Ελλάδα|27.05.2022 11:42

ΑΠΘ: Για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο η Αύρα - Στον Εισαγγελέα οι τρεις συλληφθέντες για τα επεισόδια

Τίμος Φακαλής
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Συνεχίζονται οι εργασίες στη βιβλιοθήκη (ethnos.gr)
Συνεχίζονται οι εργασίες στη βιβλιοθήκη (ethnos.gr)
Συνεχίζονται οι εργασίες στη βιβλιοθήκη (ethnos.gr)
Συνεχίζονται οι εργασίες στη βιβλιοθήκη (ethnos.gr)
Συνεχίζονται οι εργασίες στη βιβλιοθήκη (ethnos.gr)

Την πόρτα του ΑΠΘ πέρασε για πρώτη φορά η Αύρα, το ειδικό υδροφόρο όχημα της Αστυνομίας το οποίο έχει σταθμεύσει δίπλα από την υπό κατασκευή βιβλιοθήκη. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει από το πρωί το κτίριο της Φυσικομαθηματικής ενώ έχει σφραγιστεί ο χώρος γύρω από το στέκι του Βιολογικού. Εντός του χώρου συνεχίζονται οι εργασίες κατασκευής της βιβλιοθήκης από συνεργεία του εργολάβου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι εργασίες ανακατασκευής στην πρώτη φάση του έργου, πιθανόν να ολοκληρωθούν το Σάββατο, εφόσον οι συνθήκες σήμερα το επιτρέψουν.

Μικρή ομάδα φοιτητών συγκεντρώθηκε έξω από το κτίριο Χημείας και φωνάζει συνθήματα, καλώντας τις αστυνομικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το campus του ΑΠΘ.

Στον μεταξύ στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν το πρωί της Παρασκευής οι τρεις νεαροί, ένας 21χρονος και δύο 22χρονοι, που συνελήφθησαν κατά τα χθεσινά επεισόδια στο ΑΠΘ. 

Οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ έφτασαν έξω από το βιολογικό

«Μαζέψτε τα ματ και φύγετε» τόνισε εκπρόσωπος των φοιτητών στον εκπρόσωπο των ματ, ο οποίος ανέφερε ότι «θα παρωθηθούν τα αιτήματα σας». Ο καθηγητής πολιτικών μηχανικών Ραπτάκης απάντησε στους φοιτητές: «Εμποδίζετε την εκπαιδευτική διαδικασια. Παρακαλώ αποχωρείστε. Εδώ είναι χώρος έρευνας και γνώσης δεν είναι γήπεδο».

Θεοδωρικάκος για τα επεισόδια στο ΑΠΘ: Μπαχαλάκηδες θέλουν να διαλύσουν τα πανεπιστήμια

«Η αστυνομία βρίσκεται στο ΑΠΘ για να διασφαλίσει την κατασκευή της βιβλιοθήκης που έχει αποφασίσει η πρυτανική αρχή. Θα περίμενα από την αξιωματική αντιπολίτευση να πει ότι όσα είδαμε δεν είναι πρόοδος, να πει ότι δεν είναι πρόοδος να καταστρέφονται βιβλιοθήκες στα πανεπιστήμια. Δεν είναι πρόοδος να καίγονται βιβλία. Αυτά ανήκουν σε άλλες εποχές. Και εσείς τα καλύπτετε με τη στάση και την συμπεριφορά σας» ανέφερε στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος αναφορικά με τα νέα επεισόδια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης για να προσθέσει «οι Έλληνες οφείλουμε να είμαστε ενωμένοι έναντι κινδύνων και προκλήσεων που εκδηλώνονται στη γειτονιά μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει - συρόμενος από ότι πιο αναχρονιστικό υπάρχει στο εσωτερικό του - την τεχνική όξυνση και τους μπαχαλάκηδες που θέλουν αν διαλύσουν τα πανεπιστήμια. Δεν θα το επιτρέψουμε». Σε άλλο σημείο είπε «Έχουν εξαγγελθεί δράσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε νέες προσπάθειες καταστροφής της βιβλιοθήκης. Είμαστε αποφασισμένοι γιατί αισθανόμαστε ότι έχουμε το δίκαιο και τον ελληνικό λαό με το μέρος μας να το αποτρέψουμε».

Στο νοσοκομείο τραυματίας φοιτητής 

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν φοιτητές πλησίασαν τις δυνάμεις των ΜΑΤ και αυτοί τους απώθησαν. Μάλιστα ένας φοιτητής ΤΕΦΑΑ, 20 ετών, τραυματίστηκε στο πρόσωπο από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που έσκασε δίπλα του. Ο 20χρονος φοιτητής του ΤΕΦΑΑ μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο. Οι φωτογραφίες με τον νεαρό φοιτητή, που βρίσκονταν τραυματισμένος στο έδαφος γεμάτος με αίματα, έκαναν ήδη τον γύρο του διαδικτύου προκαλώντας αντιδράσεις.

Άμεσα δίπλα του έσπευσαν σοκαρισμένοι συμφοιτητές του προκειμένου να τον βοηθήσουν. Πριν διακομιστεί στο νοσοκομείο, έλαβε τις πρώτες βοήθειες από τους διασώστες στο ΕΚΑΒ. Ο 20χρονος φοιτητής ΤΕΦΑΑ τραυματίστηκε στο πρόσωπο, όταν χειροβομβίδα κρότου λάμψης έσκασε δίπλα του, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές. Ο νεαρός φέρει μικρά θλαστικά τραύματα στο κεφάλι και στο κάτω χείλος. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την αστυνομία εκτός από τον φοιτητή τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός.

Πετροπόλεμος μέχρι αργά τη νύχτα

Η ένταση μεταξύ φοιτητών και Αστυνομίας συνεχίστηκε και το απόγευμα  της Πέμπτης. Μετά από κάλεσμα διαφόρων οργανώσεων και ομάδων, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πλατεία Καμάρας, περίπου τριών χιλιάδων 3.000 ατόμων. Όταν ο κύριος όγκος των διαδηλωτών επέστρεψε στο ΑΠΘ άτομα με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους επιτέθηκαν μπροστά στη Γεωπονική Σχολή -δίπλα στη Σχολή Βιολογίας, όπου κατασκευάζεται η βιβλιοθήκη- με δεκάδες μολότοφ, φωτοβολίδες και πέτρες κατά των αστυνομικών δυνάμεων που περιφρούσαν το σημείο, εντός του campus. Οι δυνάμεις της ΕΛΑΣ απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης και ρίψη δακρυγόνων.

Συνολικά, προσήχθησαν εννέα άτομα, εκ των οποίων συνελήφθησαν τα τρία, ενώ προανάκριση διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Βαριές κατηγορίες σε βάρος των τριών συλληφθέντων για τα επεισόδια

Βαριές κατηγορίες άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των τριών συλληφθέντων, δύο 22χρονων και ενός 21χρονου, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων, το βράδυ της Πέμπτης 26 Μαΐου, εντός των εγκαταστάσεων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αλλά και στην περιοχή της Καμάρας και τους γύρω δρόμους.

Ειδικότερα, ασκήθηκε σε βάρος τους ποινική δίωξη για διατάραξη κοινής ειρήνης, απείθεια, απόπειρα πρόκλησης σωματικής βλάβης, φθορές, οπλοκατοχή και παράβαση των νόμων περί διαδηλώσεων και ναρκωτικών.

Οι τρεις συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Μονομελές πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.

ΘεσσαλονίκηβιβλιοθήκηπανεπιστήμιοεπεισόδιαΑΠΘειδήσεις τώρασυλλήψεις