Ελλάδα|03.06.2022 19:34

Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα σταθερής τροχιάς για την αντιμετώπιση βανδαλισμών - Συνεχίζονται οι λιθοβολισμοί λεωφορείων

Μαρία Λιλιοπούλου

Να ασχοληθούν πιο σοβαρά με το πλήθος των επεισοδίων βανδαλισμών σε συρμούς κυρίως του πρώην ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, αλλά και σταθμών και εξοπλισμού της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) αποφάσισαν η διοίκηση της εταιρίας και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αυξάνοντας τα μέτρα ασφαλείας.

Παρά τα συνεχή επεισόδια και την ανεξέλεγκτη συμπεριφορά κυρίως οπαδών κατά τη διάρκεια μεγάλων ή και μικρότερων αθλητικών διοργανώσεων, το φαινόμενο δεν έχει καταφέρει να ελεγχθεί έως τώρα με αποτέλεσμα να ελλοχεύει σοβαρός κίνδυνος για επιβάτες και εργαζομένους, την ώρα που συστηματικά καταστρέφεται δημόσια περιουσία.

Είναι άλλωστε πολύ πρόσφατα τα επεισόδια που σημειώθηκαν την ημέρα του τελικού του Κυπέλλου, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφή ακόμα ενός συρμού και στις ζημιές άλλων τριών, ενώ δεν έλειψαν και οι προπηλακισμοί επιβατών, οι οποίοι έτυχε να επιβαίνουν στους συρμούς εκείνο το διάστημα.

Η συχνότητα των επεισοδίων, οι συνεχείς καταγγελίες των εργαζομένων, αλλά και η αυξανόμενη τουριστών φαίνεται ότι οδήγησαν στη συνάντηση του προέδρου της ΣΤΑΣΥ, Χάρη Δαμάσκου με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο, κατά τη διάρκεια της οποίας τέθηκαν επί τάπητος θέματα ασφάλειας, ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου των μέσων σταθερής τροχιάς.

Η συνάντηση των δυο ανδρών – όπως άλλωστε επισημαίνεται και στην ανακοίνωση της εταιρίας - έρχεται σε συνέχεια των φαινομένων βανδαλισμών, που εξακολουθούν να σημειώνονται σε συρμούς και λοιπούς χώρους του δικτύου του Μετρό και Τραμ. «Οι αλλεπάλληλες επιθέσεις που δέχεται το δίκτυο, τόσο κατά τις ημέρες διεξαγωγής αθλητικών αγώνων, όσο και από ομάδες ατόμων που επιδίδονται σε γκράφιτι, επιβαρύνουν περαιτέρω οικονομικά τη ΣΤΑ.ΣΥ και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αναγνωρίστηκε και από τις δυο πλευρές η ανάγκη διεύρυνσης της ήδη υπάρχουσας συνεργασίας μεταξύ των Σταθερών Συγκοινωνιών και της Ελληνικής Αστυνομίας, που αποτυπώνεται στο εν ισχύ σχέδιο αστυνόμευσης των Μέσων Σταθερής Τροχιάς με την ονομασία «Αριάδνη». Παράλληλα, συμφωνήθηκε η λήψη επιπρόσθετων μέτρων και πρωτοβουλιών, σε μια χρονική συγκυρία μάλιστα, που η επιβατική κίνηση στο δίκτυο του Μετρό και του Τραμ έχει αυξηθεί και ενισχύεται καθημερινά από την παρουσία ξένων επισκεπτών στην Πρωτεύουσα.

Η επικοινωνία και συνεργασία της Διοίκησης της ΣΤΑ.ΣΥ με τους εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. και εν γένει του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι διαρκής και θα συνεχιστεί στη βάση της κοινής προσπάθειας εξεύρεσης ουσιαστικών λύσεων.

Υπενθυμίζεται ότι πριν λίγες ημέρες με νέα τους ανακοίνωση η Ενωση Εργαζομένων ΗΣΑΠ είχε επαναλάβει ότι για πολλοστή φορά εργαζόμενοι και επιβάτες είχε βρεθεί μόνοι απέναντι σε «ορδές οπαδών, διακινδυνεύοντας την ακεραιότητά τους, επειδή δεν είχε ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο ασφαλείας από κανέναν φορέα» την ημερα διεξαγωγής του τελικού Κυπέλλου Ελλάδας χαρακτηρίζοντας τη διοικηση της εταιρίας «αόρατη» και κατηγορώντας το υπουργείο Μεταφορών για «απάθεια».

Οι εργαζόμενοι είχαν επισημάνει ότι παρόλο που όλοι γνώριζαν ότι θα μεταφερθούν με συρμούς του ΗΣΑΠ περίπου 5.000 οπαδοί του Παναθηναικού στο ΟΑΚΑ, για άλλη μια φορά κανείς δεν είχε φροντίσει να οργανωθεί το σύστημα με τη βοήθεια της αστυνομίας όπως συνέβαινε στο παρελθόν και η μεταφορά να γίνει με συρμούς αποκλειστικά για τους οπαδούς από συγκεκριμένο σταθμό και χωρίς άλλες ενδιάμεσες στάσεις. Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν λαμβανόταν τέτοια μέριμνα, ενώ συχνά υπήρχαν και συμφωνίες κυρίων μεταξύ διοίκησης και συνδέσμων οπαδών προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια και να μην κινδυνεύσουν επιβάτες και εργαζόμενοι.

Αυξημένοι οι λιθοβολισμοί λεωφορείων

Στο μεταξύ την ώρα που υπό την πίεση των τελευταίων επεισοδίων, η ΣΤΑΣΥ σε συνεργασία με το υπουργείο επιχειρεί να εντείνει τα μέτρα προστασίας σε συρμούς και σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, στα λεωφορεία είναι απανωτά τα πρόσφατα περιστατικά λιθοβολισμού οχημάτων κυρίως στις περιοχές της δυτικής Αττικής που θέτουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα επιβατών και οδηγών.

Το τελευταίο κρούσμα καταγράφηκε το βράδυ της Πέμπτης όταν λεωφορείο της γραμμής 728 «Αχαρναί – Πλάτωνας» δέχτηκε επίθεση με πέτρες στην οδό Αγίου Διονυσίου με την πέτρα να διαπερνά το τζάμι του λεωφορείου. Μετά το περιστατικό τα δρομολόγια στις γραμμές 728 και 752 διακόπηκαν για το υπόλοιπο της μέρας, κάτι το οποίο έχει συμβεί και στο παρελθόν καθώς δεδομένης της αδυναμίας επίλυσης του προβλήματος, συνήθως την πληρώνουν οι επιβάτες και η εξυπηρέτησή τους.

Το περιστατικό αυτό δεν ήταν το μοναδικό των τελευταίων ημερών. Τον περασμένο μήνα είχαν καταγραφεί άλλα δύο επεισόδια, το ένα στην ίδια γραμμή, την 728 και το δεύτερο στην 723 «Φυλή – Άνω Λιόσια» στην περιοχή της Φυλής.






ειδήσεις τώραμετρόηλεκτρικόςΣΤΑΣΥΗΣΑΠλιθοβολισμόςβανδαλισμοίλεωφορείο