιο: «Το Παγκόσμιο, αυτό, τετραήμερο Φεστιβάλ Ποίησης και Θεάτρου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Τεργέστη της Ιταλίας και απευθύνεται σε νέους και νέες συγγραφείς κάτω των 30 ετών. Από τα κορυφαία στον κόσμο. Οι διακρίσεις του είναι μεγάλη τιμή για τον κόσμο των γραμμάτων και της ποίησης και ανοίγει ορίζοντες στα παιδιά».

Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας

«Φέτος κατατέθηκαν περίπου 2.000 ποιήματα από 50 διαφορετικές χώρες σε 40 διαφορετικές γλώσσες. Ο Διαγωνισμός αυτός, διεθνούς εμβέλειας, τιμήθηκε, για το πνευματικό έργο που επιτελεί, με το μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας και διενεργείται, από την πρώτη του έκδοση, με την υποστήριξη του πρίγκιπα Carlo della Torre και του Tasso, της Περιφέρειας Friuli Venezia Giuliaκαι άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Χάρη στη συνεργασία του με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας (Ε.Ι.Π.), το οποίο εδώ και χρόνια συμβάλλει στην έμπρακτη υποστήριξή του, συμμετείχαν πολλοί νέοι και νέες καθώς και σχολεία από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Κεντρικό θέμα του διαγωνισμού ήταν " Η νοσταλγία"».

Ο ρόλος της βιβλιοθήκης και του μουσικού

Σημαντική συμβολή στην επιτυχία των παιδιών είχε η βιβλιοθήκη του σχολείου με την υπεύθυνη Εύα Παρασκευοπούλου αλλά και ο δάσκαλος της μουσικής Κώστας Σπηλιόπουλος. «Μέσα στα πλαίσια της φιλαναγνωσίας και της καλλιέργειας του γραπτού λόγου, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν τις πολυδιάστατες εκφάνσεις του ποιητικού λόγου και, ουσιαστικά, τον αδιαμφισβήτητο λογοτεχνικό "πλούτο" αυτής της χώρας. Απώτερος παιδαγωγικός στόχος συμμετοχής τους στον διαγωνισμό ήταν να αποκτήσουν ένα, επιπλέον, κίνητρο για να εμπλακούν με τη συγγραφήκαι να εκφράσουν δημιουργικά, μέσα από τον ιδιαίτερο ποιητικό λόγο, τα μοναδικά τους συναισθήματα», προσθέτει η Mαγδαληνή Μίνη.

Μελοποίηση από τον Μιράν Τσαλικιάν

Ο Δήμος Ηλιούπολης θα τιμήσει τα παιδιά, τη δασκάλα τους αλλά και το σχολείο στο πρόσωπο του διευθυντή Δημήτρη Παπαϊωάννου σε ειδική εκδήλωση που θα γίνει την Κυριακή 22 Μαΐου στο Δημοτικό Θέατρο "Μίκης Θεοδωράκης" όπου μάλιστα τα παιδιά θα συμπράξουν με τον γνωστό συνθέτη Μιράν Τσαλικιάν, τη Nostalgia Orchestra και εκλεκτούς ερμηνευτές σε βραδιά μελοποημένης ποίησης με αφορμή την διάκριση τους στον παγκόσμιο διαγωνισμό του Castello di Duino.

Ξεχώρισε ο Δημήτρης Τσελίκας

«Ένα μεγάλο Μπράβο σε κάθε παιδί ξεχωριστά: Στην Καλλίστη Καζάκη, στην Αριάδνη Κουντουρά, στην Αριάδνη Λαμνάτου, στην Μυρτώ Μαρατσώλα, στον Χρήστο Μπλάνα, στον Άγγελο Μπουζάνη, στον Σωτήρη Παπαρίζο, στον Πέτρο Πετράκη, στον Φάνη Πολίτη, στον Άγγελο Σωκράτους, στη Λυδία Τσομπάνη, στον Χρήστο Φλώρο, στον Αλεξάνδρο Χρυσοβιτσιάνο και ένα επιπλέον μπράβο στον Δημήτρη Τσελίκα που έλαβε το δίπλωμα της Ειδικής Μνείας. Συγχαρητήρια σε αυτά τα παιδιά και σε όλα τα παιδιά που τίμησαν την Ελλάδα και την Κύπρο με τη συμμετοχή και διάκρισή τους και έκαναν όλους εμάς, εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς, υπερήφανους».

Γιώργος ΣεφέρηςποίησηΟδυσσέας Ελύτηςμαθητές