Ελλάδα|01.11.2018 15:29

Φωτογραφικές ιστορίες Ελλάδας και ΠΓΔΜ

Τίμος Φακαλής

Μέλη ξεχωριστών ΜΚΟ και οι δύο συνεργάστηκαν σε μια εποχή που οι αρχές των δύο χωρών δεν είχαν κάποια επίσημη επικοινωνία ούτε συντονισμό επί του προσφυγικού προσφέροντας από κοινού ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες κατά μήκος της διαδρομής.

Η ιστορία αυτή είναι μία από τις 11 ιστορίες συνεργασίας νέων οι οποίες αποτυπώνονται σε μία έκθεση φωτογραφίες η οποία έχει τίτλο «Beyond the dispute» και θα φιλοξενηθεί την Παρασκευή στο φουαγέ του δημαρχιακού μεγάρου Θεσσαλονίκης έξω από την αίθουσα νερού. Διοργανώνεται από δύο 30ρηδες έναν Αθηναίο τον Γιώργο Χαρώνη και μία Σκοπιανή από το Κουμάνοβο την Ιβάνα Νταβιτόσκα οι οποίοι γνωρίστηκαν στις Βρυξέλλες πριν τέσσερα χρόνια και συνεργάζονται πάνω σε θέματα νέων στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας.

Η έκθεση παρουσιάζει την συνεργασία και αναδεικνύει τις ομοιότητες μεταξύ των νέων στις δύο γειτονικές χώρες, πηγαίνοντας πέρα από την διένεξη η οποία κυριαρχεί στις σχέσεις τους για πάνω από 25 χρόνια. «Θέλαμε να δείξουμε μια άλλη οπτική των πραγμάτων που υπάρχει ανάμεσα στους δύο γειτονικούς λαούς και πολλές φορές αποσιωπείται από τα ΜΜΕ τα οποία προβάλλουν συνήθως τις πολιτικές εντάσεις που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών. Στόχος μας είναι να υπογραμμίσουμε πώς η κοινωνία των πολιτών, οι οργανώσεις νέων και οι νέοι άνθρωποι στις δύο χώρες συγκεντρώνονται και συνεργάζονται διασυνοριακά» είπε στο ΕΘΝΟΣ ο Γιώργος Χαρώνης.

Οι διοργανωτές συγκέντρωσαν ιστορίες που παρουσιάζουν τη συνεργασία και τονίζουν τις κοινότητες μεταξύ των νέων στις χώρες μας προβάλλοντας τους ποικίλους τρόπους με τους οποίους οι νέοι και η κοινωνία των πολιτών συμπράττουν συλλογικά, σε αλληλεγγύη και με κοινούς στόχους.

Μεταξύ άλλων ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε έναν Έλληνα και μιας Σκοπιανή οι οποίοι συναντήθηκαν το 2013 στο λιλιπούτειο νησί της Πορτογαλίας Άρμονα, ερωτεύτηκαν τις διαφορές τους και δημιούργησαν το δικό τους κόσμο. «Ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα έπρεπε να ταξιδέψουμε τόσο μακριά από τα Βαλκάνια για να ερωτευθούμε κάποιον από μια γειτονική χώρα» είπε η Σόνια Γιοβανόφσκα. Παράλληλα φωτογραφίες αποτυπώνουν κοινές προσπάθειες ΜΚΟ για να προασπίσουν δικαιώματα των ΡΟΜΑ στην περιοχή των Βαλκανίων, διασυνοριακές συνεργασίες για να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στην Ειδομένη, ενώ ξετυλίγονται ανθρώπινες ιστορίες νέων οι οποίοι γνωρίστηκαν στο Balkan Pride το οποίο φιλοξενήθηκε μία φορά στα Σκόπια και άλλη μία φορά στη Θεσσαλονίκη. 

«Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και στα Σκόπια ιδιαίτερα με αφορμή την διοργάνωση των Gay Pride, οι συμμετέχοντες από αυτές τις δύο πόλεις είχαν την ευκαιρία να ασχοληθούν σε βάθος σε πολιτιστικό επίπεδο και να ξεπεράσουν πολλές από τις στερεότυπες διαφωνίες που συχνά υπάρχουν μεταξύ Ελλήνων και Σκοπιανών» παρατήρησε ο Θάνος Βλαχογιάννης ο οποίος συμμετέχει στην έκθεση.

Στα πλαίσια της έκθεσης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν φωτογραφίες και παραδείγματα που έχουν ως κεντρικό θέμα τη φιλία, την αγάπη, την κοινότητα, την ανθρωπότητα, τις σχέσεις καλής γειτονίας, καθώς και πολλές άλλες αξίες οι οποίες δεν περιορίζονται από σύνορα, εθνότητα ή εθνικότητα.

«Στόχος της είναι να δοθεί έμφαση στη θετική συνεργασία μεταξύ των νέων των δύο χωρών, η οποία σπάνια προβάλλεται» είπε στο ΕΘΝΟΣ Γιώργος Χαρώνης. Η έκθεση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου στα Σκόπια και μετά τη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενηθεί στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου.

ΕλλάδαΠΓΔΜ