Ελλάδα|10.06.2022 13:13

Κακοκαιρία Genesis: Πότε θα «χτυπήσει» την Αττική - Πού εντοπίζονται προβλήματα - Live χάρτης

Newsroom
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά
Κακοκαιρία Genesis / ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI
Κακοκαιρία Genesis / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ - EUROKINISSI

Πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως από το βόρειο Ιόνιο αλλά και τη βορειοδυτική και ηπειρωτική Ελλάδα, έχει ήδη πλήξει η κακοκαιρία Genesis, η οποία είναι σε πλήρη εξέλιξη. Μέσα στις επόμενες ώρες, οι βροχοπτώσεις θα μετατοπιστούν στα δυτικά - νοτιοδυτικά τμήματα της επικράτειας.

Ήδη από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, προβλήματα εντοπίζονται σε δυτική Μακεδονία, Ξάνθη, νησιά του Ιονίου και Στερεά Ελλάδα.
Σήμερα, Παρασκευή, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, στο στόχαστρο της κακοκαιρίας θα βρεθούν τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και η δυτική Πελοπόννησος (κυρίως Αχαΐα και Ηλεία). Το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Επίσης, η κακοκαιρία χτυπά και τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη ανατολική Στερεά και τη βόρεια Εύβοια. Το βράδυ τα φαινόμενα στη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά θα εξασθενήσουν.

Νέες εκτιμήσεις του meteo

Βροχές και καταιγίδες εκδηλώνονται ήδη από τις πρώτες ώρες της Παρασκευής στα δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά της χώρας, καθώς και στο Ιόνιο. Κατά το υπόλοιπο της ημέρας τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, στο Βόρειο Αιγαίο και στα δυτικά τμήματα της Κρήτης.

Κατά τόπους ισχυρά και δυνητικά επικίνδυνα φαινόμενα, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται:

  • Έως το μεσημέρι στην Κεντρική και Δυτική Στερεά και στη Θεσσαλία.
  • Από το μεσημέρι έως τις πρώτες βραδινές ώρες σήμερα στα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και στα δυτικά τμήματα της Κεντρικής Μακεδονίας.
  • Από τις πρώτες βραδινές ώρες έως τις πρώτες ώρες του Σαββάτου στην Κεντρική Μακεδονία.

Στη συνέχεια και έως το πρωί του Σαββάτου τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη εξασθένηση. Χαλαζοπτώσεις αναμένονται κυρίως στις παράκτιες περιοχές των κεντρικών και βορείων ηπειρωτικών, στο Ιόνιο και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στο Αιγαίο θα επικρατήσουν νότιοι άνεμοι 4 έως 6 μποφόρ, όμως το μεσημέρι και το απόγευμα θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη μικρή ενίσχυση φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ στο Βόρειο Αιγαίο και στα νότια τμήματα του Σαρωνικού και Νότιου Ευβοϊκού. Στο Ιόνιο οι βορειοδυτικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 4 έως 5 μποφόρ

Πότε θα βρεθεί στο επίκεντρο η Αττική

Αναφορικά με την Αττική θα έχουμε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 28 βαθμούς Κελσίου.

Πού θα βρέξει το Σάββατο

Καταιγίδες θα έχουμε και το Σάββατο σε αρκετές περιοχές της χώρας. Η κακοκαιρία θα «χτυπήσει την κεντρική και ανατολική Μακεδονία, την ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και βαθμιαία τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.

Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί πρόσκαιρα η Ήπειρος, η δυτική Μακεδονία, η Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και η ανατολική Πελοπόννησος.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Η κακοκαιρία «Genesis» σαρώνει στην Ξάνθη. Η μεταβολή του καιρού ήταν απότομη από τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Οι έντονες και ισχυρές βροχοπτώσεις είναι τα δύο κύρια χαρακτηριστικά του καιρού ενώ ήδη καταγράφονται και οι πρώτες καταστροφές, αν και μικρής έκτασης.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης - Σταυρούπολης, όπου τα νερά κατέβαιναν ορμητικά πάνω στο οδόστρωμα, καθιστώντας αδύνατη τη διέλευση των οχημάτων.

Προβλήματα εντοπίζονται και στην Πάτρα, ενώ υπάρχουν αναφορές για διακοπές ρεύματος.

Μικροπροβλήματα έχει δημιουργήσει η κακοκαιρία και στο Αγρίνιο. Φωτεινοί σηματοδότες έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας, ενώ η πυροσβεστική έχει λάβει πέντε κλήσεις για εγκλωβισμούς πολιτών σε ασανσέρ.

Συγκεντρώσεις υδάτων παρατηρούνται σε κάποια σημεία στην πόλη και περιφερειακά, ειδικά στη Νεάπολη του δήμου Αγρινίου. Το Μέγα Ρέμα στο Καστράκι Αγρινίου έχει υπερχειλίσει.

Η κακοκαιρία χτύπησε ήδη την Αμφιλοχία όπου η σφοδρή βροχόπτωση είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει επικίνδυνα η στάθμη του Αμβρακικού και η θάλασσα να γίνει ένα με τη στεριά το πρωί της Παρασκευής, 10 Ιουνίου.

Στην Κοζάνη σημειώθηκε σφοδρή βροχόπτωση και μέσα στο κέντρο της πόλης.Τα βουλωμένα φρεάτια δρόμων σε συνδυασμό με το μεγάλος ύψος της βροχής δημιούργησαν αρκετά προβλήματα. Από την ισχυρή νεροποντή δεν έλειψαν και οι εγκλωβισμοί οδηγών μέσα στα οχήματά τους.

Live η κακοκαιρία

Όλες οι ειδήσεις

Μητσοτάκης: Παράγοντες αναθεωρητισμού και αυτοκρατορικής νοσταλγίας προσπαθούν να συνθλίψουν με στρατιωτική ισχύ στα Βαλκάνια

Εύβοια: Προχωρούν τα αντιπλημμυρικά λέει η κυβέρνηση - Δεν έχει πέσει ούτε ένα κυβικό μέτρο μπετόν είπε ο δήμαρχος Ιστιαίας

Βόλος: Πήρε άδεια από τις φυλακές, πήγε διακοπές και άδειαζε αυτοκίνητα όταν ξέμεινε από λεφτά

Δήμητρα Παπαδοπούλου στο ethnos.gr: «Επέστρεψα με επιθεώρηση γιατί τη λατρεύω και στεναχωριέμαι που πεθαίνει» - Πρεμιέρα για το «Τι ζούμε, ρε;» στο Άλσος

Αίγυπτος: Η γη των Φαραώ και του Νείλου

πρόγνωση καιρούκακοκαιρίακαιρόςκαταιγίδεςΚακοκαιρία Genesisειδήσεις τώρα