Ελλάδα|02.06.2022 11:55

Πανελλήνιες 2022: Όλες οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά ΕΠΑΛ

Newsroom

Οι υποψήφιοι των πανελληνίων από τα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ) ξεκίνησαν σήμερα τις εξετάσεις, με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Αύριο, 3 Ιουνίου, ξεκινούν οι πανελλαδικές και για τους μαθητές των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ).

Εδώ μπορείτε να δείτε τα θέματα που έπεσαν στα Νέα Ελληνικά.

Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά στο Μη Λογοτεχνικό Κείμενο

1η Δραστηριότητα

Α1α. Τα προβλήματα που προκαλούν στον πλανήτη οι διατροφικές μας συνήθειες:

• Η υπερκατανάλωση πόρων σε συνδυασμό με την επερχόμενη πληθυσμιακή έκρηξη μας φέρνει αντιμέτωπους με μια επισιτιστική κρίση
• Η απόρριψη μεγάλου όγκου παραγόμενων τροφίμων αυξάνει τα απόβλητα και μάλιστα τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν
Α1.β. τον δανειζόμαστε από τα παιδιά μας: μεταφορά
να κρατήσουμε «γεμάτο το πιάτο» :μεταφορά
κατανάλωσε,….ανακάλυψε,….θυμήσου,….σκέψου: χρήση β! ενικού, προστακτική έγκλιση, ασύνδετο σχήμα, χρήση θαυμαστικού (για λόγους προτροπής)
να «μαγειρέψουμε» έναν καλύτερο κόσμο: μεταφορά, χρήση θαυμαστικού
στήριξε: β! ενικό, προστακτική
να αλλάξουμε, να εξασφαλίσουμε: υποτακτική, α! πληθυντικό
μικρές αλλαγές-μεγάλη διαφορά: αντίθεση
να αξιοποιήσεις μέχρι την τελευταία μπουκιά: υπερβολή

2η δραστηριότητα

Α.2.α. «Η τροφή μας…από ένα υγιές περιβάλλον»: θεματική περίοδος
«Για κάθε μπουκιά… νερό, ενέργεια» σχόλια λεπτομέρειες
«Τελικά…είμαστε υγιείς» περίοδος-κατακλείδα

Α.2. β. θέτουμε = βάζουμε
ενημερώνοντας=πληροφορώντας
επιχειρεί=προσπαθεί, αποπειράται

Οι απαντήσεις στα Νέα Ελληνικά στο Λογοτεχνικό Κείμενο

Β1. Ο Γιωργάκης στο συγκεκριμένο απόσπασμα παρουσιάζεται ως ένας ιδιαίτερα δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος. Αγαπά πολύ τη ζαχαροπλαστική και με καινοτόμες ιδέες προσπαθεί να ευχαριστήσει τους πελάτες του <<τα>>.Παρά τις αντιξοότητες τόσο εξαιτίας του πολέμου όσο και της προσωπικής του ιδιαιτερότητας, είναι γεμάτος αισιοδοξία και ανιδιοτελή αγάπη τόσο για τη ζωή όσο και για το επάγγελμά του<<μια>>.

Β2. α)Στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο αφηγητής μοιάζει να λειτουργεί ως παντογνώστης. Αυτό διαφαίνεται στα παρακάτω χωρία:<< Διπλοκλειδωνόταν...να βράζει>>, όπου παρουσιάζεται η δράση του ήρωα ,<<στον>>, αναδεικνύοντας τη σκέψη του Ξενοφώντα, <<μια>> προβάλλοντας τα συναισθήματα του ήρωα για τη ζωή.

β)<<μια>>.Στη συγκεκριμένη πρόταση κυριαρχεί η μεταφορά, θέλοντας να αναδείξει φωτίσει παραστατικά την άποψη και την αίσθηση που είχε ο ήρωας για τη ζωή(γλυκιά).
<<…μα>>. Μέσω της παρομοίωσης (τεφτέρι σαν ευαγγέλιο) προβάλλεται η σημασία και η αξία που έδινε ο ήρωας στις συνταγές του.

Β3. Ο νεαρός ήρωας αντιμετωπίζει την τροφή ως ένα από τα πιο ουσιαστικά ερεθίσματα της ζωής του. Μέσω αυτής νιώθει το αίσθημα της προσφοράς, της δημιουργικότητας και της σπουδαιότητας, δίνοντας χρώμα και αξία στα <<έργα>> του. Η διατροφή αποτελεί και για τη δική μου ζωή η σημαντικότερη παράμετρος για να είμαι υγιής τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Έχω συνδέσει την τροφή κυρίως με πολύ ευχάριστες στιγμές της ζωής μου, όπως είναι τα οικογενειακά τραπέζια γεμάτα με γέλιο και πειράγματα , βόλτες για φαγητό με φίλους , βλέποντας ταινίες, τρώγοντας παγωτά και ρεμβάζοντας τα καλοκαιρινά ηλιοβασιλέματα. Η τροφή για εμένα έχει συνδεθεί με πληθώρα συναισθημάτων. Η ζωή εξάλλου είναι σαν το αλάτι. Όταν αυτό λείπει, το φαγητό δεν έχει νοστιμιά! Τηρώντας λοιπόν το <<μέτρον>> και δίνοντας αξία στις διατροφικές μας συνήθειες, η ζωή μας αποκτά γεύση και ουσία.

3η δραστηριότητα

Αγαπητοί σύνεδροι

Πρόλογος: Η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο μας χάρισε απλόχερα όλων των ειδών τα αγαθά βελτιώνοντας το βιοτικό μας επίπεδο κι εξαλείφοντας το πρόβλημα της πείνας όχι όμως για όλο τον πλανήτη. Η σύγχρονη ροπή προς τον καταναλωτισμό δεν άφησε ανεπηρέαστες ούτε τις διατροφικές μας συνήθειες πράγμα που τελικά έπληξε σοβαρά τόσο το ίδιο το περιβάλλον όσο και τα «ακόρεστα» ένστικτά μας

Παρ. 1
Αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών για την υγεία του πλανήτη:
• Οι διατροφικές μας συνήθειες οδηγούν σε εξάντληση των πόρων
• Η βιομηχανική επεξεργασία όλων αυτών των τροφίμων λειτουργεί επιβαρυντικά για τον πλανήτη λόγω των παραγόμενων αποβλήτων
• Η απόρριψη μεγάλου όγκου τροφίμων συνεπάγεται τη συσσώρευσή τους στις χωματερές

Παρ.2
Αλλαγή των διατροφικών μας συνηθειών για την υγεία μας:
• Η προστασία του περιβάλλοντος συνεπάγεται και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής μας πάνω στον πλανήτη
• Η υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, λιπων κ.α. επιβαρύνει την υγεία μας πράγμα που περίτρανα αποδεικνύεται από την αύξηση ασθενειών όπως: καρδιακές παθήσεις, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης

Επίλογος: Ας μην επιβεβαιωθεί λοιπόν η άποψη που θέλει τον άνθρωπο σαν το πιο «λαίμαργο» από όλα τα ζώα. Η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες με την τήρηση του μέτρου και της ισορροπίας στη διατροφή είναι η ενδεδειγμένη λύση για τη σωτηρία του πλανήτη, τη δική μας αλλά και πολλών συνανθρώπων μας.

Πανελλήνιες 2022 - ΓΕΛ: Πρεμιέρα αύριο, 3 Ιουνίου

Αύριο, Παρασκευή 3 Ιουνίου, οι πανελλήνιες εξετάσεις εκκινούν και για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία (Παρασκευή 3 Ιουνίου).

Το πρόγραμμα Πανελλαδικών Εξετάσεων Ημερησίων και Εσπερινών (ΓΕΛ):

Πανελλήνιες αποτελέσματαΘέματα Πανελληνίωνβάσεις πανεπιστήμιαπανελλαδικές εξετάσειςΠανελλήνιες 2022πανελλήνιες εξετάσειςειδήσεις τώραΕΠΑΛπανελλαδικές 2022θέματα πανελλαδικώνπανελλήνιες