Ελλάδα|19.10.2018 23:29

«Ο Έλον Μασκ μετατρέπει τον Δημόκριτο σε Σίλικον Βάλεϊ»

Έρη Πανσεληνά

Η επιχείρηση διαμόρφωσης της Tesla Greece κατ' εικόνα των εγκαταστάσεων του αμερικανικού τεχνολογικού γίγαντα στη Σίλικον Βάλεϊ έχει αρχίσει με πυρετώδεις ρυθμούς στο Τεχνολογικό Πάρκο του «Δημόκριτου». 

Σύμφωνα με πηγές του «Έθνους της Κυριακής», μέσα από τα άδυτα του στρατηγείου της Tesla στην Αθήνα, τα πρώτα τμήματα βρίσκονται ήδη στην Αγία Παρασκευή της Αττικής και προβαίνουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις στο κτίριο που μισθώνει η εταιρεία για το πρώτο τμήμα έρευνας και ανάπτυξής της εκτός ΗΠΑ, που, όπως φαίνεται, δεν θα έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τα γραφεία στο Πάλο Άλτο της Καλιφόρνια. 

Δύο μήνες μετά την έναρξη του συμβολαίου με τον «Δημόκριτο», τα συνεργεία της Tesla πηγαινοέρχονται μέχρι σήμερα μεταξύ Αθήνας και Καλιφόρνια. Προτού στεγάσει το προσωπικό της στο κτίριο του Τεχνολογικού Πάρκου «Λεύκιππος», οι άνθρωποι της εταιρείας φροντίζουν για την παραμικρή λεπτομέρεια στους χώρους εργασίας, ώστε να τηρηθούν τα αυστηρά πρότυπα που έχει θέσει στα γραφεία της στη Σίλικον Βάλεϊ: Ο φωτισμός, η διακόσμηση, η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ και κάθε άλλο στοιχείο του εργασιακού περιβάλλοντος πρέπει να πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Έθνους της Κυριακής», το βάψιμο του εξωτερικού τοίχου του κτιρίου της Tesla (είναι η μοναδική εταιρεία στο Τεχνολογικό Πάρκο που έχει μισθώσει ένα ολόκληρο κτίριο) το έχει αναλάβει ο «Δημόκριτος», σε χρώμα που έχει συμφωνηθεί με την εταιρεία. Παρόλο που βρίσκεται σε ένα σχετικά απομονωμένο σημείο μέσα στο 600 στρεμμάτων ερευνητικό κέντρο, είναι βέβαιο ότι η ταμπέλα που θα κοσμεί την εξωτερική όψη του κτιρίου με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και το λογότυπο της Tesla θα τραβάει τα βλέμματα. 

Οι χώροι θυμίζουν Πάλο Άλτο


Στο μεταξύ, στην Αθήνα βρίσκονται οι πρώτοι μηχανικοί που ερευνούν τους διάσημους ηλεκτρικούς κινητήρες της Τesla, ενώ τέσσερα διαφορετικά τμήματά της έχουν καταφτάσει στους χώρους του «Δημόκριτου»: Τα τμήματα ασφάλειας, ΙΤ, κατασκευών και workplace, το οποίο στο τρέχον στάδιο είναι και το σημαντικότερο, αφού διασφαλίζει ότι οι εργαζόμενοι στην Αθήνα θα έχουν ακριβώς τις ίδιες συνθήκες εργασίας με τους υπαλλήλους του Πάλο Αλτο. 

Η έλευση της Tesla στον «Δημόκριτο» έχει ενθουσιάσει τους εργαζόμενους στο ερευνητικό κέντρο, καθώς και τις επιχειρήσεις που στεγάζονται σε αυτό. Μάλιστα, οι άνθρωποι του «Δημόκριτου» αναμένουν -πιθανότατα μέσα στο 2019- την επίσκεψη στις εγκαταστάσεις στο Τεχνολογικό Πάρκο του ίδιου του CEO της εταιρείας και «σταρ» του παγκόσμιου επιχειρείν, Ελον Μασκ, ο οποίος συνηθίζει να επιβραβεύει με τη φυσική του παρουσία την καλή δουλειά των παραρτημάτων της Tesla στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι η Tesla Greece είναι το πρώτο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης που ιδρύει η εταιρεία εκτός Αμερικής και αφορά την «καρδιά» των καινοτομιών της: τους διάσημους ηλεκτρικούς κινητήρες των αυτοκινήτων της. 

Πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγκατάσταση της Tesla στη χώρα μας διαδραμάτισε ο 40χρονος Έλληνας επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων της, Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο οποίος εργάζεται από το 2011 στο Πάλο Άλτο και έχει επιστρέψει στην Αθήνα για να ηγηθεί του εγχειρήματος. 

Με 40 εταιρείες να στεγάζονται στο Τεχνολογικό Πάρκο, η παρουσία της αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού στον «Δημόκριτο» αναμένεται να διευκολύνει τη συνεργασία της με άλλες εταιρείες, ερευνητικά ιδρύματα και πανεπιστήμια.

Η δε έλευσή του στη χώρα μας προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον και από άλλες μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού, οι οποίες έχουν υποβάλει αιτήματα να στεγαστούν στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου». Μάλιστα, σύμφωνα με πηγές από το Κέντρο, αναμένεται το κλείσιμο μεγάλων συμφωνιών στους επόμενους μήνες. Σημειώνεται ότι αυτήν τη στιγμή το Τεχνολογικό Πάρκο καταλαμβάνει έκταση 4.000 τ.μ. και ήδη σχεδιάζεται η προσθήκη μιας επιπλέον έκτασης 5.000 τ.μ., καθώς και η ανέγερση κτιρίων για τη στέγαση νέων επιχειρήσεων.

TeslaΔημόκριτος