Ελλάδα|02.06.2022 09:35

Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Στις 8 Ιουνίου η νέα δίκη του Επαμεινώνδα Κορκονέα

Newsroom

Για την Τετάρτη 8 Ιουνίου ορίστηκε η νέα δίκη του καταδικασμένου για την άγρια δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Επαμεινώνδα Κορκονέα, από την Εισαγγελία Εφετών Λαμίας.

Η επανάληψη της διαδικασίας είχε ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και είχε διακοπεί με επεισοδιακό τρόπο, εξαιτίας της μη κλήτευσης της οικογένειας του Αλέξανδρου.

Οι δικηγόροι της οικογένειας, Νίκος Κωνσταντόπουλος και Ζωή Κωνσταντοπούλου, είχαν κάνει λόγο για πραξικοπηματικό αποκλεισμό της οικογένειας και τελικά το δικαστήριο είχε κάνει δεκτό και το αίτημα διακοπής του Εισαγγελέα της έδρας αναβάλλοντάς την επ’ αόριστον.

Η καταγγελία της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Η δικηγόρος της οικογένειας Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε κάνει γνωστό, ότι η δίκη είχε προσδιορισθεί για τις 11 Μαΐου, χωρίς να κλητευθούν ούτε η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου ούτε οι πληρεξούσιοι και αντίκλητοι δικηγόροι.

«Όταν αναζητήσαμε πληροφορίες και εξηγήσεις χθες και σήμερα, πληροφορηθήκαμε από το αρμόδιο Τμήμα της Εισαγγελίας Εφετών Λαμίας ότι η παράλειψη κλήτευσής μας δεν οφείλεται σε παραδρομή ή σφάλμα, αλλά σε εντολή που δόθηκε από τον Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Μπαντουδάκη, να μην κλητευθεί η πλευρά της υποστήριξης της κατηγορίας, δηλαδή η μητέρα και η αδελφή του Αλέξανδρου» τόνιζε η κα Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο, «Πρόκειται για πρωτοφανή, ακραία αντιδικονομική ενέργεια, η οποία καταστρατηγεί τις αρχές του κράτους δικαίου, της δίκαιης δίκης, της ισότητας των όπλων, της διαφάνειας και δημοσιότητας στην λειτουργία της Δικαιοσύνης, παραβιάζει κατάφωρα αυτή την ίδια την αρχή της αμεροληψίας και υπονομεύει την θεμελιώδη αρχή της ουσιαστικής αναζήτησης της αλήθειας. Πρόκειται, επιπλέον, για ενέργεια που κατατείνει στην κατάργηση της μητέρας και της αδελφής του Αλέξανδρου από διαδίκους στη δίκη για την εν ψυχρώ δολοφονία του παιδιού και στην εξοικονόμηση αντιδικονομικών πλεονεκτημάτων στον καταδικασθέντα».

Στη συνέχεια, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είχε διερωτηθεί «τι θα συνέβαινε εάν δεν πληροφορούμασταν τυχαία την σημερινή δικάσιμο και σε ποιο νέο δικαστικό αγώνα θα έπρεπε να επιδοθούμε για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα. Διερωτώμεθα ποια ενημέρωση θα διδόταν στους ενόρκους που θα κληρώνονταν ως μέλη της σύνθεσης, για την απουσία τη δική μας και της οικογένειας του Αλέξανδρου. Δεν εμφανισθήκαμε γιατί δεν ενδιαφερόμαστε; Δεν εμφανισθήκαμε γιατί δεν δικαιούμαστε; Τι συνθήκη θα διαμορφωνόταν στην αίθουσα του Δικαστηρίου, με την παρουσία μόνον του κατηγορουμένου και χωρίς την παρουσία μαρτύρων αλλά και των συγγενών, μητέρας και αδελφής του δολοφονημένου Αλέξανδρου;» και τονίζει πως «προφανώς ανάλογη συνθήκη με εκείνη που διαμορφώθηκε προ ετών με την ερήμην μας και ερήμην της οικογένειας του Αλέξανδρου, εν κρυπτώ, συνεδρίαση με την οποία αποφυλακίσθηκε ο ενεχόμενος στην δολοφονία και αθωωθείς με την αναιρεθείσα απόφαση Βασίλειος Σαραλιώτης».

Ολόκληρη η ανακοίνωσή της:

 

Η στυγερή δολοφονία του Αλέξη

Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008: Ο μαθητής, Αλέξης Γρηγορόπουλος, με την παρέα του κάνουν βόλτα στους δρόμους των Εξαρχείων και γιορτάζουν τα γενέθλια μιας φίλης τους. Λίγο μετά τις 21:00, στη συμβολή των οδών Μεσολογγίου και Βαλτετσίου, η παρέα διαπληκτίζεται με δυο αστυνομικούς. Το περιπολικό, στο οποίο επέβαιναν οι ειδικοί φρουροί, Επαμεινώνδας Κορκονέας και Βασίλης Σαραλιώτης, απομακρύνεται απο το σημείο και ενημερώνει το κέντρο της ΓΑΔΑ για το συμβάν. Ελάχιστα λεπτά μετά επιστρέφουν και κατά τη διάρκεια της έντασης που επικράτησε με ομάδα νεαρών ο Κορκονέας σηκώνει το υπηρεσιακό του πιστόλι και πυροβολεί δυο φορές. Ο Αλέξης Γρηγορόπουλος πέφτει νεκρός με σφαίρα στο στήθος.

Ταραχές ξέσπασαν αμέσως μετά τον θάνατο του 15χρονου μαθητή. Σε όλες τις μεγάλες ελληνικές πόλεις, όπως την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τον Πειραιά, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τη Λάρισα, τα Ιωάννινα, τα Χανιά, την Κομοτηνή, τον Βόλο, τη Ρόδο, τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κέρκυρα και το Αγρίνιο γενικεύτηκαν κινητοποιήσεις. Πορείες διαμαρτυρίας, που διοργανώθηκαν το ίδιο βράδυ του φόνου και την επομένη, οδήγησαν σε μεγάλες υλικές καταστροφές Γραφείων, καταστημάτων, δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα.

«Ακόμα δεν έχω καταλάβει»

«Πέρασαν 11 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου και ακόμα δεν έχω καταλάβει το λόγο που έχω χάσει το παιδί μου. Η δολοφονία του ήταν ένα απίστευτο γεγονός πέρα από κάθε ανθρώπινη λογική και έχει αποκτήσει έναν κοινωνικό συμβολισμό», τόνισε το 2019, η Τζίνα Τσαλικιάν, μητέρα του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. «Κάθε χρόνο γίνεται ένα μνημόσυνο για τον άδικο χαμό του. Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν εκφράζουν την οργή τους για ότι συνέβη. Ο Αλέξανδρος ήταν ένα παιδί πράο, φιλήσυχο κατά της βίας και όλα αυτά που γίνονται προσβάλουν την υστεροφημία του. Θα ήθελα όλα αυτά τα έκτροπα να αποφεύγονται καθώς προσβάλλουν την οικογένειά μας» πρόσθεσε.

ΕφετείοΕπαμεινώνδας ΚορκονέαςΑλέξανδρος ΓρηγορόπουλοςΑλέξης Γρηγορόπουλοςειδήσεις τώρα