Ελλάδα|11.02.2019 09:15

Λήγει σήμερα η διορία των αγροτών προς την κυβέρνηση

Εύρης Τσουμής

Σε στάση αναµονής βρίσκονται οι αγρότες στα µπλόκα, οι οποίοι περιµένουν να οριστεί ραντεβού µε διυπουργική επιτροπή για την επίλυση των προβληµάτων τους, ενώ την ίδια στιγµή απειλούν µε νέες κινητοποιήσεις και αποκλεισµούς, ακόµα και κάθοδο µε τα τρακτέρ τους στην Αθήνα, αν δεν υπάρξουν εξελίξεις.

Χθες το µεσηµέρι συνεδρίασε η συντονιστική επιτροπή των αγροτών στο µπλόκο της Νίκαιας και έδωσε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση. Οπως αποφάσισαν, η κυβέρνηση θα πρέπει µέχρι σήµερα το απόγευµα να ορίσει ραντεβού µαζί τους για την επίλυση των προβληµάτων τους, σε διαφορετική περίπτωση θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όπως αυτή του Σαββάτου όταν έκλεισαν τις σήραγγες των Τεµπών, χωρίς να αποκλείεται και η κάθοδος στην Αθήνα.

Οι αγρότες της Νίκαιας επεσήµαναν πως αν δεν έχει υπάρξει ραντεβού, τότε θα συνεδριάσουν ξανά αύριο το απόγευµα στον κόµβο του Πλατύκαµπου, για να δουν πώς θα αντιδράσουν.

Όπως τόνισε χθες το µέλος του Συντονιστικού των αγροτών στο µπλόκο της Νίκαιας, Κώστας Τζέλλας, τα επόµενα εικοσιτετράωρα θα είναι εξαιρετικά κρίσιµα για τις αγροτικές κινητοποιήσεις. Οι αγρότες έχουν απορρίψει πρόταση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Σταύρου Αραχωβίτη, να συναντηθούν, αφού εκτιµούν πως δεν µπορεί µόνος του να δώσει λύσεις στα προβλήµατά τους. Ζητούν να συναντηθούν µε διυπουργική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας θα είναι είτε ο πρωθυπουργός είτε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης ∆ραγασάκης, χωρίς όµως ακόµα να έχουν πάρει θετική απάντηση. Μία από τις προτάσεις που επεξεργάζονται οι αγρότες είναι να κατέβουν µε τα τρακτέρ τους στην Αθήνα σε ένα µεγάλο συλλαλητήριο. «Ολα είναι πιθανά, όλα είναι στο τραπέζι, τίποτε δεν αποκλείεται» είπε ο κ. Τζέλλας.

Μικρότερη συµµετοχή

Η απόφαση όµως δεν είναι απλή, αφού, όπως διαπιστώνουν οι επικεφαλής των αγροτών, οι φετινές κινητοποιήσεις δεν έχουν τη δυναµική, τον παλµό και κυρίως τη συµµετοχή που είχαν παλαιότερες κινητοποιήσεις, ενώ πλέον υπάρχουν πολλές εναλλακτικές διαδροµές και δρόµοι, µε αποτέλεσµα τελικά η Ελλάδα να µην κόβεται στα δύο, ακόµα και όταν αποκλείονται τα Τέµπη.

Είναι χαρακτηριστικό πως η κινητοποίηση του περασµένου Σαββάτου, όταν οι αγρότες έκλεισαν τις σήραγγες των Τεµπών, κράτησε λιγότερο από δύο ώρες, ενώ η κίνηση των οχηµάτων γινόταν -αν και µε καθυστερήσεις- από άλλες εναλλακτικές διαδροµές.

αγρότεςμπλόκααγρότες μπλόκα