Ελλάδα|30.05.2022 21:54

Δασικοί χάρτες: Παράταση 45 ημερών για αντιρρήσεις με πολύ... παρασκήνιο

Μαρία Λιλιοπούλου

Το χρονικό μιας ...προαναγγελθείσας παράτασης εκτυλίχθηκε σήμερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο με βραδυνή ενημέρωση αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί από τις αυστηρές ανακοινώσεις περί λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες αύριο δίνοντας παράταση 45 ημερών. Η πίεση προς το υπουργείο από κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είχαν ήδη σπεύσει να ανακοινώσουν την παράταση υποβολής αντιρρήσεων σχεδόν... ταυτόχρονα με το τελεσίγραφο του υπουργείου, ήταν προφανέστατα αφόρητη.

Χοντρό παρασκήνιο

Μόλις ένα 24ωρο πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων το υπουργειο πήρε επισήμως θέση παρατείνοντας κατά 45 ημέρες τη σχετική προθεσμία. Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η παράταση αφορά στους δασικούς χάρτες που αναρτήθηκαν εντός του 2021 για τους οποίους η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων εκπνέει στις 31 Μαΐου. Η νέα καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αντιρρήσεων είναι η 15η Ιουλίου 2022. Το υπουργείο επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη στο Κτηματολόγιο επικαλούμενο «τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί από την ενεργειακή κρίση οι οποίες δυσχεραίνουν τις οικονομικές συναλλαγές των πολιτών, σε συνδυασμό με τα τεχνικά προβλήματα στις ψηφιακές πλατφόρμες του Ελληνικού Κτηματολογίου», οι οποίες ωστόσο προυπήρχαν και δεν έγιναν γνωστές ή αντιληπτές εντός του τελευταίου Σαββατοκύριακου.

Και όλα αυτά ενώ μόλις την περασμένη Πέμπτη, το υπουργείο είχε ανακοινώσει την οριστική λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου των δασικών χαρτών στις 31 Μαΐου 2022, αποκλείοντας νέα παράταση.

Της παράτασης που τελικά δόθηκε, είχε προηγηθεί η επίσημη ανακοίνωση του βουλευτή Κυκλάδων της ΝΔ, Φίλιππου Φόρτωμα, ο οποίος είχε σπεύσει αναρμοδίως να ...δώσει παράταση ενός μήνα επισημαίνοντας μάλιστα ότι αυτό έγινε κατόπιν ενεργειών του: «Με ενέργειες του Φίλιππου Φόρτωμα, η ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα προβεί άμεσα στην παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών, για ένα μήνα ακόμα», αναφερόταν στην ανακοίνωση.

Αντίστοιχα αιτήματα και δεσμεύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είχαν αναφερθεί και από άλλους βουλευτές, ενώ την περασμένη Παρασκευή και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων (ΠΕΔ) Κρήτης σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι σε επικοινωνία που είχαν ο πρόεδρός της, Γιάννης Κουράκης και ο εισηγητής στη συνεδρίαση της ΠΕΔ για τους Δασικούς χάρτες Ευρυπίδης Κουκιαδάκης επικοινώνησαν με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά: «Ο κ. Αμυράς τους ενημέρωσε, να ανακοινωθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο ότι θα δοθεί οριζόντια παράταση έως 30/06/2022 για τις Προθεσμίες Αντιρρήσεων Κατά των Δασικών Χαρτών» υπογραμμιζόταν στην ανακοίνωση.

Και εγκύκλιος για αντιρρήσεις – εξπρές

Ακόμα μία απόδειξη των έντονων ζυμώσεων που προηγήθηκαν για το ζήτημα μεταξύ υπουργείου και τοπικών παραγόντων, οι οποίες τελικώς οδήγησαν στην αναδίπλωση του υπουργείου, ήταν η έκδοση εγκυκλίου από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά για τη δυνατότητα υποβολής αντιρρήσεων εξπρές χωρίς το σύνολο των απαραίτητων στοιχείων, τα οποία θα μπορούσαν να αποσταλούν σε δεύτερο χρόνο, δέκα ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο επισημαινόταν ότι ενόψει της λήξης της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων στις 31 Μαΐου 2022, τα απαραίτητα στοιχεία για την υποβολή παραδεκτής αντίρρησης είναι: οι γεωγραφικές συντεταμένες των κορυφών του πολυγώνου που περικλείει την έκταση που αφορά το αίτημα, η επισήμανση και περιγραφή έννομου συμφέροντος και η καταβολή του ειδικού τέλους. Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής υποβολής της αντίρρησης και με καταληκτική προθεσμία 10 ημέρες μετά την λήξη της προθεσμίας των αντιρρήσεων, αποστέλλεται στο οικείο Σημείο Υποστήριξης της Ανάρτησης Δασικού Χάρτη (ΣΥΑΔΧ) φάκελος στον οποίο περιλαμβάνονται κατ’ ελάχιστο:

  • εκτυπωμένο και υπογεγραμμένο το αντίγραφο της φόρμας αντιρρήσεων, όπως εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή
  • τα στοιχεία που αποδεικνύουν την καταβολή του ειδικού τέλους ή/και το αποδεικτικό υποβολής αντίρρησης, που εκδίδεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή το έννομο συμφέρον.

«Τα ανωτέρω εξασφαλίζουν το παραδεκτό του αιτήματος της αντίρρησης. Συμπληρωματικά αποδεικτικά στοιχεία (π.χ. φωτοερμηνεία, τοπογραφικό διάγραμμα), που επικαλείται ο ενδιαφερόμενος, μπορούν να συμπεριλαμβάνονται είτε στην ανωτέρω αλληλογραφία ή και να κατατίθενται στην Επιτροπή Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.) κατά την εξέταση της αντίρρησης».

υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειαςειδήσεις τώραπαράτασηενστάσειςδασικοί χάρτες